Borys85 Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Witam wszystkich użytkowników, jest to mój pierwszy post na forum (choć śledzę Was od dawna). Mam na imię Borys i jak widać, jestem rocznik 1985. Przedstawiam Wam mój najnowszy ulepek. Jest to mój pierwszy model w tej skali, zarazem czwarty malowany aerografem. Skleiłem do tej pory kilka pasażerów w 1/144 i kilka myśliwców w 1/72. Odnośnie Rafale, którego dotyczy ten temat, sklejałem go kilka tygodni, jest to pierwsza praca, przy której się nie spieszyłem, nie jestem zadowolony z kilku elementów, zwłaszcza jeśli chodzi o samo klejenie. Dopiero na zdjęciach zobaczyłem, że lewa pokrywa przedniego podwozia się obsunęła. Kolory rakiet Magic II są niepoprawne, POD dodałem pomimo braku kalkomanii w zestawie. Zadowolony jestem natomiast z malowania, które w porównaniu do poprzednich moich "dokonań" pokazuje postęp, mam wrażenie w dobrym kierunku. Choć - nie ukrywajmy, do wielu kolegów tu na forum - jestem przedszkolakiem przy Was Zdjęcia są niestety robione telefonem, przy świetle dziennym.. ma to niestety wpływ na nieco przekłamane kolory. Zapraszam do oceny i wyrażenia opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kwiat126p Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 moim zdaniem model świetny i fajny wash. Nie przesadzałbym z tym "przedszkolakiem". Brakuje tylko ujęcia spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Mi się model podoba. Szkoda tylko, że Magiki i GBU-12 zamiast rakiet MICA i bomb AASM, ale rozumiem, że o nie może być ciężko w skali. Brakuje też odrobinkę washa na podwoziu i rzeczywiście zdjęć spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Jak na 4 model to bardzo przyzwoicie wyszło. Malowanie całkiem niezłe i brudzenie też nienajgorsze. Trochę brakuje staranności w malowaniu uzbrojenia, widać też szwy na bombach, plus drobne błędy. Ale naprawdę nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys85 Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Dzięki za odzew! Jeśli chodzi o spód - zdjęcia nie mam. Planuję zrobić lepsze foty na innym tle. Jak się z tym ogarnę, to dodam.. Co do uzbrojenia - GBU bardzo mi się podobały w tym zestawieniu, rakiety MICA są pod spodem z tyłu (IM + IR) - jest to prawdopodobnie SF, ale inne błędy i tak sprawiają, że nie można go nazwać modelem redukcyjnym. Malowanie bomb trochę mnie przerosło i nie chciałem już tego zmywać. Nie jestem również pewny, czy dobrałem odpowiednie kolory do GBU. Wczoraj zacząłem budowę F-15E i do wielu spraw podejdę inaczej (staranniej i z jeszcze większą cierpliwością). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Jeżeli chodzi o the GBU-12 to chyba najodpowiedniejszym kolorem jest 'jakiś zielony' Te bomby występują w bardzo wielu odcieniach zielonego, w różnym stopniu wypłowienia itp. itd. Występują też szare. Zestawy naprowadzające to samo - zielone i szare, mogą być dowolnie mieszane, widziałem nawet różne kolory zestawu ogonowego i dziobowego. Bardzo polecam funpage 'The Combat Workshop' na fejsbukach, prowadzący jest modelarzem i zajmuje się uzbrojeniem w USAF, bardzo ciekawe zdjęcia zamieszcza i ma bardzo dużą wiedzę. Tu na przykład zrobione przez niego dwie GBU-12, jak najbardziej poprawnie pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys85 Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Jeżeli chodzi o the GBU-12 to chyba najodpowiedniejszym kolorem jest 'jakiś zielony' Te bomby występują w bardzo wielu odcieniach zielonego, w różnym stopniu wypłowienia itp. itd. Występują też szare. Zestawy naprowadzające to samo - zielone i szare, mogą być dowolnie mieszane, widziałem nawet różne kolory zestawu ogonowego i dziobowego. Bardzo polecam funpage 'The Combat Workshop' na fejsbukach, prowadzący jest modelarzem i zajmuje się uzbrojeniem w USAF, bardzo ciekawe zdjęcia zamieszcza i ma bardzo dużą wiedzę. Tu na przykład zrobione przez niego dwie GBU-12, jak najbardziej poprawnie pomalowane O dzięki Matys! Bardzo cenna informacja, skorzystam na 100% - bardzo mi się podobają modele/samoloty, gdzie jest zróżnicowanie takich elementów, bomby oraz zbiorniki, niekiedy w zupełnie innych odcieniach niż reszta. Takie smaczki moim zdaniem znacznie wzbogacają odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Po pierwsze każdy zbudowany model Rafale cieszy mnie niezmiernie. Jeśli chodzi o konfiguracje uzbrojenia, to żeby nie iść w totalny odjazd polecam strony poświęcone samolotom Rafale i F-15E: http://rafalenews.blogspot.com/p/rafale-weapon-load-out.html http://www.f-15e.info/joomla/en/weapons/loadout-configurations/125-enduring-freedom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys85 Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Po pierwsze każdy zbudowany model Rafale cieszy mnie niezmiernie.Jeśli chodzi o konfiguracje uzbrojenia, to żeby nie iść w totalny odjazd polecam strony poświęcone samolotom Rafale i F-15E: http://rafalenews.blogspot.com/p/rafale-weapon-load-out.html http://www.f-15e.info/joomla/en/weapons/loadout-configurations/125-enduring-freedom Tego mi brakowało przy modelowaniu Rafale... stronę z konfiguracją F-15 znałem i mam już obrany pewien kurs. W każdym razie dzięki serdeczne za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Mnie się podoba, gratuluję i życzę wytrwałości przy kolejnych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xspace Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Bardzo mi się podoba, fajny weathering i całościowo jest klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Fajny !! Realistyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys85 Napisano 15 Września 2017 Autor Share Napisano 15 Września 2017 Dzięki koledzy! Bardzo miło przeczytać, że się podoba Postaram się jakoś zgrać dostęp do komputera w domu z klejeniem i pomyślę o warsztacie przy okazji Orła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi