Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Miał ktoś z Was problem z farbami akrylowymi Tamiya? Zawsze po malowaniu aero robi się mały odkurz i nie wiem co zrobić by go w ogóle nie było. Jakieś rady?

Proporcje rozcieńczania : 1:1 lub 2:1.

Ciśnienie : 1,2 atm.

Aero : H&S Ultra.

Rozcieńczalnik : Mr.Color Levelling Thinner.

Pzdr

Napisano

Oj coś czuję że nieco inaczej definiujesz znaczenie słowa "odkurz" niż inni modelarze.

Możesz nieco jaśniej opisać w czym problem?

No bo moim zdaniem każde malowanie wiąże się z odkurzem, mniejszym lub większym.

Napisano

Prościej mówiąc,chropowata powierzchnia i trochę paprochów na niej,a chciałbym to wyeliminować bo nie podoba mi się taka faktura.

Napisano

Spróbuj mocniej rozcieńczać farbę, może u Ciebie farba zasycha w locie i stąd grudki powodujące "papier ścierny" na powierzchni.

Dodatkowo nieco zmniejszyłbym ciśnienie.

Napisano

Do jednego bara powinno wystarczyć? A co do rozcieńczania,to nie wiem czy nie jest już za mocno rozcieńczona,1 do 1 to już chyba dużo.

Napisano

1:3 lub 1:4 to minimum żeby się sensownie malowało.

Żeby fajnie bawić się kolorem to i 1:8 nie będzie za dużo.

Tutaj wężyki malowane były nawet na 1:15 i zobacz jak wyszło.

Napisano

No cóż,pozostały więc próby i próby. Martwię się tylko że przez ten rozcieńczalnik farba stanie się zbyt wodnista i nie będzie chciała się trzymać powierzchni.

Napisano

Tzn mówiłem rozcieńczaniu w proporcji 1:4 i wzwyż. A z tym rozcieńczalnikiem spróbuję jutro,może to coś ta.

Napisano

Chwileczkę,o co Ci chodzi? Powiedziałem tylko że mam wątpliwości z tym że farba może spływać,a Ty mnie atakujesz? Radzę wziąć jakieś tabletki na uspokojenie. Mam prawo nie wiedzieć wszystkiego. I nigdzie nie zawarłem tekstu że wszyscy z Was są w błędzie i nie umieją malować. Jeżeli Ty jesteś aż taki doświadczony to uszanuj to,że ja mogę wiedzieć troszkę mniej od Ciebie. Ale widzę że duma nie potrafi zniżyć się do mojego poziomu i nie potrafisz zrozumieć moich wątpliwości.

Napisano

Spokojnie, są tutaj osobnicy których warto ignorować, jak tego tutaj, więc nie ma powodu się unosić.

Bardzo dobrze że pytasz skoro masz problem z malowaniem, od tego jest forum.

Lepiej napisz czy nasze porady coś dały.

Napisano

Psikanie rozcieńczalnikiem nie dało niestety żadnego efektu,odkurz dalej jest. Pozostało wygładzić papierem ściernym i pomalować bardziej rozcieńczoną farbą na małym ciśnieniu. Jutro opiszę efekty.

Napisano
Psikanie rozcieńczalnikiem nie dało niestety żadnego efektu,odkurz dalej jest. Pozostało wygładzić papierem ściernym i pomalować bardziej rozcieńczoną farbą na małym ciśnieniu. Jutro opiszę efekty.

Bo to ma sens tylko na mokrą farbę, i to raczej olejną typu humbrol, MM itp. Może jeszcze na celulozową Gunze, ale tego nie próbowałem.

Napisano

Niestety teraz nie mam możliwości by zrobić zdjęcie. Chodzi mi o fakturę farby a'la papier ścierny. Jest chropowata. Dzisiaj zrobię tak jak przedmówcy radzili i rozcieńczę bardziej tą farbę.

Napisano

Oto efekty moich prób. Rozcieńczyłem farbę w proporcjach 1:4 z rozcieńczalnikiem Gunze Levelling Thinner oraz ciśnieniu 0,8-1 atm i farba niestety nie przykrywała dobrze powierzchni. Zrobiła się za bardzo wodnista. Co zrobiłem nie tak?

P1080689_zpsknkvxswp.jpg

P1080690_zpsrmx8bg1a.jpg

P1080691_zpsynbt0j0w.jpg

P1080692_zpsufsmesst.jpg

Napisano

No ale to na tym polega, że im bardziej rozcieńczysz farbę, tym bardziej jest ona rozrzedzona i nie pokrywa powierzchni w 100% za jednym razem.

Dzięki temu można cieniować i modulować kolory.

Napisano

No okej,rozumiem że za pierwszym razem nie pokryje,ale popatrz jak ta farba wygląda. Przecież z tego się zrobią zaraz zacieki. Przecież normalnie tak to nie wygląda,widziałem dużo warsztatów i serio to nie przypominało tego,co mam tutaj.Mam mniej rozcieńczyć farbę?