Archelaos Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Witam! Od dawna miałem ochotę na zrobienie okrętu. Na konkursach podziwiałem delikatne detale i ilość pracy w nie włożoną. W końcu nie wytrzymałem i sprawiłem sobie SMS Derffilingera, jeden z moich ulubionych okrętów Iwś. Model to znany produkt Flyhawka w skali 1:700, Jest to bardziej podstawowa wersja, bez metalowych luf i z mniejszą blaszką. Mniejszą, ale IMHO zupełnie wystarczającą jak na moje umiejętności Jako że model ma być w malowaniu z Bitwy Jutlandzkiej, usunąłem działa 88mm w kazamatach pod mostkiem. Poza tym przeróbki były drobne - dodałem paski polistyrenu do dna okrętu, by móc na podstawce pokazać okręt płynący z dużą szybkością i wymieniłem plastikowe ukośne rejki na szczytach masztów na elementy z rozciągniętej ramki, bo były zbyt masywne. Do wklejenia pozostały działa 88mm, reflektory, dalmierze, bomy sieci przeciwtorpedowych i łodzie. Z tymi ostatnimi mam problem - instrukcja podaje, żeby pomalować je na w całości na biało, z czerwonym dnem, podczas gdy modele które widziałem w necie mają łodzie malowane na szaro. Jak na razie udało mi się zniszczyć tylko dziobowy flagsztok, ale to da się łatwo poprawić. Jeśli dziwi was, że okręt ma olinowanie a nie wszystko jest jeszcze wklejone, to odpowiedź jest prosta - chciałem się przekonać, czy sobie z nim poradzę. Swoja drogą, to natknąłem się na niespodziewany problem - jak malować coś czego nie bardzo można dotknąć gdziekolwiek i czego nie mam bladego pojęcia jak zamaskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Nie przesadziłeś z grubościa olinowania? Z czego je wykonałeś? Może. Robiłem je z nitek z ciągniętej ramki, ale te najcieńsze odrzuciłem, bo wydawały mi się za cienkie Starałem się też zróżnicować, tzn główne odciągi robiłem z grubszych nitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Derfflinger to też jeden z moich ulubionych okrętów. Świetna robota. Na ten etap wygląda znakomicie ! PS. Masz książeczkę ospreya o niemieckich krążownikach liniowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Wygląda zacnie, czekam na efekt ostateczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Dodam, że morze północne, wyszło przekonująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Fajny, też mam ten model. Trochę szkoda że producent nie pokusił się o wersję z podwodną częścią kadłuba. Obrazek okrętu z opakowania modelu to jak dla mnie mistrzostwo świata PS chętnie odkupię numery "Okrętów wojennych" (nie pamiętam w tej chwili konkretnych numerów czasopisma) poświęconych tej klasie okrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Cieszę się, że się podoba! Zrobienie porządnego morza było jednym z celów pracy przy tym modelu, więc skoro wychodzi przekonująco to znaczy, że zadanie wykonane Niestety, nie mam tej książki, spiton, widziałem tylko jakieś fragmenty w internecie. Nie kupowałem, bo sam model i tak kosztował sporo w porównaniu do rozmiaru (swoją drogą, to okręty są stosunkowo drogie - Flyhawki przynajmniej mają blachy i super detal, ale taki np Renown tamki za dwie stówy bez jakichkolwiek dodatków...) Ktoś wie jak się skontaktować z adminem ModelWarships.com? Chciałem sobie założyć konto, ale nie przyszły do mnie maile aktywacyjne (a próbowałem dwukrotnie używając dwóch różnych adresów mailowych). Konto jest założone (bo nie można założyć innego konta na ten sam mail) ale korzystać nie mogę . A maila do admina nie znalazłem nigdzie na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Archelaos, ksiązka kajzerowskich krazownikach liniowych kosztuje ze 25 złotych, i jest znakomita. Cała seria o okretach liniowych wielkiej wojny jest bardzo dobra. Polecam. I nie gafdajcie, że 25 złotych to dużo, bo ja wiem ile kosztuja model okręcików i dodatki do nich ,-=)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Archelaos, ksiązka kajzerowskich krazownikach liniowych kosztuje ze 25 złotych, i jest znakomita. Cała seria o okretach liniowych wielkiej wojny jest bardzo dobra. Polecam. I nie gafdajcie, że 25 złotych to dużo, bo ja wiem ile kosztuja model okręcików i dodatki do nich ,-=)) No nie, 25zl to nie są wielkie pieniądze, więc chyba ją sobie zamówię. Właśnie sprawdziłem ceny i mój komentarz okazał się trochę przestarzały (kiedy ostatnio sprawdzałem książki ospreya (kilka lat temu) to kosztowały bardziej w okolicach 15-20 funtów za tomik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 model bardzo zacnie się prezentuje, świetne morze czym malowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Świetny model. Będziesz prowadził dalej warsztat czy przenosimy do galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Świetny model. Będziesz prowadził dalej warsztat czy przenosimy do galerii? Dzięki! Jeszcze jeden update warsztatu pewnie będzie, jak już wszystko wkleję na miejsce, bo paru drobiazgów brakuje. A potem porządne zdjęcia i galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi