Jump to content

Mig-15bis/ Lim2, EDUARD 1/72

panDespota
 Share

Recommended Posts

Wysypało ostatnio Migów w galerii to i ja dorzucę. To już drugi model z serii samolotów, na którym latał Stanisław Skalski- Lim 2 (przynajmniej według producenta kalkomanii- firmy ModelMaker). Osobiście żadnego zdjęcia tej maszyny się nie doszukałem. Model wzbogacony lufami mastera. Malowany farbami z serii Vallejo metal color. Aluminium nie wyszło do końca tak jak chciałem, bardzo zmatowiało po łoszu. Stawiam pierwsze kroki z namiotem bezcieniowym.

RnCSvxdr_o.jpg

GbyyFd8z_o.jpg

HVfbMMTf_o.jpg

KUOxVc3e_o.jpg

QkAmDvzv_o.jpg

Zapraszam do komentowania.

• Like 1

Limek wyszedł bardzo ładnie. Fotka tego egzemplarza jest w TBiU nr 1.

Jakich farb (numery) użyłeś do malowania ?

Nie widziałem jej. Jeśli chodzi o farby to malowałem kolorami vallejo z serii metal color 77701 i 77702. Do tego dedykowany podkład 77660.

Czołem,

Wg mnie to lepiej matowo, niż na połysk. Raczej zgaszone były te Limki, no i nie wiem czy takie zróżnicowanie pokrycia jest ok, ale nie jestem ekspertem i mało zdjęć widziałem.

Ogólnie jestem na tak!

pozdrawiam

K

Wiem że jest przesadzone, spodziewałem się że przedobrzę ale chciałem jakoś urozmaicić "malowanie".

Mam pytanie: w jaki sposób różnicowałeś te drobne panele inspekcyjne w kształcie kół ,elips, owali? Maskowałeś? W jaki sposób? Przyciemniałeś washem? Model fajny. Przyjemny w odbiorze.

Próbowałem jeden od szablonu ale za długo to trwało. Malowane pędzlem podstawowym kolorem plus odrobinka czarnego dla uzyskania odcieniu. Na samym końcu całość złoszowana.

• 1 month later...

Dzięki uprzejmości jednego z użytkowników forum znalazłem się w posiadaniu zdjęcia wykonywanego egzemplarza. Maszyna ma zbiorniki tak więc i ja swoją w takowe zaopatrzyłem. Ciekawi mnie odcień blachy nad działkami. Możliwe że jest malowany na czerwono ja numery?

tqPOd9SY_o.jpg

i klarnet ze zbiornikami

B9bkQTJP_o.jpg

PS. Skalski na tym zdjęciu to to nie jest

Pracowałem przy Limach w wojsku.Malowane były lekko perłową srebrzanką,były całkowicie jednolite,odpryski farby nie dawały dużej różnicy w odcieniu.Blachkami mogła być stalowa,nie pamiętam,w niektórych egzemplarzach była malowana na czarno.