sjr Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Witam, Jako że w weekend z okazji okrągłych urodzin zostałem uraczony taka oto niespodzianka: Mam pytanko do kolegów siedzących w temacie. Czy macie jakieś rady dla kogoś kto do tej pory siedział w lotnictwie? Na co zwrócić uwagę przy budowie żeby nie popełnić błędów? Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny. Inbox jeżeli ktoś chce mogę wrzucić. Model na razie ląduje na półce i czeka na trochę wolnego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 ooo... to chyba już 3 Zara ostatnio na warsztacie sjr - ogólnych mądrych rad nie ma Ale wrzucaj jak najczęściej fotki z budowy --> na pewno będzie pomocny odzew powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 11 Września 2017 Autor Share Napisano 11 Września 2017 Pierwsze zdjęcia pewnie koło grudnia ale zobaczymy, na razie modelarstwo zawiesiłem, inne sprawy sa na tapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Tak z ciekawości. Mógłbyś porównać wypraski do Poli tego samego producenta? Zastanawiałem się czy to te same wypraski czy jakoś przerobione/zrobione od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Mógłbyś porównać wypraski do Poli tego samego producenta? Zastanawiałem się czy to te same wypraski czy jakoś przerobione/zrobione od nowa. Tutaj w ciemno można obstawiać że 90% to są te same wypraski Jedyne elementy którymi mogą się różnić to konstrukcja przedniej nadbudówki i pierwszy komin (bo tutaj były główne różnice między tymi jednostkami). Pytanie czy Trumpek zrobił uniwersalny zestaw gdzie są wszystkie elementy (ale nie wszystkie wykorzystywane) czy np. jedną wypraskę wymienną w zależności od modelu (przy samolotach to bym w ciemno obstawiał tą pierwszą opcję ale przy okrętach to różnie może być) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 To, że Pola jest od HobbyBossa, a Zara od Trumpetera nie ma żadnego znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Września 2017 To, że Pola jest od HobbyBossa, a Zara od Trumpetera nie ma żadnego znaczenia ? Zadnego bo to praktycznie ta sama stajnia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 To, że to jedna stajnia to wiem, ale konie nieco inne. Dlatego pytam, bo Pola kosztuje 60 zł a Zara ponad 300. Więc jedna dodatkowa ramka kosztowała by 250 zł ? Chyba, że ... mówimy o czymś takim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Września 2017 Wiem, wiem - zastanawiające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 heh to macie mnie Panowie.... serio byłem pewien że to jeden producent Cóż, myślę że wypraski mogą pochodzić z tego samego "kopyta" (kadłub, kominy, nadbudówki), a różnica cenowa skąd: 1) rocznik - tu jak w autach (spadek na wartości wykładniczy) Wszak Zara to "nówka", a ta Pola to już się poniewiera po asortymencie sklepowym sporo lat. 2) blachy - na bank do Zary dorzucili ze dwa arkusze blaszek więc cena od razu +100 3) możliwe że część elementów jest "new tool" (może wieże albo drobnica) 4) na pewno dodali coś extra np. nówki samoloty pokładowe (wystarczy porównać wielkość pudełek) Tak mi podpowiada logika.... chociaż mogę gadać głupoty bo na oczy ani jednego ani drugiego modelu nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Dlatego pytam, bo Pola kosztuje 60 zł a Zara ponad 300. Pewnie chodzi o to, że Pola jest modelem dość prostym i trochę już na rynku jest, Zara zaś jest nowym produktem i jakość jest troszkę inna... No chyba, że jednak nie... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Takie coś znalazłem: https://www.mojehobby.pl/products/Italian-Pola.html http://www.modelwarships.com/reviews/ships/rn/ca/ca-pola/trump-pola.html Zwróćcie uwagę, że model Trumpka był "motorized". Myślę, że HobbyBoss przejął od Trumpetera formy do Poli, a Zara to jednak new tool. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Może porównanie instrukcji i wyprasek wyjaśni sprawę Zara http://www.1999.co.jp/eng/image/10471745 i Pola http://www.1999.co.jp/eng/image/10087075 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 vark - i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Z racji przymusowego urlopu coś tam dotknąłem: Czy to etap w którym powinienem pomalować kadłub? Update: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 małe spy foto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 z racji tego że powoli zbliżam się do finiszu mam pytanko, czy posiada ktos schematy olinowania do tego okrętu? bez tego jakis taki łysy się wydaje... a nie za bardzo mam na to pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Grudnia 2017 Share Napisano 21 Grudnia 2017 Nie ma to jak regularnie prowadzona relacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Niestety nie jestem w 100% zadowolony z efektu swojej pracy, ale jako że to moje pierwsze podejście do okrętów i skali 1/350 to myślę o drugiej próbie. Dlatego też nie ma warsztatu Może będzie galeria po finiszu w zależności jak się będzie prezentowała całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Grudnia 2017 Share Napisano 21 Grudnia 2017 Jeżeli liczysz na jakieś współmodelarskie współporady, musisz pokazać więcej. Syf wyciekający z KAŻDEGO JEDNEGO bulaja jest trochę passe.... czasem mniej to więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Jest passe, ale bardziej sie go usunąć nie dało, pozostawało tylko ponowne malowanie czego robić nie chciałem. Dlatego tez tak jak pisałem, warsztatu nie ma i galerii tez nie planuje. Jednak będę wdzięczny jakby ktoś poratował wskazówkami co do olinowania, jak nic nie znajdę to najwyżej zostanie łysy. EDIT: Już znalazłem zdjęcia z olinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 1 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2018 Jednak ze zdjęć które znalazłem ciężko jest poprawnie wykonać olinowanie. Ma ktoś może pomysł gdzie najlepiej szukać jakiejś dokumentacji z olinowania? Aktualnie został mi do położenia klar i olinowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2018 fotki jakieś tam są ale jako laik w temacie okrętowym nie wiem czy ze zdjęć poradzę sobie z olinowaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Kagero wydało książeczkę o Poli - wydaje mi sie iż spokojnie można sciągnąc schemat olinownia - te okręty wcale sie tak wiele nie różniły pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 i link https://sklep.kagero.pl/the-italian-heavy-cruiser-pola.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi