Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 faktycznie dużo do szlifowania miałeś, u mnie praktycznie tylko ten element doklejany do kadłuba pasował jak pięść do nosa i poszło tam kilo szpachli, reszta była w porządku Szlifowanie to mnie dopiero czeka, po drugiej stronie jest jeszcze gorzej. Nie mam pojęcia czemu tak to się "zapadło", miałem początkowo zwrócić, ale w sumie został. Ten kadłub wymaga tyle roboty, że to przy tym pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 ale widać że jest jak niemiecki VW, nie bity i nie szpachlowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Będę zagorzale kibicował Twoim postępom przy Smarku! Nie wiem, czy Ci się przyda, ale z moich prac nad nim mam dwa wątki, które mogę Ci polecić: http://www.florymodels.co.uk/trumperter-1200-bismark-file/ http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=167694&t=167694&filtr=0&page=1 Ostatni wątek to co prawda karton, ale wykonanie tego modelu jest niesamowite wręcz! Poza tym autor relacji jest przesympatycznym człowiekiem i zachęcam Cię do kontaktu z nim - posiada ogromną wiedzę o tej jednostce. powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 To idąc za Voyteque ja jeszcze to podrzucę http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=521&t=40639 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 To idąc za Voyteque ja jeszcze to podrzucę http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=521&t=40639 A ja to: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=13&t=57213 I to: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=13&t=42854 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 To. Teraz rozumiesz? Miejsc na kadłubie, gdzie występują takie "zapadnięcia" plastiku jest po jednej i drugiej stronie kadłuba kilka. Tzn było bo już jest w nich szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 Czegoś takiego jeszcze nie widziałem Niby płaska, prosta powierzchnia...Ale fakt jest faktem. Ale Ty sobie poradzisz, ja bym zwrócił. He, he wybrałem baraadzo duży rabat na zestaw "Pontosa", a poradzić już sobie poradziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Raczej skrupulatne te rozważania Miałem identyczny kadłub, ale nie lubię szpachlować, więc ograniczyłem je do minimum. W większości szlifowałem go na mokro.... Masz jakiś pomysł na bulaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 Raczej skrupulatne te rozważania Miałem identyczny kadłub, ale nie lubię szpachlować, więc ograniczyłem je do minimum. W większości szlifowałem go na mokro.... Masz jakiś pomysł na bulaje? Szpachlowanie i szlifowanie to nie problem. Co do bulai to potrzebne są 2 mm. Rozglądałem się wstępnie za miedzianymi ale najmniejsze znalazłem 3 mm. Może ktoś coś wie? Są też jakieś z blaszek ale chciałbym ich uniknąć. Za płaskie okapniki są i raczej w tej skali to mi się nie podoba. Czyli, że kombinuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Prosze Cię uprzejmie https://sklep.gpm.pl/akcesoria/fototrawione/bulaje/bulaje-d-2-mm-450-sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 Prosze Cię uprzejmie https://sklep.gpm.pl/akcesoria/fototrawione/bulaje/bulaje-d-2-mm-450-sztuk Są też jakieś z blaszek ale chciałbym ich uniknąć. Za płaskie okapniki są i raczej w tej skali to mi się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 O choroba, oślepłem 2mm "innych" nie znalazłem nigdzie a szukałem długo, chyba zostanie wycinanie samemu w takim wypadku :P a może te szpece od 3d zrobią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 O choroba, oślepłem 2mm "innych" nie znalazłem nigdzie a szukałem długo, chyba zostanie wycinanie samemu w takim wypadku :P a może te szpece od 3d zrobią? Takie znalazłem, ale chwilowo brak. No i 2,5 mm. http://modelarski.eu/bulaje-25-mm-p4383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 Pytam, bo sam długi czas szukałem czegoś co zastąpi blaszki: http://www.srubex.izakupy.eu/products.php/hide,0,id,13,page,6,sort,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 Pytam, bo sam długi czas szukałem czegoś co zastąpi blaszki: http://www.srubex.izakupy.eu/products.php/hide,0,id,13,page,6,sort,1.html No... To wygląda zachęcająco, muszę się bliżej przyjrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Listopada 2017 Autor Share Napisano 10 Listopada 2017 Od początku tego projektu zastanawiałem się nad ożenkiem Bismarcka z Trumpetera z Bismarckiem z Hachette. Całkiem fajnie wyglądał, ma niezłe blachy i części metalowe także będę żenił jedno z drugim. Przy okazji rozwiązał się problem bulajów. Jak jest z dokładnością to widać na fotce poniżej. W mojej ocenie duuużo lepiej niż u Trampka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Dostawa... Zostały jeszcze modele papierowe i można zacząć go składać od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Nie mogę doczekać się relacji, ale zastanawiam się w ilu procentach wykorzystasz zestaw Pontosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Nie mogę doczekać się relacji, ale zastanawiam się w ilu procentach wykorzystasz zestaw Pontosa Hm... Też nie wiem. Hachette trafił mi się w tak okazyjnej cenie, że musiałbym zwariować żeby nie kupić. Obejrzałem zaledwie kilka numerów z blachami i mam bardzo miłe wrażenia. Pontosa fizycznie jeszcze nie nabyłem choć mam go do oglądania. I zaczynam się wahać, czy w ogóle go brać. Koszt jest spory ok 1600 zł. E jest jeszcze Edek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Pontos jest lepszy od Edka, natomiast ja wziąłem Eduarda + drewniany pokład od Pontosa a do tego nieudolnie dorabiam części sam :P Też jestem ciekaw jak wyjdzie ożenek Trumpka z Hatchete, patrząc na tę fotkę elementu, którą pokazałeś stronę wcześniej i tak wyobrażając sobie naklejanie takich "pełnych" elementów wiem, że u mnie by to wyszło tragicznie, ale cóż, umiejętności nie te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Pontos jest lepszy od Edka, natomiast ja wziąłem Eduarda + drewniany pokład od Pontosa a do tego nieudolnie dorabiam części sam :PTeż jestem ciekaw jak wyjdzie ożenek Trumpka z Hatchete, patrząc na tę fotkę elementu, którą pokazałeś stronę wcześniej i tak wyobrażając sobie naklejanie takich "pełnych" elementów wiem, że u mnie by to wyszło tragicznie, ale cóż, umiejętności nie te Nie mam zielonego pojęcia na co się zdecyduje. Na tę chwilę wiem że będzie z Norwegii, bez pasów na górze i w miarę "czysty". Muszę też "pod niego" poczynić nieco zmian w mojej dziupli. Nie wspominając o "studiowaniu" samego okrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Chyba zatrudnię tego gościa na kierownika budowy. Chwilowo testuje "alumiminium" na poszycie kadłuba ale sprawia też sympatyczne wrażenie. No i zna się na tym wszystkim mniej więcej tak jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Hm... Też nie wiem. Hachette trafił mi się w tak okazyjnej cenie, że musiałbym zwariować żeby nie kupić. Obejrzałem zaledwie kilka numerów z blachami i mam bardzo miłe wrażenia. Pontosa fizycznie jeszcze nie nabyłem choć mam go do oglądania. I zaczynam się wahać, czy w ogóle go brać. Koszt jest spory ok 1600 zł. E jest jeszcze Edek... Oczywiście, to jest Twój wybór, ale szkoda kasy na Pontosa nie wykorzystując pełnego zestawu... Zawsze można dokupić coś z Edka Chyba zatrudnię tego gościa na kierownika budowy. Chwilowo testuje "alumiminium" na poszycie kadłuba ale sprawia też sympatyczne wrażenie. No i zna się na tym wszystkim mniej więcej tak jak ja Jakiś niewyraźny ten kierownik Chyba boi się tego projektu Jakiej grubości foli używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Oczywiście, to jest Twój wybór, ale szkoda kasy na Pontosa nie wykorzystując pełnego zestawu... Zawsze można dokupić coś z Edka Jest jeszcze MK1 i kilka innych opcji. Przyglądam się... Jakiś niewyraźny ten kierownik Chyba boi się tego projektu Jakiej grubości foli używasz? Jest niedziela! To jak ma wyglądać kierownik po sobocie Co do foli to ta jest 0,1. Ale to tylko macanki. Sama myśl o robieniu pancerza na kadłubie przyprawia mnie i kierownika o ból głowy. Od kadłuba więc raczej nie zaczniemy. Kierownik patrzy i udaje, że myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Co do foli to ta jest 0,1. Ale to tylko macanki. Dawno temu do imitacji poszycia blach na modelu 1:200 użyłem papieru samoprzylepnego i efekt przerósł moje oczekiwania. Przez kilkanaście lat nic z tym poszyciem się nie dzieje niedobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi