subgrafik Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Witam Mam pytanie odnosnie lutowania elementow fototrawionych, Czym i jak? Czy zwykla lutownica dla elektronikow jest OK i taka zwykla cyna i z kalafonia? Czy w gre wchodza jakies super sprzęty? Zbliza mi sie praca nad cromwellem a mam do niego cala kupe blach i czesto trzeba laczyc metal z metalem a nie wydaje mi sie zeby klejenie np blotnikow z metalu bylo najlepszym rozwiazaniem. szczegolnie ze po obecnych pracach z Zisem nie mam zaufania, do CA. dziekuje z gory za odpowiedz pozdr pawel PS Oczywiscie szukalem na forum ale bez rezultatow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 najlepsza będzie specjalna pasta do lutowania (zamiast kalafonii), cyna. Lutownicę będzie trzeba wyposażyć w specjalne groty (do nabycia w sklepach dla elektroników). Zależne od wielkości lutowanej powierzchni. Trzeba mieć na uwadze że miedź i mosiądz rozgrzewa się szybko na całej powierzchni i może się przytrafić, że lutując jedne punkty inne będą się rozlutowywać. Wskazane są próby na podobnym materiale aby nabrać doświadczeń. Możliwe że części zlutowane będzie trzeba przykrywać zamoczoną w wodzie watą. Część można podpatrzeć w poniższym linku. Można też zadać autorowi pytania bo bywa czasami na Naszym forum. http://www.theaerodrome.com/forum/models/33724-dh-2-scratch-build-1-48-a-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Tutaj Sergionex opisywał swoją metodę lutowania blaszek: http://www.old.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=32407 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 zamiast kalafonii polecam topnik Abera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 bardzo dziekuje koledzy. chyba po konkursie zaczne z tym walke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Witam podłączę sie pod temat, mam mały problem z lutowaniem. Zaopatrzyłem się w taki oto zestaw jak niżej i podczas prób lutowania cyna zawarta w paście formuje się w kulki i ucieka zamiast łączyć blaszki. Jestem całkowitym laikiem w materii lutowania dlatego zwracam się do Was z pytaniem ,czy coś pomijam albo czy coś robię nie tak ,bo sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietreksz Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 jako elektronik polecam jeszcze "taśmę absorbcyjną" do ściągania rozlanego lutowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Ok ale jak to zrobić ,żeby cyna w kuleczki się nie zlewała , tylko żeby łączyła?? Załamany efektami lutowania orginalnych blaszek od stuga III z tamki wziąłem dwa miedziane gwoździe i spróbowałem je zlutować i wyszło wszystko jak należy , natomiast tych blaszek ni dy rydy. Help!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Witam, ja do lutowania używam cyny bez kalafonii oraz topnika od Aber-a. Po ogrzaniu cyna rozpływa po elementach lutowanych http://aber.net.pl/howto/1/ np. JS-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Czyli najpierw elementy które chcemy lutować w miejscach styku traktujemy topnikiem , a następnie używając cyny łączymy grotem? Wybaczcie takie dziecinne pytania ale już mam dosyć nieudanych ćwiczeń z tym lutowaniem całym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Czyli najpierw elementy które chcemy lutować w miejscach styku traktujemy topnikiem , a następnie używając cyny łączymy grotem?Wybaczcie takie dziecinne pytania ale już mam dosyć nieudanych ćwiczeń z tym lutowaniem całym. dokładnie tak Po połączeniu nie obejdzie się bez papieru ściernego lub pilniczka. Oczywiście należy uważać by nie przesadzić z obróbką połączenia bo ... może się rozpaść pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 ...a nie można elementów fototrawionych sklejać jakimś cyjanoakrylem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 A orientuje się ktoś jakie zadanie mają dostępne w marketach pasty lub tłuszcze lutownicze? Czy działają jak ten topnik i do tego potrzebna jest cyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Próbowałem lutować pastą, taką pseudokoką , jej foto zamieściłem wyżej i ni chu chu nie łapie lutowanych elementów. Myślałem ,że to antidotum na łatwe łączenie metalowych elementow ale chyba za cienki w uszach jestem:P. Przy lutowaniu pastą też topnika używamy? Zrobił by ktoś "step by step" z lutowania cyną i pastą dla początkujących, z takim tłumaczeniem jak dziecku. Myśle ,że nie tylko ja byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi