Marudek Napisano 9 Maja 2018 Share Napisano 9 Maja 2018 Eeetam oglądać - trzeba się przyłączyć Jeśli nie na kuter żaglowy to może na jakiś inny wspólnie klejony model kiedyś dasz się skusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Maja 2018 Share Napisano 9 Maja 2018 Nie mówię nie - ale 'pływadła' jeszcze do mnie nie "przemówiły" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Maja 2018 Share Napisano 9 Maja 2018 Wcale nie powiedziane że muszą być tylko pływadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 10 Maja 2018 Autor Share Napisano 10 Maja 2018 Mogą i latadła i jeździdła, w sumie ciekawe by było zrobić jakiś jednoślad, albo Forda T. Z latadłami to już chyba wyższa szkoła jazdy, pewnie ciężko taki odpowiednio opływowy kadłub wystrugać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 23 Maja 2018 Autor Share Napisano 23 Maja 2018 Hej! Po odebraniu paczki od Marudka zabrałem się za pracę przy Wilczurku, dużo tego dzisiaj nie było, bo i czasu mało. Najwięcej pracy poświęciłem śrubom. Wykonałem je sposobem Marudka rozgniatając kulki 0,5mm na cienkie talarki. Wały wykonane z rozciągniętej ramki. Oraz całokształt mojej dzisiejszej pracy (wraz z rozwaleniem KMu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 Idziesz do przodu jak burza A tym Oerlikonem się nie przejmuj - ja swój rozwaliłem co najmniej ze cztery razy. Ale w końcu udało mi się dokleić ostatnią część bez utrącenia poprzedniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 23 Maja 2018 Autor Share Napisano 23 Maja 2018 Na szczęście poznajdywałem wszystkie poodpadane części. jutro drugie podejście do wiercenia otworów w nadbudówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 27 Maja 2018 Autor Share Napisano 27 Maja 2018 Kolejna aktualizacja. Zgodnie z zaleceniami Marudka odnośnie uszkodzonych części grawerowanego arkusza, wykonałem zwieńczenia wieżyczek KMów według jego sposobu. Grawerowane elementy należało podkleić krążkiem, by mogły trzymać się kupy. W tym celu nakleiłem grawerowany fragment na cieniutki polistyren, a następnie wyciąłem otwory. Potem wystarczyło tylko wykroić je ładnie nożyczkami i oszlifować pilniczkiem. (sorki za jakość, zobaczyłem dopiero po wrzuceniu na kompa ) Kolejnym etapem było przygotowanie "skrzydełek" trzymających KMy. W grawerowanych elementach były one uszkodzone, zatem musieliśmy z Marudkiem wykonać je w swoim własnym zakresie. Sposób na wykonanie wielu identycznych elementów prostym sposobem podrzucił mi Marudek Najpierw odrysowałem ołówkiem szablon z obramówki po wyciętym elemencie na kawałku hipsu. Następnie, sklejając szablon z trzema kawałeczkami hipsu w dolnej części, umożliwiłem sobie wycięcie elementu od razu w 4 kopiach. Po oszlifowaniu i zrobieniu dziurki nadawały się już do umieszczenia w zwieńczeniach. Ponadto, wyciąłem pokład i oszlifowałem ścianki pontonu podobnie jak Marudek Oraz posklejałem urwane elementy Oerlikona dodając też elementy grawerowane. Nie jest tak ładny jak Piotra, ale za to praktycznie w całości ze scratchu (dopiero wrzucając fotki zauważyłem brak rączki przy kółku z boku CKMu) Do zobaczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 Hej, Miło zobaczyć jak śmigasz do przodu. Tylko nie musiałeś odrysowywać tych 'skrzydełek' - mogłeś użyć tego szablonu przeskalowanego na papierze samoprzylepnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 28 Maja 2018 Autor Share Napisano 28 Maja 2018 Mogłem, ale akurat szablon był pod ręką, dobrze mieć alternatywne rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Hej! Dzisiaj zajmowałem się głównie dłubanką w pontonach, przedstawię pokrótce jak wykonałem poszczególne elementy. W pierwszej kolejności ukroiłem sobie równy pasek polistyrenu i poszatkowałem go na patyczki o odpowiedniej grubości. W drugim kroku ulepiłem z nich "ramkę" która ostatecznie wyszła trochę za chuda. Z pozostałych fragmentów hipsu pogrubiłem "stelaż" pontonu na właściwą grubość. Ostatecznie wyszpachlowany i wykończony papierem ściernym ponton zacząłem przyozdabiać pozostałymi brakującymi elementami A oto efekt końcowy, do porównania z żywicznym odlewem drugiego pontonu, który powoli nabiera szczegółów. Oraz drobna przymiarka. To do następnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2018 Dzisiaj model wzbogaciłem o parę szczegółów: Oraz dokończyłem pontony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Mała aktualizacja żeby nikt nie pomyślał, że temat martwy jak będę miał czas to wrzucę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Ekstra! Superancko wygląda w towarzystwie tej łupinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 22 Października 2018 Autor Share Napisano 22 Października 2018 Wilczur już na podstawce, w wolnej chwili będę uzupełniał pozostałe detale pokładu i prawdopodobnie pod pędzel pójdą pontony, wyszły zbyt brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Października 2018 Share Napisano 22 Października 2018 Hej, a czy pontony nie powinny być szare? Wydaje mi się że takie są w wycinance, chociaż Anglicy na swoich kutrach mieli nawet jaskrawo-żółte. Bardzo ładnie wyszły ramki w oknach nadbudówki. Są dużo delikatniejsze niż w moim Wilczurku. P. S. Jak patrzę na Twój model, to aż się chce coś przy Wilczurku pogrzebać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Żagluweczka przepiekna !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 Hej, a czy pontony nie powinny być szare? Wydaje mi się że takie są w wycinance, chociaż Anglicy na swoich kutrach mieli nawet jaskrawo-żółte. Też to zauważyłem po czasie, planuję szary kolor z lekkim beżowym akcentem Żagluweczka przepiekna !!! Specjalnie dla kolegi wrzucę już ukończoną, nie jestem zadowolony z żagli, następnym razem chyba wydrukuję na cieniutkim papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2018 Wrzucam coś, żeby nie było że nic nie zrobiłem na dniach postaram się wrzucić coś więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Grudnia 2018 Share Napisano 6 Grudnia 2018 No i pięknie Już naprawdę nie wiele pozostało Ci do skończenia modelu. Bardzo mi się podoba Twoja podstawka. Jak będę miał wenę to powymieniam podstawki moim łajbom na coś w ten deseń. Wczoraj myślałem że mam już skończonego Wilczurka, ale po zrobieniu zdjęć zauważyłem że brakuje sztagów "fokmasztu", świateł pozycyjnych i że mocowania bomb głębinowych wkleiłem odwrotnie (coś na kształt litery V, a powinno być A). Jak tylko wprowadzę poprawki to wstawię galerię gotowego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 28 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 6.12.2018 o 17:20, Marudek napisał: Wczoraj myślałem że mam już skończonego Wilczurka, ale po zrobieniu zdjęć zauważyłem że brakuje sztagów "fokmasztu", świateł pozycyjnych Dobrze, że mi przypomniałeś! Model uważam za skończony, wkrótce ukaże się galeria. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Kvaot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 28 Grudnia 2018 Share Napisano 28 Grudnia 2018 Bardzo fajny model w extra wykonaniu Dawaj galerię i robimy następny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 29 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2018 Galeria dodana. Jednak z rozpędu w ogólnym temacie z okrętami może ją przenieść do galerii 1:144 żeby ładnie wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Jasne - w końcu to jest ekskluzywnymodel w skali 1:144 Skontaktuj się z adminem, to przeniesie galerię do działu Popularyzacja 144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi