Jump to content

Warsztat Panzer III 1:72

FLECZER
 Share

Recommended Posts

Do Bytomia pojechałem z kategorycznym zakazem kupowania nowych modeli i mocnym postanowieniem wytrwania w tym. Oferta IBG była silniejsza a pierwsze cięcia odbyły się jeszcze na miejscu przy stoliku klubowym. Modele prezentują się bardzo ładnie, bez nadlewek z delikatnymi ostrymi detalami. Jedyna wada to uroszczone zawieszenie i gąski. Spróbuję jakoś temu zaradzić. Modeliki IBG będę robił równolegle z panzer III z FtF-u. Malowania przewiduję raczej pudełkowe.

8h8vPfIUWrorkvU3u9MzBVQzVC3iE30Mq83MBcyFP2QzKaPc4Zk5xp-wxhF1I7Tk9pL6SOIPo7Jw72sKctg-bdxTxkU0OhLbDE-a=w979-h909

• 6 months later...

Rzeźba trwa. OKB Grigorov toto nie jest ale jak się pomaluje, zaaplikuje wash to będzie o niebo lepiej niż to co daje producent. Problem pojawia się przy gąskach FtF. Wyglądają przez boczne wypustki jak ostketteny. Jak je zetnę to będą za wąskie...

rBlccX_AET0gPbkxpnpNao1Sn2OVKgsE1Ewn-nD3v5SLc7DT8nsrJVH4laSelB5zBT_rC-fu9I5vEFuvP3Gp9AGtB0KyDP-N22qm=w993-h920

voB1YbFDPy7SyC9X64tG_u6YjopSSlSMn6CmUe5XJobGhntbIDEdiMcTWUck_VcasEQBuYLNZd9Ac98E_lL6ps5IhN9JXY--p5_h=w993-h920

qTeSXL8XS8G_aaP_CuwDsbKyHkDaMLlV5eyFshdLbS197RQPz45wqsfaOR8WPb0RSMGlWDXvs06dUggyiyEQ8N_8Etb6XFCjrv3N=w993-h920

I-_q5rxGF7Eh4726a_zkW0e-DJ33yNMSoaA_whNa1xNbXAeukKx6xzk8Ek_GpV13SyQ2bARvS1YQTLo1uOKdyhc7FwvFDmb_ntxK=w993-h920

• 3 months later...
  • 1 month later...
  • 9 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dziergania od cholery, dorobione wahacze, odbojniki, rozdzielone koła. Ausf. E już gotowe do malowania. Zostały mi już tylko 3 egzemplarze trójki FtF do takich przeróbek?

Chciałbym w weekend skończyć ausf. C i myślę że wyrobię się z alfabetyczna kolekcją do Olsztyna ? Niestety do B/D wciąż nie mam kół napinających i raczej w skład kolekcji na razie nie wejdzie.

IMG_20200116_232249.jpg

IMG_20200118_142500.jpg

Witaj, jestem pod wielkim wrażeniem twoich prac, Panzer III to mój ulubiony pojazd, choć notorycznie zdradzam go z Panzer IV. Też planuję kiedyś zrobić wszystkie wersje i warianty tego pojazdu, jednak na razie brak mi na to weny. W każdym razie, dzisiaj w moje ręce wpadł w końcu Panzer III ausf. D od ftf, i pierwsze co przykuło moją uwagę po otwarciu woreczka z częściami to ich ułożenie na ramkach. Czy ty też zauważyłeś że gąsienice wraz z kołami jezdnymi, i rolkami podtrzymującymi, czyli elementy wspólne dla wariantów C i D są na osobnej ramce? Dodatkowo góra kadłuba, koła napinające, napędowe, wieża i przednia płyta kadłuba które są charakterystyczne dla tego pojazdy i odróżniają go od wersji dowódczej są na osobnej ramce niż wanna kadłuba i drobiazgi wspólne dla obu wariantów wersji D? Jestem przekonany o tym że zobaczymy jeszcze conajmniej dwa modele trójek w najbliższym czasie od Ftf, wersję C i pz.bef.wg III ausf. D1. Potwierdzeniem mojej teori o planowanym pz.bef jest obecność dodatkowej anteny na ramce z wanną kadłuba. Jestem napradę zadowolony bo jeśli moja teoria faktycznie jest prawdziwa to model pz.bef.wg III ausf. D który wypuszczą będzie faktycznie poprawny w przeciwieństwie do wydanego już Pz.bef.wg III ausf. E. 

Pozdrawiem i powodzenia w dalszych pracach.

Analizując ramki można faktycznie odnieść wrażenie że D1 FtF wyda. Pytanie kiedy. Czy wydadzą C nie ma już takiej pewności.

Zaczynam zabawę ze stugiem, którego chciałem zbudować ze swojego starego matchboxa. Wychodzi jednak że wykorzystam tylko koła jezdne i plastik

IMG_20200127_203404_HDR.jpg

IMG_20200127_180000_HDR.jpg