FLECZER Napisano 26 Marca 2018 Napisano 26 Marca 2018 Do Bytomia pojechałem z kategorycznym zakazem kupowania nowych modeli i mocnym postanowieniem wytrwania w tym. Oferta IBG była silniejsza a pierwsze cięcia odbyły się jeszcze na miejscu przy stoliku klubowym. Modele prezentują się bardzo ładnie, bez nadlewek z delikatnymi ostrymi detalami. Jedyna wada to uroszczone zawieszenie i gąski. Spróbuję jakoś temu zaradzić. Modeliki IBG będę robił równolegle z panzer III z FtF-u. Malowania przewiduję raczej pudełkowe. Cytuj
FLECZER Napisano 11 Października 2018 Autor Napisano 11 Października 2018 U mnie modele nie zostają zapomniane. One sobie w spokoju dojrzewają Kadłub w WaW-oym modelu gotowy do malowania. Bawię się jeszcze gąskami. Testowe malunki na FtF-ie. Podwozie jeszcze się robi. Cytuj
FLECZER Napisano 12 Października 2018 Autor Napisano 12 Października 2018 Rzeźba trwa. OKB Grigorov toto nie jest ale jak się pomaluje, zaaplikuje wash to będzie o niebo lepiej niż to co daje producent. Problem pojawia się przy gąskach FtF. Wyglądają przez boczne wypustki jak ostketteny. Jak je zetnę to będą za wąskie... Cytuj
FLECZER Napisano 4 Lutego 2019 Autor Napisano 4 Lutego 2019 Ciekawe czy ktoś odgadnie producenta... Jak się zrobi podstawka to będzie dośnieżanie modelu i położony mat bo na razie mocno się świeci. Figurant jest aktualnie w trakcie kolorowania. Cytuj
FLECZER Napisano 7 Marca 2019 Autor Napisano 7 Marca 2019 The end...jeśli chodzi o wersję ausf.L. Paskudnie ciężko robi się fotki ze śniegiem który odbija światło a na razie nie mam lepszych warunków. Cytuj
FLECZER Napisano 7 Marca 2019 Autor Napisano 7 Marca 2019 i jeszcze jedna fotka mi się zapodziała Cytuj
FLECZER Napisano 12 Grudnia 2019 Autor Napisano 12 Grudnia 2019 Wracam do budowy alfabetu. A gotowe B czeka na malowanie, D dzisiaj kupione, E F i wczesne G czekają na gąsienice Cytuj
FLECZER Napisano 21 Grudnia 2019 Autor Napisano 21 Grudnia 2019 B i D gotowe do malowania. Czas na to będzie dopiero w styczniu. Podrasowałem gąsienice. Jako ze IBG zapakowało mój model dajac błędnie dwie ramki z wieżyczką dowódcy reflektory musiałem zrobić a klakson i lewar jest z FtFa Cytuj
FLECZER Napisano 21 Grudnia 2019 Autor Napisano 21 Grudnia 2019 Wersje C i D-B w przygotowaniu. 1 Cytuj
FLECZER Napisano 22 Grudnia 2019 Autor Napisano 22 Grudnia 2019 Wersja C. Postanowiłem zbudować płytę nadsilnikową od podstaw zamiast przerabiać tą z wersji D. Na razie wstępna obróbka i nadawanie kształtu. Cytuj
FLECZER Napisano 23 Grudnia 2019 Autor Napisano 23 Grudnia 2019 Chyba ostatni update przed świętami. Jeszcze wykusze na boku, detale i poprawki. Czas modyfikować zawieszenie. Cytuj
FLECZER Napisano 31 Grudnia 2019 Autor Napisano 31 Grudnia 2019 Ostatni update w tym roku Wykusze do poprawek zrobienia kratek. Przemodelowanie zawieszenia rozpoczęte. Zacząłem modyfikować gąsienice w wesji ausf.E. Cytuj
FLECZER Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Napisano 2 Stycznia 2020 Trochę walki z liną i wierzch kadłuba gotowy. Teraz będę odtwarzał błotniki i pozostanie do zrobienia tylko zawieszenie. Cytuj
FLECZER Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Napisano 3 Stycznia 2020 Już tylko zawieszenie i poprawki. Cytuj
bazylms Napisano 3 Stycznia 2020 Napisano 3 Stycznia 2020 Podziwiam za takie dłubanie w tej skali. Cytuj
FLECZER Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Napisano 5 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 12:44, bazylms napisał: Podziwiam za takie dłubanie w tej skali. Dzięki B-D również bliski ukończenia Cytuj
FLECZER Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Napisano 9 Stycznia 2020 Jak zacząłem dzierganie gąsienic w pzIII to idę za ciosem. Ma ktoś namiary na jakieś łańcuchy do bergepanzera w 72? Mam wrażenie że wszystko ma za duże oczka Cytuj
FLECZER Napisano 18 Stycznia 2020 Autor Napisano 18 Stycznia 2020 Dziergania od cholery, dorobione wahacze, odbojniki, rozdzielone koła. Ausf. E już gotowe do malowania. Zostały mi już tylko 3 egzemplarze trójki FtF do takich przeróbek Chciałbym w weekend skończyć ausf. C i myślę że wyrobię się z alfabetyczna kolekcją do Olsztyna Niestety do B/D wciąż nie mam kół napinających i raczej w skład kolekcji na razie nie wejdzie. Cytuj
Mo-delownik Napisano 23 Stycznia 2020 Napisano 23 Stycznia 2020 Witaj, jestem pod wielkim wrażeniem twoich prac, Panzer III to mój ulubiony pojazd, choć notorycznie zdradzam go z Panzer IV. Też planuję kiedyś zrobić wszystkie wersje i warianty tego pojazdu, jednak na razie brak mi na to weny. W każdym razie, dzisiaj w moje ręce wpadł w końcu Panzer III ausf. D od ftf, i pierwsze co przykuło moją uwagę po otwarciu woreczka z częściami to ich ułożenie na ramkach. Czy ty też zauważyłeś że gąsienice wraz z kołami jezdnymi, i rolkami podtrzymującymi, czyli elementy wspólne dla wariantów C i D są na osobnej ramce? Dodatkowo góra kadłuba, koła napinające, napędowe, wieża i przednia płyta kadłuba które są charakterystyczne dla tego pojazdy i odróżniają go od wersji dowódczej są na osobnej ramce niż wanna kadłuba i drobiazgi wspólne dla obu wariantów wersji D? Jestem przekonany o tym że zobaczymy jeszcze conajmniej dwa modele trójek w najbliższym czasie od Ftf, wersję C i pz.bef.wg III ausf. D1. Potwierdzeniem mojej teori o planowanym pz.bef jest obecność dodatkowej anteny na ramce z wanną kadłuba. Jestem napradę zadowolony bo jeśli moja teoria faktycznie jest prawdziwa to model pz.bef.wg III ausf. D który wypuszczą będzie faktycznie poprawny w przeciwieństwie do wydanego już Pz.bef.wg III ausf. E. Pozdrawiem i powodzenia w dalszych pracach. Cytuj
FLECZER Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Napisano 27 Stycznia 2020 Analizując ramki można faktycznie odnieść wrażenie że D1 FtF wyda. Pytanie kiedy. Czy wydadzą C nie ma już takiej pewności. Zaczynam zabawę ze stugiem, którego chciałem zbudować ze swojego starego matchboxa. Wychodzi jednak że wykorzystam tylko koła jezdne i plastik Cytuj
FLECZER Napisano 1 Lutego 2020 Autor Napisano 1 Lutego 2020 Zabawy z nowym aero. Wreszcie mam satysfakcję z malowania choć wiele pracy przede mną. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi