Marcin M. Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Klasa 6 - Figurki i Popiersia Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski No to może uda mi się jeszcze jedną figurkę zaprezentować. Punktem wyjścia jest figurka żywiczna "Knight Jurand" w skali 28 mm firmy Scibor Monsterous Miniatures. W tradycyjnym pudełku znalazłem kwadratową podstawkę oraz dwie kostki z elementami figurki: Naturalnie wiadomo, czyim wizerunkiem będę się kierował w pracy. Od prawie sześćdziesięciu lat Jurand ma twarz Andrzeja Szalawskiego: Figurka sciborowa ma dwoje oczu (przedstawia zapewne Juranda z początkowego okresu walki z krzyżacką faszystowską nawałą), dorobienie przepaski nie będzie jednakże trudne: Juranda znamy najczęściej ubranego w krwistoczerwony kaftan, pod bramą zamku w Szczytnie był jednak w zbroi. Nie mogę niestety znaleźć adekwatnego zdjęcia... Czerwonych akcentów jednakże nie zabraknie w jego odzieży. Szczęśliwie tarcza nie jest w żaden sposób zdobiona, łatwiej zatem będzie mi wymalować na niej herb Juranda - Świnkę (choć prawdziwa Świnka to to nie jest). Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Zapowiada się kolejna fajna figurka Zasiadam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Super! Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Marcin- a możesz większe te figurki dłubać...? 28 mm...słaby rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Dzięki Panowie za dobre słowa. Marcin- a możesz większe te figurki dłubać...? 28 mm...słaby rozmiar 28 mm to trening w sam raz przed większymi figurkami, za dużo zepsuć nie można, a jak już, to łatwiej zmyć malucha. A jak dobra rzeźba, to i technikę można poćwiczyć. Spokojnie, następne już chyba będą większe. Tymczasem, po usunięciu sporej ilości błonek i kilku szwów, przykleiłem ręce. Niewielkie szczeliny uzupełniłem plasteliną. Z niej także zrobiłem klapkę na oko, bo jak to tak, Jurand dwuoczny? Na podstawkach roboczych, przed myciem: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Podstawka zestawowa (po lewej), jakkolwiek bardzo ładna i z ciekawym wzorem, niezbyt jest odpowiednia pod tę figurkę. Jurand stoi dość szeroko i stopy mogłyby się na niej nie zmieścić. Zdecydowałem dać tę skromniejszą: Wszystko w podkładzie (czarny/szary/biały z góry): Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 Płaszcz. Jako bazy użyłem mephiston red, zwaszowany nuln oil (Citadel). Głębsze cienie to kolor bazowy zmieszany z macragge blue. Całość pomalowana evil sunz scarlet. Jutro dalsze zabiegi. Twarz - dwarf skin VGC. Figurka ma sporo ozdób w postaci tarczek. Czy wg Was dobrym pomysłem jest dać herb Juranda na tarczę i lewą pierś, a na pozostałe - barwy Księstwa Mazowieckiego? Tak by to mniej więcej wyglądało: M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 w zgrzebny wór go.. i zamiast miecza tabliczkę "którędy na pogotowie?" :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Listopada 2017 Autor Share Napisano 3 Listopada 2017 w zgrzebny wór go.. i zamiast miecza tabliczkę "którędy na pogotowie?" :P To tak jak w tym dowcipie (przerabiając trochę mistrza): — Kto wam to uczynił? — spytała Jagienka. Dziad zrobił znów kilkakrotnie znak krzyża w powietrzu. — Na pogotowiu wam to uczynili! — zakrzyknął Maćko. Starzec opuścił na znak potwierdzenia głowę na piersi. Pomalowałem spodnią opończę (różne rdzawe kolory z zestawu Rust Effects AK) i zbroję - panzergrau pactry, mocno zwaszowane nuln oil i rozjaśnione mieszanką pzgrau i szarej pactry, z użyciem glaze medium Vallejo. Obwódki czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Listopada 2017 Autor Share Napisano 5 Listopada 2017 Futerko (AK Rust, nuln oil, bronze fleshtone VGC): Łańcuch i pas (glorious gold VGC, przyciemniony dark rust), kolczuga (chainmail silver VGC), tarczki herbowe (rotten white VGC, evil sunz scarlet Citadel, czarna pactra), podbicie płaszcza (ghost grey VGC). Zwaszowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 Super robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Listopada 2017 Autor Share Napisano 5 Listopada 2017 Rękawice i tarcza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 7 Listopada 2017 Autor Share Napisano 7 Listopada 2017 Powoli do końca się zbliżam. Dokończyłem zbroję i ozdoby: Zaczynam pracę nad twarzą. Na włosach ghost grey. Cała głowa mocno zwaszowana: M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Fajny malunek na tarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Listopada 2017 Autor Share Napisano 10 Listopada 2017 Fajny malunek na tarczy! Dzięki, przy każdej figurce staram się uczyć czegoś nowego - tu akurat malowanie "z ręki". Twarz. Dwa dni męczarni, bo ludzkie twarze trudniejsze od krasnoludzkich czy ogrzych. Różne mieszanki cielistych kolorów, mieszane na mokrej palecie i nakładane pędzlem 10/0. Zdjęcia przy sztucznym świetle. Co myślicie o tej twarzy? Koniec jest bliski!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Przy dziennym świetle tak to wygląda: M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Twarz ekstra i do tego w tak mikrej skali! Po Twoich fugsach sam nabieram ochotę na jakąś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Fluppe Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Elegancko... ogólnie ostatnio polubiłem figurki Sciborowe ;)) szczególnie krasnoludy ;))) Mam nadzieję że nie powstydzę się swoich buziek w 120 mm ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Listopada 2017 Autor Share Napisano 14 Listopada 2017 Dzięki panowie za dobre słowo. Podstawka. Tradycyjnie - baza to pzgrau pactry wymieszana z ghost gray VGC (1:1), zwaszowana migowym washem do zielonych pojazdów. Polichromia z glorious gold VGC. Całość pokryta Streaking Effect (Mig). Miecz. Baza - j.w.; wewnętrzne powierzchnie ostrza - czarna pactra; rotten white VGC zaznaczyłem krawędzie i środek ostrza; filtr ze steel grey VGC. Na koniec suchy pędzel po całości z chainmail silver VGC. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Pozostało zatem połączyć figurkę z podstawką, podmalować co nieco, no i proszę, kolejna figurka gotowa. Dziękuję wszystkim za kibicowanie. Mam nadzieję, że warsztat Wam się podobał. Zapraszam do GALERII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi