Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

Witajcie...

Myślałem, że lotnictwa nie dotknę a tu jednak - śmiglaczki zawsze mi się podobały. A jak dodamy do tego pasję ich klejenia sprzed 25-30 lat to nie dziwcie się, że biorę go na warsztat .... z nikłą na dzieją na ukończenie

Oto bohater (a może bohaterka )

waE2QEI.jpg?1

No i bardzo ładny wybór
Mam uzasadnione obawy, że to "ładne" zostanie przeze mnie popsute

Bryła i detal niby w porządku, z daleka może się podobać, ale jednak te nity.... Spore... I wypukłe....

Korci mnie (i jeśli mnie nie zatrzymacie to tak się stanie), aby je zeszlifować, nanitować wklęśle, prowadnicę drzwi przesuwnych zrobić z PE i takie tam....

QquTXBS.jpg?1

I tu właśnie wychodzi moja nieumiejętność robienia modeli prosto z pudła.... Często jestem pełen uznania dla kolegów, którzy w ten właśnie sposób podchodzą do rzeczy

No dobra - koniec smędzenia... Temat wygląda na rozwojowy

• Super Moderator
Napisano
Te nity powinne być wypukłe. Tyle, że zdecydowanie nie są w skali.

Dokładnie tak, jak mówisz. A że są przewymiarowane to zastanawiam się nad ich zaimprowizowaniem w formie wklęsłej.

• Super Moderator
Napisano
A te nity jako kalkomania to jest płaski druk do nałożenia po malowaniu czy wypukłe do położenia przed farbą? I jeszcze jedno: rozmiar 0,6mm oznacza średnicę nita czy odległości pomiędzy nimi? Wybaczcie głupie pytania, ale w tematyce lotnictwa i dodatków to jestem laikiem
Napisano

A mnie się podoba zarówno wybór tematu jak i pomysł na usunięcie tych "lokomotywowych" nitów. Tylko radzę przejechać model kółkiem zamiast bawić się w kalki HGW czy kulki BGA. Zachowaj parę na śmiglaka w 144

• Like 1
  • 4 months later...
  • Super Moderator
Napisano

Dobra... Wróciłem jakoś do dłubania... Nie chce mi się cholernie, ale zostawić tego nie można... Zeszlifowałem nitowania i prowadnice drzwi przesuwnych. Kadłubek gładziusieńki...

A ponadto pojawił się problem - brak kalek Te od Hellera nie nadają się do niczego.... A innych dostępnych na rynku nie ma

Będę musiał projektować - nie ma rady...

Napisano

Nastepny, przez którego rzucę modelarstwo i zajmę się ogródkiem...

Będę obserwował, co podpatrzę, zastosuję

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

• Super Moderator
Napisano
Nastepny, przez którego rzucę modelarstwo i zajmę się ogródkiem...
Daj spokój.... Jak się wkurzę to rozbebeszoną Lakotę zakopię właśnie w ogródku
  • 2 weeks later...