Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie odnosnie lutowania elementow fototrawionych,

Czym i jak?

Czy zwykla lutownica dla elektronikow jest OK i taka zwykla

cyna i z kalafonia? Czy w gre wchodza jakies super sprzęty?

Zbliza mi sie praca nad cromwellem a mam do niego cala kupe blach

i czesto trzeba laczyc metal z metalem a nie wydaje mi sie

zeby klejenie np blotnikow z metalu bylo najlepszym rozwiazaniem.

szczegolnie ze po obecnych pracach z Zisem nie mam zaufania,

do CA.

dziekuje z gory za odpowiedz

pozdr

pawel

PS Oczywiscie szukalem na forum ale bez rezultatow.

Napisano

najlepsza będzie specjalna pasta do lutowania (zamiast kalafonii), cyna. Lutownicę będzie trzeba wyposażyć w specjalne groty (do nabycia w sklepach dla elektroników). Zależne od wielkości lutowanej powierzchni. Trzeba mieć na uwadze że miedź i mosiądz rozgrzewa się szybko na całej powierzchni i może się przytrafić, że lutując jedne punkty inne będą się rozlutowywać. Wskazane są próby na podobnym materiale aby nabrać doświadczeń. Możliwe że części zlutowane będzie trzeba przykrywać zamoczoną w wodzie watą. Część można podpatrzeć w poniższym linku. Można też zadać autorowi pytania bo bywa czasami na Naszym forum.

http://www.theaerodrome.com/forum/models/33724-dh-2-scratch-build-1-48-a-2.html

• 1 year later...
Napisano

Witam podłączę sie pod temat, mam mały problem z lutowaniem. Zaopatrzyłem się w taki oto zestaw jak niżej i podczas prób lutowania cyna zawarta w paście formuje się w kulki i ucieka zamiast łączyć blaszki. Jestem całkowitym laikiem w materii lutowania dlatego zwracam się do Was z pytaniem ,czy coś pomijam albo czy coś robię nie tak ,bo sam już nie wiem.

ccc001.th.jpg

Napisano

Ok ale jak to zrobić ,żeby cyna w kuleczki się nie zlewała , tylko żeby łączyła?? Załamany efektami lutowania orginalnych blaszek od stuga III z tamki wziąłem dwa miedziane gwoździe i spróbowałem je zlutować i wyszło wszystko jak należy , natomiast tych blaszek ni dy rydy. Help!!!

Napisano

Czyli najpierw elementy które chcemy lutować w miejscach styku traktujemy topnikiem , a następnie używając cyny łączymy grotem?

Wybaczcie takie dziecinne pytania ale już mam dosyć nieudanych ćwiczeń z tym lutowaniem całym.

Napisano
Czyli najpierw elementy które chcemy lutować w miejscach styku traktujemy topnikiem , a następnie używając cyny łączymy grotem?

Wybaczcie takie dziecinne pytania ale już mam dosyć nieudanych ćwiczeń z tym lutowaniem całym.

dokładnie tak Po połączeniu nie obejdzie się bez papieru ściernego lub pilniczka. Oczywiście należy uważać by nie przesadzić z obróbką połączenia bo ... może się rozpaść

pzdr

Napisano

A orientuje się ktoś jakie zadanie mają dostępne w marketach pasty lub tłuszcze lutownicze? Czy działają jak ten topnik i do tego potrzebna jest cyna?

• 2 weeks later...
Napisano

Próbowałem lutować pastą, taką pseudokoką , jej foto zamieściłem wyżej i ni chu chu nie łapie lutowanych elementów. Myślałem ,że to antidotum na łatwe łączenie metalowych elementow ale chyba za cienki w uszach jestem:P.

Przy lutowaniu pastą też topnika używamy?

Zrobił by ktoś "step by step" z lutowania cyną i pastą dla początkujących, z takim tłumaczeniem jak dziecku. Myśle ,że nie tylko ja byłbym bardzo wdzięczny.