Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jaki jest najlepszy sposób na wykonanie imitacji ugięcia opony w pojazdach wojskowych w skali 1/35?

Pytam o opony plastikowe, sklejane z połówek.

Coś przeczytałem o metodzie na wkręt, ale nie mogę tego odnaleźć.

Są jakieś inne, przetestowane metody ?

Napisano

Na wkręt to tylko gumowe możesz zrobić gdzie wkręcanie bardziej ściska gumę, w plastikach to tylko zostaje ci wyznaczenie na ile klocków 2,3 zależy od typu bieznika, wyznaczenie lini, zeszlifowanie na klocku papieru na płasko, Z tym ze w plastiku będzie to troche dziwne bo klocki nie obciążone bedą duże a obciążone małe, w naturze opona obciążona na boki sie rozchodzi i wybrzusza.

Zobacz to zdjęcie niby ładnie te koła tu wyglądają ale spójrz na klocki styku z podłożem są mocno zeszlifowanie i zbyt krótkie w porównaniu do reszty,

9f8c1037a12e01918769ba9794280e49.jpg

Zdjęcie znalezione w necie tylko do celów dyakusji.

Napisano

No faktycznie. Samo szlifowanie daje połowiczny efekt.

A są jakieś inne proste metody na plastikowe koła aby uzyskać realistyczny wygląd ugięcia i wybrzuszenia?

Głośno myślę - termiczna, albo zmiękczenie koła od środka (np. klejem) aby uzyskać plastyczność i docisnąć do podłoża ?

Może odlew w silikonie i zalanie żywicą na odkształconej formie ?

Bo jeśli nie - to pozostaje rzeźbienie ?

A jak robią "matki" producenci żywicznych ugiętych opon ?

Pytam, bo kupiłem ostatnio pojazdy na kołach - Staghound i M8. Do M8 to są akurat ładne opony z DEF Model, ale do Staga nie widziałem...

Napisano

Zeszlifowanie a boki opon możesz dołożyć z masy. Z tym, że zrobienie i raczej powielenie ich w żywicy bo robić taką oponę kilka razy....

Obawiam się, że termicznie odpada bo zniekształci się bieżnik.

Moim zdaniem tylko szlifnięcie dołu i dołożenie objętości po bokach np. z miliputa czy greenstuffa, magicsculpa itp.

• Super Moderator
Napisano

Def Model jak i inni używają 3D do ugięcia opony, jak narysujesz tak masz, potem druk 3D wzorca i do gumy...

Nie trzeba wtedy nic kobinować, możesz mieć zmienione położenie ugięcia itp itd. jak się zainwestuje... bo np koła ostatnie z PA do Rosomaka właśnie mają powielony jeden wzorzec na stronę i dlatego masz takie same odlewy... a z gumiakami można pokombinować ale z gumą różnie bywa... czasem upływ czasu bywa niekorzystny- pękanie odkształcenia lub reakcja z plastikiem (np w Italerii)

Pozdro

Napisano

Jeżeli tak Ci zależy na realnym wyglądzie opon to najlepszym wyjściem jest zakup żywicznych odlewów z Def-a , BlackDoga lub PanzerArta wtedy masz i wzorowe ugięcia , i wszystkie napisy, przetłoczenia, symbole , jedynym minusem jest cena , wybór należy do Ciebie . Pozdr A.

Napisano

Dzięki - znam tę opcję. I w przypadku M8 zapewne pójdę tą drogą.

Ale jak pisałem wcześniej nie do każdego pojazdu są dostępne opony "aftermarketowe". Choćby do Staghounda. Wszystkie które znalazłem w necie są bez ugięcia, więc muszę sam coś zrobić.

Napisano

Opcja najlepsza ale prze strasznie droga, do Kamaza z ICM płaciłem za same koła 150 pln plus 60 za grila z notekami a model 120 pln tylko. Zil-131 model 99 koła 130, paranoja, nie dziwie sie ze szukasz innej opcji, ale czasami koła są i tak droższe niż model, opcja jeszcze by zrobić żywiczny odlew plastiku koła i z GS pokombinować, w przerwie miedzy sklejaniem czy tam malowaniem,

Napisano
Zamiast pałować się z "Green Stuffem" poszukaj trochę ,te kółka do "Staghounda" są bliżej niż myślisz i to na wypasie bo z napisami i ugięciem , a robione są przez polski "Panzerart" i dostępne w każdym (no prawie) dużym sklepie modelarskim o popatrz tu:

http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/13

Pozdr. A.

Zrobiłem "research po in-boxach" i niestety te kołka wyglądają na nieugięte. Tak więc temat dalej otwarty.

• 1 month later...
Napisano
Jeżeli tak Ci zależy na realnym wyglądzie opon to najlepszym wyjściem jest zakup żywicznych odlewów z Def-a , BlackDoga lub PanzerArta wtedy masz i wzorowe ugięcia , i wszystkie napisy, przetłoczenia, symbole , jedynym minusem jest cena , wybór należy do Ciebie . Pozdr A.

Nie zauważyłem w ofercie PanzerArt kół z ugięciem. Nawet kiedyś z właścicielem pisałem i dostałem odpowiedź - przy okazji zakupu kół do Rosomaka - że "tam nie ma żadnego ugięcia". I jeszcze: "co wy macie z tym ugięciem?" Tak więc na koła z tzw. ugięciem od PanzerArt bym nie liczył. Jak robią inni? Nie wiem, bo nie mam od innych producentów