SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Cześć. Miał ktoś z Was problem z farbami akrylowymi Tamiya? Zawsze po malowaniu aero robi się mały odkurz i nie wiem co zrobić by go w ogóle nie było. Jakieś rady? Proporcje rozcieńczania : 1:1 lub 2:1. Ciśnienie : 1,2 atm. Aero : H&S Ultra. Rozcieńczalnik : Mr.Color Levelling Thinner. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Oj coś czuję że nieco inaczej definiujesz znaczenie słowa "odkurz" niż inni modelarze. Możesz nieco jaśniej opisać w czym problem? No bo moim zdaniem każde malowanie wiąże się z odkurzem, mniejszym lub większym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Prościej mówiąc,chropowata powierzchnia i trochę paprochów na niej,a chciałbym to wyeliminować bo nie podoba mi się taka faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Spróbuj mocniej rozcieńczać farbę, może u Ciebie farba zasycha w locie i stąd grudki powodujące "papier ścierny" na powierzchni. Dodatkowo nieco zmniejszyłbym ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Do jednego bara powinno wystarczyć? A co do rozcieńczania,to nie wiem czy nie jest już za mocno rozcieńczona,1 do 1 to już chyba dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Ja maluję tak 0,7-1 bar, a farby rozcieńczam i 1:3, 1:4 jeśli są trochę gęstawe. Potestuj, myślę że odkurz zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Tak zrobię,zobaczymy jak to będzie wyglądać. Jutro pokażę efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Jak jest gorąco to ja wogóle nie maluje. Farba zasycha w lovie. Mozesz spróbować popsikać model samym rozcieńczalnikiem. Ja tak kilka razy zniwelowałem efekt o którym mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Tzn na świeżą farbę rozcieńczalnikiem popsikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 1:3 lub 1:4 to minimum żeby się sensownie malowało. Żeby fajnie bawić się kolorem to i 1:8 nie będzie za dużo. Tutaj wężyki malowane były nawet na 1:15 i zobacz jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Pryśnij mgiełką Leveling Thinnera w te miejsca gdzie masz tę szorstką powierzchnię, powinno to lekko ją rozpuścić i wygładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 No cóż,pozostały więc próby i próby. Martwię się tylko że przez ten rozcieńczalnik farba stanie się zbyt wodnista i nie będzie chciała się trzymać powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Bez obaw, rozpuszczalnik odparuje a farba zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 Tzn mówiłem rozcieńczaniu w proporcji 1:4 i wzwyż. A z tym rozcieńczalnikiem spróbuję jutro,może to coś ta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Chwileczkę,o co Ci chodzi? Powiedziałem tylko że mam wątpliwości z tym że farba może spływać,a Ty mnie atakujesz? Radzę wziąć jakieś tabletki na uspokojenie. Mam prawo nie wiedzieć wszystkiego. I nigdzie nie zawarłem tekstu że wszyscy z Was są w błędzie i nie umieją malować. Jeżeli Ty jesteś aż taki doświadczony to uszanuj to,że ja mogę wiedzieć troszkę mniej od Ciebie. Ale widzę że duma nie potrafi zniżyć się do mojego poziomu i nie potrafisz zrozumieć moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Sierpnia 2017 Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Spokojnie, są tutaj osobnicy których warto ignorować, jak tego tutaj, więc nie ma powodu się unosić. Bardzo dobrze że pytasz skoro masz problem z malowaniem, od tego jest forum. Lepiej napisz czy nasze porady coś dały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Psikanie rozcieńczalnikiem nie dało niestety żadnego efektu,odkurz dalej jest. Pozostało wygładzić papierem ściernym i pomalować bardziej rozcieńczoną farbą na małym ciśnieniu. Jutro opiszę efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Sierpnia 2017 Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Psikanie rozcieńczalnikiem nie dało niestety żadnego efektu,odkurz dalej jest. Pozostało wygładzić papierem ściernym i pomalować bardziej rozcieńczoną farbą na małym ciśnieniu. Jutro opiszę efekty. Bo to ma sens tylko na mokrą farbę, i to raczej olejną typu humbrol, MM itp. Może jeszcze na celulozową Gunze, ale tego nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2017 Czyli na Tamiyę Akryl nie zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 19 Sierpnia 2017 Share Napisano 19 Sierpnia 2017 A weź no zrób zdjęcie tego twojego odkurzu, o co Ci tam dokładnie biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2017 Niestety teraz nie mam możliwości by zrobić zdjęcie. Chodzi mi o fakturę farby a'la papier ścierny. Jest chropowata. Dzisiaj zrobię tak jak przedmówcy radzili i rozcieńczę bardziej tą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 21 Sierpnia 2017 Share Napisano 21 Sierpnia 2017 No tu jest problem za gęsta farbę masz i ciśnienie daj mniejsze 0,8-1 stad ci sie robi papier ścierny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Oto efekty moich prób. Rozcieńczyłem farbę w proporcjach 1:4 z rozcieńczalnikiem Gunze Levelling Thinner oraz ciśnieniu 0,8-1 atm i farba niestety nie przykrywała dobrze powierzchni. Zrobiła się za bardzo wodnista. Co zrobiłem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 No ale to na tym polega, że im bardziej rozcieńczysz farbę, tym bardziej jest ona rozrzedzona i nie pokrywa powierzchni w 100% za jednym razem. Dzięki temu można cieniować i modulować kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 No okej,rozumiem że za pierwszym razem nie pokryje,ale popatrz jak ta farba wygląda. Przecież z tego się zrobią zaraz zacieki. Przecież normalnie tak to nie wygląda,widziałem dużo warsztatów i serio to nie przypominało tego,co mam tutaj.Mam mniej rozcieńczyć farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi