PabloA Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Witam Tym razem postanowiłem wziąć na warsztat coś z silnikiem odrzutowym i wybór padł na najbardziej aktualną wersję Harriera II Plus. Bazą będzie model Hasegawy: Oraz kilka dodatków: Są wśród nich: - żywiczny kokpit Airesa, - blaszki Eduarda, - żywiczny zasobnik AN/AAQ-28 Litening od Edka, - maski Montexu, Jadą jeszcze do mnie 2 zestawy kalek z Microscale. Na początek tradycyjnie zabrałem się za kokpit. Żywica Airesa jest bardzo fajnie odlana z dużą ilością detali, to zestaw dedykowany do Harriera II (bez plusa) dlatego z zestawu Edka musiałem dodać drugi ekran na tablicy przyrządów. Oto jak wyszło: Aby wpasować wannnę kokpitu do kadłuba należało odrobinę zeszlifować wewnętrzną powierzchnię połówek kadłuba, dodatkowo wyciąłem w nim otwory na stopnie. Fotel i wyświetlacz HUD zostawię sobie na później bo póki co byłyby narażone na uszkodzenie. To tyle na dziś, zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Super się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 No pięknie. Tylko nic nie popsuj i broń Cie Panie nie srap tego jak Avengera Obserwuję Jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Ładna maszyna i ładnie robisz kabinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Mam takiego w 72, siadam i podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 Witam, dziś mały update. Wpasowałem Airesową kabinkę pomiędzy połówki kadłuba. Odlew jest bardzo dokładny i wystarczy lekko zmniejszyć grubość ścianek tych połówek aby wszystko ładnie pasowało: Popracowałem też nad resztą karoserii, na razie większość elementów złożona jest "na sucho" W grzbietowej części płatowca, która będzie łączyła przód i tył kadłuba wyciąłem otwory na wloty powietrza. Po wstępnym przypasowaniu wiem, że trzeba będzie trochę pokombinować aby wszystko dobrze się spasowało: I na koniec ostatnia dostawa akcesoriów do Harriera ;) Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Kabina wyborna zasiadam ogladam i czekam na nastepne prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 Witam ponownie, Ostatnio udało mi się trochę powalczyć z Harrierem a było z czym bo trochę roboty mnie kosztowało złożenie całego kadłuba w jedną całość. Najwięcej kombinowania było z połączeniem przedniego segmentu kadłuba z całą resztą. Trochę problemu sprawiła część bezpośrednio na kabiną i górna nasada skrzydeł. Tak prezentuje się całość: Nie najlepiej wyszły też osłony wlotów powietrza, gdzie powstał niewielki uskok,tak więc czeka mnie jeszcze trochę szpachlowania i szlifowania. Osłony wlotów mają trochę inny profil niż reszta kadłuba,choć może to ja gdzieś popełniłem jakiś błąd? jakoś się to opanuje. Udało mi się też skończyć podwozie, starałem się odtworzyć większość przewodów i kabli na goleniach, może jeszcze styram trochę bardziej opony, oto efekty: Teraz chyba zabiorę się za zasobnik z działkiem 25mm bo taki zamierzam umieścić pod kadłubem. Ze wstępnych przymiarek wychodzi na to, że będę go musiał przykleić przed malowaniem bo nie pasuje idealnie. To by było na tyle, zapraszam do oglądania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Golenie wyglądają bardzo fajnie z tymi obiciami. Wloty to może jednak oderwij i dopasuj najpierw na sucho? Obecnie uskok wcale nie jest taki mały i namęczysz się, żeby to wyprowadzić szpachlą a potem odtwarzać zatarte linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 Chyba więcej roboty bym sobie zrobił żeby to oderwać niż przy szlifowaniu bo wiele części kleje a zarazem szpachluję CA ;) osłona po drugiej stronie pasuje o wiele lepiej, jakoś sobie z tym poradzę, żadne doświadczenie nie idzie na marne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Jeżeli to CA, to żaden problem. Debonder da radę. A model bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Może trochę głupia uwaga, ale czy nie zamieniłeś stronami tych osłon? Poprzednie etapy wyglądają bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 Jeżeli to CA, to żaden problem. Debonder da radę. A model bardzo fajny. Jakoś to ogarnę bez rozklejania, potrzebuję tylko trochę czasu ;) Może trochę głupia uwaga, ale czy nie zamieniłeś stronami tych osłon? Poprzednie etapy wyglądają bardzo dobrze Na pewno nie pomyliłem, na odwrót w ogóle by nie pasowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Piękne kulasy Pablo Widziałem że chcesz użyć masek montexu. Dobrze Ci radze nie używaj tego do oszklenia kabiny bo będzie płacz. Lepiej oklej to taśma tamiya odrysuj od montexowskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biket26 Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 Świetnie Ci idzie z tym modelem. Golenie podwozia pierwsza klasa. Wyglądają bardzo realistycznie. Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 5 Marca 2018 Autor Share Napisano 5 Marca 2018 Piękne kulasy Pablo Widziałem że chcesz użyć masek montexu. Dobrze Ci radze nie używaj tego do oszklenia kabiny bo będzie płacz. Lepiej oklej to taśma tamiya odrysuj od montexowskiej Maski wyrzuciłem, chciałem dać drugą szansę producentowi ale faktycznie najlepsza jest żółta taśma Tamiyi ;) Po ciężkich walkach udało mi się chyba uporać z kadłubem. Jak już wcześniej pisałem, sporo szpachlowania było przy osłonach wlotów powietrza oraz na grzbiecie kadłuba. Na miejsce trafił też zasobnik z działkiem, też nie pasował idealnie... Na modelu jest już pierwsza warstwa podkładu, zostały drobne poprawki i kolejna cienka warstewka podkładu. Póki rozpocznę zabawę z malowaniem chciałbym jeszcze odtworzyć nitowanie kadłuba za tylnymi dyszami, wygląda to tak jak na zdjęciu nr 51: https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/av-8b-harrier-ii/?afg43_page_id=5#afg-43 Kupiłem nity z HGW dla skali 1/48 jednak wydaje mi się, że są zbyt delikatne. Dlatego w Bytomiu zaopatrzę się w nity dla skali 1/32 i się zobaczy jaki będzie efekt. Powoli powstaje też podstawka: dalsze prace ruszą jak coś wymyślę z tymi nitami, choć jest jeszcze trochę drobnicy do zrobienia i uzbrojenie. Pzodrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Marca 2018 Share Napisano 5 Marca 2018 Ładnie wloty wyprowadziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 Potwierdzam Ładnie póki co. Tylko ja się tak grzebie hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi