ZOP Napisano 3 Stycznia 2018 Share Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Cześć, Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie. Jest to też mój w sumie drugi model samolotu w karierze modelarskiej. Mam świadomość, że to pewne wyzwanie dla debiutanta, ale postaram się go zrobić najlepiej, jak potrafię. Sprzętowo zadanie mam ułatwione bo dosiadam się do warsztatu syna, który sporo już nazbierał różnych modelarskich zabawek. Wszelkie rady i konstruktywna krytyka mile widziane! Mały edit dla porządku na początek: MENG QS-001 1/32 Messerschmitt Me 163B Komet Barakuda Cast BR321 48 - Koła Eduard BIG338 - dodatki (interior, exterior i maski) Nie zdecydowałem jeszcze, którą wersję malowania zrealizuję. Zestaw uzupełniłem o maski i blaszki Eduarda oraz koła od Baracuda Studios, bo te pudełkowe, gumowe trudno będzie fajnie dopracować, a chyba też niewiele mają wspólnego z tymi, które występowały w kometach. Zacząłem od kokpitu. Lutowanie elementów siedziska fotela było sporym wyzwaniem Tu wstępnie złożony kokpit. Jako podkładu użyłem Mr Hobby Surfacer 1500, a jako koloru Vallejo Model Air 71.055 RLM66. Farba była dla mnie dość trudna, szybko wysychała i stąd piaskowa faktura w tylnej części kokpitu :( Po zmontowaniu panelu sterowania z kolorowych blaszek Eduarda doszedłem do wniosku że bardzo się świeci i pomalowałem całość lakierem bezbarwnym Tamiya xf-86 wcześniej zabezpieczając zegary mr masking sol. Wnętrza zegarów wypełniłem Cleaffixem. Tymczasem tyle. Biorę się za silnik Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2018 Czołem no to oglądam z ciekawością bo właśnie upolowałem sobie swojego ;) ja dostałem jeszcze w pakiecie Barracuda BR32074 1/32 Bf 109 G-10 mainwheels (used on the Komet) Master MR 32042 brass pitot tube and gun barrels Quickboost QB 32163 resin seat with seatbelts ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2018 No to super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2018 Działam z silnikiem. Dorobiłem kilka detali z drutu miedzianego i cyny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 Coś tam sobie powoli dłubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 W środku ciasno. Przednia część kadłuba sklejona. I tylna. Uzupełnianie lini podziału wlewu. Matryca wycięta z puszki po coli. Przednia część kadłuba z silnikiem. Do czasu pomalowania całości nie będę go wklejał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Tak trochę mocno poza tematem. Na pierwszym zdjęciu widać pęsety, możesz mi napisać jaki to producent i ewentualnie gdzie je kupiłeś. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 Tak trochę mocno poza tematem. Na pierwszym zdjęciu widać pęsety, możesz mi napisać jaki to producent i ewentualnie gdzie je kupiłeś.Z góry dzięki. Kupowałem w exito. Chyba to jest ten model: https://exito.sklep.pl/pl/p/Peseta-precyzyjna-z-wygieta-koncowka-typ-7A/21473 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 drugi model Waść powiadasz - dobrze że dodałeś samolotu :-) Świetnie idzie podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 Dzięki! W sumie to czwarty model do kupy, ale jakie to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 W sumie to czwarty model do kupy, ale jakie to ma znaczenie Że masz talent w tej dziedzinie. Fajny kokpit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Dzięki za miłe słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Klejenie skrzydeł. Elementy w miarę dobrze spasowane, tylko na styku przodu skrzydła i kadłuba niewielkie szpachlowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Wewnętrzne łączenie wyprasek połaci skrzydeł zasłoniłem cienkim polistyrenem, bo inaczej byłoby widoczne z góry przez otwory komory działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Wewnętrzne łączenie wyprasek połaci skrzydeł zasłoniłem cienkim polistyrenem, bo inaczej byłoby widoczne z góry przez otwory komory działek. Sprawdź w takim razie czy wręgi nie miały otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Wewnętrzne łączenie wyprasek połaci skrzydeł zasłoniłem cienkim polistyrenem, bo inaczej byłoby widoczne z góry przez otwory komory działek. Sprawdź w takim razie czy wręgi nie miały otworów Nie miały, przynajmniej te przy komorach działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 2 Lutego 2018 Autor Share Napisano 2 Lutego 2018 Ale może coś tam jeszcze w środku dorobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Bardzo dobrze ci to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 6 Marca 2018 Autor Share Napisano 6 Marca 2018 Bardzo dobrze ci to idzie Dzięki za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 6 Marca 2018 Autor Share Napisano 6 Marca 2018 Dorobiłem taki otwór z klapką, przez który widoczną będzie komora silnika. Tak to mniej więcej wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 KIlka warsztatowych fotek i kończę ten warsztat Malowane spodu Vallejo Air 71.257 RLM 76 koła jeszcze przed brudzeniem Miałem plan na takie malowanie, ale jakoś mi nie siadło więc wszystko zmyłem i pomalowałem raz jeszcze. Mniej więcej taki efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZOP Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Pełna galeria tutaj: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=61237 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi