Skocz do zawartości

T30 Takom 2065. 1:35.

Luzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pora na mój pierwszy warsztat na tym forum. W większości zajmuję się modelami kartonowymi a plastików mam 5, więc jestem totalnie zielony. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i staram się zrozumieć wszystkie techniki. Ale do rzeczy. Na matę poszedł T30 od Takoma. Czołg bardzo mi się podoba od momentu jak grałem w WOT i Miałem T29 ( niestety nie było w sklepie). Model będzie budowany prosto z pudła i malowany w jednolity kamuflaż. To co na zdjęciach jest efektem dzisiejszego składania, koła są oczywiście na sucho. Jestem początkujący więc liczę na pomoc ze strony bardziej doświadczonych modelarzy.

3a556e7463e7bd32gen.jpg

db96e795b0ca2529gen.jpg

ccb1ba6bd3eeb00fgen.jpg

3812424b793fc949gen.jpg

Na tym etapie warto się zastanowić jakie będziesz dawał gąsienice. Plastikowe będzie Ci łatwiej teraz uformować. Nie wiem czy koła masz sklejone że sobą, gdybyś miał każde osobno to można by zmontować gąsienicę w całość, a po malowaniu zamontować tylny rząd, potem gąsienice a następnie przedni rząd kół. Ni chyba że są jakieś metalowe, ale nie mam rozeznania w temacie.

Bazylyms, gąski będą zestawowe. Takom daje gaski plastikowe z fajnym kopytem do ich formowania. Już je posklejałem z podziałem na dwie połowy, górną i dolną. Czekają na malowanie tylko muszę znaleźć aerograf bo go gdzieś wcisnąłem.

Martinello, Kadłub niestety sklejony. To, że trzeba było wcześniej zamontować karabin zauważyłem dzisiaj, trochę nerwów mnie to kosztowało, ale karabin wkleiłem w gotowy kadłub. Malowanie będzie pudełkowe jednolite.

Na tym etapie warto się zastanowić jakie będziesz dawał gąsienice. Plastikowe będzie Ci łatwiej teraz uformować...

W modelu jest fajny patent do formowania gąsienic - specjalne prowadnice na której skleja się gąski z pasków i ogniw. Ja zamierzam przykleić wewnętrzne koła, potem sklejoną i pomalowaną gąsienice a na koniec zewnętrzne koła.

O ile wiem, do modeli T29 / T30 / T34 nie ma aftermarketowych gąsienic; można kombinować z T80E1 - ale nie wiem skąd wziąć nakładki tzw "kacze dzioby".

W modelu jest fajny patent do formowania gąsienic - specjalne prowadnice na której skleja się gąski z pasków i ogniw. Ja zamierzam przykleić wewnętrzne koła, potem sklejoną i pomalowaną gąsienice a na koniec zewnętrzne koła.

To się daje ładnie zrobić, ja zostawiałem tylko dwa ogniwa nie złączone na stałe. Dzięki temu gąsienice można było nałożyć na koła, dopasować i na koniec skleić ze sobą te dwa ogniwa.

Ja zamierzam przykleić wewnętrzne koła, potem sklejoną i pomalowaną gąsienice a na koniec zewnętrzne koła.

Kiedyś zastosowałem tą metodę. Chyba najlepsza na plastikowe gąsienice.

hpSYiIHSKtcqJS7-5dwpeAfLJBJxXm1lXTJuVxyHaBf_evMS9o2amWAL0bJqkZy77Adk-L41jLxo5XAv6TGUWosul-dTjYb8b6qnC_gOG2-u-WvVSbEqZplbI0xveLzcuTukKX1oWg0RX2y94PvaF-5lNpX1K-Z2p0paHjIyxQCdsH3DKzelYXqsf0vrw7WFqigrvQnLjr7PHQg9ZLO1zJ0LzPgDvjBYbyC3iGkdK0rX2G_MXpz_Adjf-jKlI832B0AfOuK5Ge8bBSuwjXBeQrggYL2qx-I52rwJAbZ-KsyoxjGux5fQXNr00S1dj8DQMvGmTd2CLt49K2c4ML9EX6QdD7dBZIGhcnXLrP7Ry6osrcAgmFA9SQHT48tqOz-KJhPLgdQ9SwDUjROq-bX5dh2dL8peQCU3yvsAZ7b9puPqPJYN1Yn-VM3IpXOp4pmYbUWSsXvA6jouUrmr_NuAOW8NgVpB9Ug--amQ1Ah0vwUosU8wqorI1L323Zxu3q9wUOnVoKN00EJh89Ik43dD05AGrB1iCsV1bLrbS5xlWW89ODxqYgJYJWc-b9Gxi_cUWM8PrNU5Y25CX2uH8AABhF0SbTvp8f6dWhmhYRy9OA=w1024-h682-no

• 4 weeks later...

Witam,

Model się powoli składa, ale wystąpił pewien problem. Mianowicie posiałem 4 ogniwa do prawej gąsienicy. czy ktoś ma i mógłby poratować, ewentualnie może wiecie czy takom dosyła brakujące elementy podobnie jak robi to Revell?

Mnie zostało 10 ogniw - 5 lewych i 5 prawych. Mogę Ci podesłać 5 sztuk a 5 zostawię sobie na wszelki wypadek. Jak chcesz - pisz na priv.

Potrzebujesz prawe - czyli części numer L5 względnie L7 ?

Na wszelki wypadek pokaż na zdjęciu - tak żeby się nie pomylić ;)

Przy okazji - części H7 i H8 czyli osie koła napinającego - u Ciebie też mają większą średnicę, tak że trzeba rozwiercać 2 koła żeby je przykleić?

• 4 weeks later...

Witam,

Znowu długo nic nie pokazywałem, ponieważ jak pisałem w pierwszym poście głównie kleję kartonówki, ale w końcu udało mi się poskładać model do kupy. Podwozie i gąski już pomalowane, ponieważ nie miałem pomysłu jak to zrobić później. Model po za wieżą składał się fajnie. a w wieży powstało kilka szpar i uskoków które wyszlifowałem a szpary zalałem Wikolem ( metoda z kartonówek).

Jeszcze raz z tego miejsca dziekuję koledze Martinello za przysłanie mi brakujących ogniw.

8bb5e0b1122cf954gen.jpg

554601b5b6efce0fgen.jpg

2234098bb2af242cgen.jpg

5533e0584f19fd6dgen.jpg