Jump to content

Tamiya 60315 F-16 CJ block 50

Sławomir Żebrowski
 Share

Recommended Posts

Witam szanowne grono.

Kupiłem tytułowy zestaw z zamiarem wykonania modelu z pudła.

Z biegiem czasu coraz częściej myślę o polskiej wersji samolotu i pojawiają się pytania o techniczne możliwości realizacji.

W internecie znalazłem dodatki do skali 1/48, a jak ma się skala 1/32?

Proszę o informację doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam

Sławomir Żebrowski

Żeby zrobić polską wersję potrzebujesz wersję Block 52, albo przynajmniej 32.

Wersja 50 ma inną dyszę silnika i wlot powietrza, nie mówiąc o wielu innych drobnych różnicach.

Za dużo zachodu żeby z Blockx0 zrobić Block x2.

• 3 weeks later...

Siema! Jest gotowy zestaw z Hasegawy naszego F-16 z Krzesin, w wersji jedno- i dwumiejscowej. Można ewentualnie przerobić z greckiego, też z Hasegawy. Gdzieś znalazłem w necie instrukcję, jak przerobić modele Tamki na polskie wersje. Niestety, przedwczoraj tego szukałem i nie mogę odnaleźć. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Siema! Jest gotowy zestaw z Hasegawy naszego F-16 z Krzesin, w wersji jedno- i dwumiejscowej. Można ewentualnie przerobić z greckiego, też z Hasegawy. Gdzieś znalazłem w necie instrukcję, jak przerobić modele Tamki na polskie wersje. Niestety, przedwczoraj tego szukałem i nie mogę odnaleźć. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Zestaw i dodatki do przerobienia modeli na polskie F-16 wydala firma ArmaHobby i o ile dobrze kojarze takze firma CMK wydala takie dodatki kiedys... Tam szukaj...

Ten zestaw z Hasegawy niby jest ale tak jakby go nie było. Takie trochę modelarskie yeti. Nawet w Exito niby w newsletterze napisali, że pojawił się w ofercie, więc wchodzę na linka, a tam "nie znaleziono produktu".

• 1 month later...

Ponownie witam i proszę o opinię.

Kolorystyka F-16 w farbach Tamiya to: AS-26 Light ghost grey, AS-27 Gunship gray 2, AS-28 - Medium grey. Chciałbym dobrać kolory używając farb Tamiya XF (których posiadam pełną paletę kolorystyczną). Na zachodnich forach znalazłem recepturę dla AS-26 - XF-19:1, XF-2:3 oraz AS-28 - XF-66:1, XF-19:1, XF-2:2. Nie znalazłem dla AS-27.

Proszę kolegów o opinię nt. doboru kolorów.

Sławomir Żebrowski