balu Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 Witam, w ramach inwazji tej poczciwej skali i ja się przyłączę z relacją W ramach odpoczynku od karla postanowiłem zrobić coś na szybko prostu z pudła Ale człowiek się starzeje i niestety tak się nie da Na początek poryłem sobie trochę - tylne wentylatory, bo były płaskie strasznie: Potem ponacinałem te kratki na tylnej klapie bo w ogólnie nie miały pochylenia: Potem nawierciłem siedzenie wiertłem 0,5 ale było za grubo :-/ więc dorobiłem symetrycznie, a reszta 0,3mm. Dorobiłem też uchwyt do trzymania km'u, bo ten z zestawu to lepiej nie mówić ... Celownik też wstawiłem zamiast talerza od Italerii : Potem najlepsza część i najbardziej uspokajająca, czyli uchwyty kanistrów jutro dla relaksu czeka mnie druga strona i jeszcze 4 z przodu A tu z kolegą swoim przyszłym wygląda na dużego (tylko go muszę wykąpać): I dla równowagi: Do zrobienia jeszcze 22 uchwyty po bokach cały przód, blachy po bokach i będzie gotów no i najlepsze czyli struganie gumowego ludzika z Italerii DAK. Jakby ktoś miał jakiś pomysł to proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 Witam! Gratuluję cierpca . Popodglądam czasem . Ale jeśli już tak bardzo się poprzykładałeś to koniecznie zmień celownik w działku - ten orginalny to tragiczna pomyłka . Wypada też trochę podrzeźbić plandekę - jest trochę zbyt mało wyrazista . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 5 Lutego 2008 Autor Share Napisano 5 Lutego 2008 Witam! zmień celownik w działku - ten orginalny to tragiczna pomyłka Mam nadzieje, że o ten chodziło trochę duży, ale trudno No i zmiana obsady, DAK-owcy zamiast KM-ów dostali przerobione łopaty z zestawu i będą odkopywać sprzęt: No i drugi: Jakoś mnie nie ciągnie na razie do dorabiana tych uchwytów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 8 Lutego 2008 Autor Share Napisano 8 Lutego 2008 Polepiłem sobie dziś z rana i mam już ogólny zarys scenki: chłopaków poniosło to teraz trzeba kopać Jeszcze tylko dopracować szczegóły(jakieś kamienie i podrównać teren), potem pomaluje całość wikolem z wodą(wtedy plastelina nie jest taka tłusta i błyszcząca i będę miał nadzieję, że nic się nie stanie, próby niby się powiodły). Na koniec posypię drobnym piaskiem i coś pomaluję sobie, zobaczymy co z tego wyjdzie Czekam na sugestie, bo do malowania jeszcze trochę czasu, a z plastelną to szybko można zmienić koncepcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 9 Lutego 2008 Autor Share Napisano 9 Lutego 2008 Witam Małe uaktualnienie: Jeszcze tylko trochę DROBIAZGÓW przy kamionce i będzie gotowe do malowania . Plandekę podrzeźbiłem trochę, ale talentu nie mam zawiele w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 11 Lutego 2008 Autor Share Napisano 11 Lutego 2008 Przesiałem piasek i myślę, że wygląda znacznie lepiej. Zastanawiam się czy go malować Pomaluję bezbarwnym i zobaczę co z tego wyjdzie. Ogólnie to skończyłem kanistry, dorobiłem takie kółko na kanistrach z przodu, bo u italerii tylko w instrukcji jest i nawet pokazane jest, żeby kalkę nakleić Dorobiłem też coś co przypomina klakson, bo Włosi to zapewne i na pustyni nie mogli bez niego żyć . Jeszcze tylko jutro 22 uchwyty, osłony boczne i do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 12 Lutego 2008 Autor Share Napisano 12 Lutego 2008 Monologu ciąg dalszy koniec etapu budowy Teraz zostało TYLKO malowanie Jutro pójdzie pod aero jak czas pozwoli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Powiem szczerze że twoja praca podoba mi sie i to bardzo Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Normalnie mistrzostwo zaginania drucików Respekt! Będzie ekstra k: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Czym ty wiginałeś te druty itp. to ja nie wiem... Tak sobie postawiłem zapałkę na biurku i próbowałem porównać wielkością to jest masakra jakie to malutkie, jakbym to złapał to bym zgniótł. A i jeszcze jedno plastelina nie za bardzo się nadaje na materiał na makiete. Czekam na dalsze efekty chociaż skala 72 mnie nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 12 Lutego 2008 Autor Share Napisano 12 Lutego 2008 Dzięki za komentarze Co do drucików to wyginałem pincetą, czy jak to sie tam nazywa. Łapałem wokół jednego "ramienia" i ściskałem z drugiej się ciągnie i dociska dołem do płaskiej powierzchni Ledwo żyję po tych wyginaniach i docinaniach i to już chyba ostatnia moja Kamionka A czemu plastelina jest zła Teraz moda taka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 bardzo fajnie Ci to wychodzi... bardzo A i jeszcze jedno plastelina nie za bardzo się nadaje na materiał na makiete. Fanem plasteliny nie jestem i nigdy nie bede zapewne ale mistrzowie co poniektorzy uzywaja jej z powodzeniem http://www.diorama.ovh.org/ /zobacz fale w dioramie z halftrakiem gdzies na pwm'ie jest chyba nawet watek plastelinowo-warsztatowy z ta dioramka. Wiec mysle ze nie ma co pisac ze sie nie nadaje skoro niektorym z jej pomoca cuda takie wychodza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Zgodze się bardzo fajna diorka ale to jest nie trwałe dotkniesz się niechcąco i będzie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 plastelina jest ok - i na dodatek pod wpływem powietrza robi się dosyć twarda w ciągu kilku dni. Mnie martwi trochę ten piasek. Jego struktura jest nienaturalnie duża co do 1/72. Proponował bym Ci abyś użył dodatkowo sody kuchennej. Ma idealną strukturę ładnie zgasi obecny piasek, i wypełniając go, da Ci efekt zróżnicowanego dla skali 1/72 terenu pustyni. Ps. Piasek i tak trzeba malować aby było naturalniej - niestety nie pomalowany jest dziwne mówiąc sztuczny- co dizwne ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 a ja się lajkonikowo zapytam: czym przykleiłeś piach do plasteliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 a ja się lajkonikowo zapytam: czym przykleiłeś piach do plasteliny? Ano wikolem Po drugiej warstwie H93 i wszelakich poprawkach, teraz tylko rozjaśnienia z Vallejo desert yellow i reszta zabawy Nie wyszło to jakbym chciał, ale już trudno Pustynię posypałem sodą, ale dziwna sprawa wyszła Na razie nie bardzo się chce trzymać i jak się dotknie to odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 a czym utrwalałeś sodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 a czym utrwalałeś sodę Przykleiłem wikolem, resztę zdmuchnąłem i pomalowałem Humbrolem. Czułem, że trochę za grubo zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 Witam po dłuższej przerwie Trochę sobie pomalowałem, poprawiłem piasek i przykleiłem kamionkę do podstawki Teraz podmalować pustynię, sponiewierać wóz, no i pomalować DAKowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Jestem pod wrażeniem. Gdybyś nie napisał, że to 1:72, to nie uwierzyłbym. Chyba troszeczkę trzeba będzie zmatowić lufę, magazynek, opony itp, bo się za bardzo świeci, ale i tak podziw - piękna robota. Gratulacje - czekam na kolejne modele, w Twoim wykonaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Przepraszam, że pytam ale co ma symulować to coś białego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Model sie swieci, pewnie dlatego, ze czeka go jeszcze wash. A to biale to bedzie piasek po pomalowaniu tak mi sie wydaje. Piekne modele mozna robic w 1/72. I pieknie sie oglada takie jak ten. I jeszcze taka cudna podstawka. Model i podstawka w stylu takim jak najbardziej lubie. Radosc dla moich oczu. Pozdrawiam i gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 A dziękuję Tak jak napisał Czak, to dopiero połowa prac, trzeba pomalować i jakoś wycieniować piasek, to białe to papka z wikolu, wody i sody schnie do jutra Model się świeci po glossie, teraz obicia, jakiś wash i może filtr, bo cieniowanie mi za bardzo nie wyszło Do tego 2 DAKowców, zabierających się za odkopywanie pojazdy porzuconego przez walecznych Włochów Pozdrawiam i gratuluje. To ja podziwiam, zawsze podobały mi się Twoje prace w najlepszej skali Jak je kiedyś oglądałem na starym PWM'ie to myślałem: oj jak ja bym tak chciał umieć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Do tego 2 DAKowców, zabierających się za odkopywanie pojazdy porzuconego przez walecznych Włochów ;-) Super koncepcja... w 100% prawdziwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 7 Marca 2008 Autor Share Napisano 7 Marca 2008 Dzisiaj pchnąłem prace do przodu: Kamionka gotowa? Co do podłoża i ludzi(zwłaszcza kolorów) to czekam na propozycje, o oba tematy otwarte. Dakowców to trzeba dokończyć malować i wycieniować, ale to jutro. Nie ma to jak pierwsze ludki w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi