Boros Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 Cześć Mam pytanie czy jako podkład pod Alclady ALC-106 mogę użyć podkładu o którym wspomniałem w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 A który konkretnie Mr.Surfacer planujesz? Generalnie - najlepszy efekt z metalizerów wyciągniesz aplikując czarny błyszczący pod nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 5 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2017 Mam 3 opakowania Mr.Surfacer 1200 więc pomyślałem, po co mam kupować szary podkład alclad skoro mam wspomniany podkład który też jest szary jak oryginalny dedykowany do tej farby i też dobry. Problem z tym że jeden z właściciel sklepu modelarskiego odradził mi stosowanie alclad na mr surfacer i polecił kupienie oryginalnego podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Generalnie na Alclady tzw. błyszczące (chrom, aluminium duraluminium) powinno się kłaść czarny błyszczący podkład. Najlepiej: Gunze GX-2, chyba najbardziej błyszczący czarny wśród farb modelarskich. W przypadku Alcladów nie tzw. błyszczących, można kłaść zwykły, niebłyszczący podkład, ale warto pamiętać że im gładszy podkład, tym bardziej gładka powierzchnia takiego metalizera potem wychodzi. Tak więc w przypadku ALC-106 zdecydowanie polecam bardzo błyszczącą, czarną farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Osobiście brałbym taki lub aplikował czarną błyszczącą emalię. (czyli tak, jak Solo napisał) Ale to już nowy zakup chyba, tak? Mr.Surfacer 1200 wykorzystasz na kolejne modele i podkład "ogólny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Jak wyszlifujesz 1200 to będzie ok. Jednak trzeba wypolerować na błysk bo inaczej się ułoży w "piasek" Czyli czy jest sens? Białe aluminium nie musi być na czarnym bo nie trzeba efektu lustra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Grudnia 2017 Share Napisano 6 Grudnia 2017 Najciemniej pod latarnią. Polecam przeczytać, bo się często przewija mit, że wszystkie Alclady wymagają czarnego błyszczącego podkładu. http://alclad2.com/how-to/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi