jacus1944 Napisano 4 Września 2018 Share Napisano 4 Września 2018 (edytowane) Witam Panowie, Po raz pierwszy będę dokumentował warsztat z budowy czołgu, zresztą w zasadzie 4 w moim życiu:-) Po raz pierwszy Sherman i to Polski, bo inaczej być nie mogło. Sherman IIA, bo kadłub odlewany po prostu mi się podoba. Do budowy użyję modelu Sherman M4A1 76(W) Dragona, zestaw Abera 35032, lufa M1A1C od Defmodel i gąsienice albo plastiki Bronco albo Friulmodel ATL48-, bo będę się wzorować na zdjęciu tego pojazdu, który wedlug źródła pochodził z 10 BKPanc. Po przeczytaniu kilku wątków z budowy polskich Shermanow IIA wiem, że góra kadłuba nie jest dobrze odwzorowana, jednak pokuszę się o poprawki w postaci spiłowania pancerza pomiędzy włazami, a także po bokach włazów od strony zewnętrznej aby nadać mu kształt bliższy oryginałowi. Mam natomiast pytanie odnośnie osłony transmisji, która również ma być niedokładna w modelu Dragona, a w modelu Italeri ma być bardzo dobrze odwzorowana. Spasowałem kadłub z osłoną transmisji i śrubami mocującymi taśmą dwustronną i wygląda mniej więcej tak... a sama osłona wygląda tak Pomijając luzy wynikające ze spasowania elementów taśmą w mojej ocenie wygląda to bardzo podobnie do Italeri, które ma być w tej materii dużo dokładniejsze od Dragona. Będę wdzięczny za ocenę tych części i ich zgodności z oryginałem. Mam pytanie odnośnie zdjęcia, na burcie czołgu widać przyspawane gąsienice T62? Podsumowując zaczynam gruby projekt, w którym będę potrzebować wielu rad i w związku z tym liczę na Waszą pomoc:-) Edytowane 5 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Po przeczytaniu kilku wątków z budowy polskich MK IIA wiem Nie istniał czołg MK IIA - ten czołg w brytyjskiej nomenklaturze to Sherman IIA będę się wzorować na zdjęciu tego pojazdu, który w zależności od źródła pochodził z 10 BKPanc. lub 2 PP. 2 Pułk Pancerny wchodził w skład 10 Brygady Kawalerii Pancernej (od 25.02.1942 do 15.06.1947) a zapis 2 PP sugeruje raczej 2 pułk piechoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 5 Września 2018 Autor Share Napisano 5 Września 2018 I wlasnie w zwiazku z powyzszym bede potrzebowac przy budowie Waszej pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Kilka słów o Twoich rozterkach z przekłądnią w modelu Dragona... Po pierwsze - zrób zdjęcie bocznych ścianek (tych na których są przekładnie) bo już nie pamiętam jak wyglądało to w tym modelu, a chciałbym zobaczyć któa to wersja dragona Po drugie - Dragon dał ciała i w wypuszczanych po kolei modelach shermanów raz skracał, raz wydłużał przekładnię. Konkretnie mają problem z odległością pomiędzy przodem spodu wanny a przodem kadłuba. Na zdjęciu które pokazałeś widać, że listwa ze śrubami mocująca przekładnię od góry jest nienaturalnie długa. (w innych modelach jest nienaturalnie krótka) Stąd powszechna opinia, że model Italeri ma poprawne kształty osłony przekładni, oraz poprawną geometrię przodu kadłuba. Czy masz jakiś inny model shermana - ale "dobry" czyli np. z Tasca / Asuka ? Jesli tak to możesz sobie pomierzyć geometrię (położenie wanny względem kadłuba) i spróbować korygować błędy dragona. ... jednak pokuszę się o poprawki w postaci spiłowania pancerza pomiędzy włazami, a także po bokach włazów od strony zewnętrznej aby nadać mu kształt bliższy oryginałowi... Dużo roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 5 Września 2018 Autor Share Napisano 5 Września 2018 Nie bede zatem kombinowac.Model Italeri odbieram jutro i bedzie mix:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 I to jest dobra decyzja Idealna kombinacja przy tych zestawach to wanna i podwozie dragona (ale spozycjonowana względem góry kadłuba jak w italeri), góra kadłuba italeri (z drobiazgami od dragona i z blaszek) , wieża oczywiście dragon. Model Italeri jako znacznie starszy ma nieco gorsze szczegóły kadłuba np. włazów czy płyty nadsilnikowej - za to jest w tych szczegółach poprawny merytorycznie, np "piramidka" we wlocie powietrza do silnika zamiast płaskiej siatki u dragona. Jak się czujesz na siłach to "wymiksuj" jakoś te kadłuby. Twój zestaw startowy to ten -> https://www.mojehobby.pl/products/M4A1-76-W.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 5 Września 2018 Autor Share Napisano 5 Września 2018 Tak, to mój zestaw. Zmiksuje oba zestawy na pewno. Priorytet to zgodność historyczna, więc ilość roboczogodzin nie gra roli. Będę pokazywać postępy i dużo pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie zdjęcia, na burcie czołgu widać przyspawane gąsienice T62? Z tego zdjęcia, nie da rady ustalić jakie są to konkretnie gąsienice. Mogą być to T62 jak i również dobrze mogą to być, gąsienice typu T54E1 lub T54E2. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 5 Września 2018 Autor Share Napisano 5 Września 2018 Na kilku ogniwach od lewej widać te "kropeczki" po bokach i w środku, więc przyjmę założenie, że wszystkie gąsienice to T62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Masz rację, odszukałem lepszej jakości zdjęcie tegoż Shermana i faktycznie widać kropki na ogniwach. Czyli T62, przy okazji, ogniwa od Pantery które są przyspawane do boku wieży, to późny typ. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Panowie co to za skrzynki przymocowane do mocowan na zapasowe gąsienice? Na tylnej półce widać jakieś bambetle, myślicie, że nie było tam zamontowanej angielskiej skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Chyba znalazłem... Który zestaw będzie lepszy? https://www.mojehobby.pl/products/C206-British-Ammo-Boxes-25-Pdr-Gun.html https://www.mojehobby.pl/products/25PRD-AMMO-BOX-SET.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Kup Bronco. W zestawie masz kalki z opisami i drugi typ skrzynek które wykorzystasz jako jakieś "bambetle". W zestawie PanzerArt masz więcej skrzynek - ale ja bym wybrał (i zresztą już dawno kupiłem) Bronco. Ewentualnie upoluj na allegro - czasami ktoś sprzedaje jakieś "klony" w zestawach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 Mam już dwa Shermany:-) także piłowanie dragonowskiego kadłuba i tak mnie nie ominie i mam plan by był taki jak w Italeri. Panowie pytanie trochę z innej beczki, a trochę w temacie, są jakieś dobre zdjecia Humberów z 1 Dywizji Pancernej z Holandii i Niemiec? Znalazłem tylko coś takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 Wydaje mi się, że zrobiłem co mogłem, tak już chyba zostanie. Kadłub Dragona zmiksuję z pozostałymi częściami Italeri i może powstanie drugi Sherman. Niedługo zacznę warsztat właściwy z wanną, podwoziem i wieżą Dragona oraz górą kadłuba i osłona transmisji od Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 8 Września 2018 Share Napisano 8 Września 2018 Panowie pytanie trochę z innej beczki, a trochę w temacie, są jakieś dobre zdjecia Humberów z 1 Dywizji Pancernej z Holandii i Niemiec? Trochę zdjęć znajdziesz w publikacji Od Acormy do Zwycięzcy w cz.8 i w cz.9 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Pierwsze postępy. Wanna Dragona połączona z górą kadłuba i osłoną transmisji Italeri. Faktura walcowanej stali zrobiona podkładem w sprayu Tamiya, ale przed montażem zawieszenia i zabawą z blachami położę jeszcze jedną warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 A gdzie tu walcowania stał jak to kadłub i osłona odlewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 10 Września 2018 Autor Share Napisano 10 Września 2018 A gdzie tu walcowania stał jak to kadłub i osłona odlewana. Czeski błąd. To przez niemiecką pancerkę:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 zanim zaczniesz się bawić w malunki przymierz błotniki z przodu i deflektor z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 10 Września 2018 Autor Share Napisano 10 Września 2018 Mógłbyś pokazać zdjęcie swojego deflektora, który zamówiłeś z drukarki 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Zdjęcie niewiele pokaże, bo materiał jest półprzeźroczysty a szczegóły bardzo drobne - mój aparat może nie wyrobić. Ale generalnie jest do polecenia. W modelu Dragona jest nienajgorszy deflektor z plastiku - spróbuj go użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 10 Września 2018 Autor Share Napisano 10 Września 2018 Fakt nie jest zly, ale denerwuje mnie, ze nie ma przeswitow w kratce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Ten 3d też nie ma prześwitów... Tylna ścianka jest pełna. Tyle że przednia jest dobra. Jak z prześwitami to tylko z blaszki - ale piekielnie trudno się to składa. EDIT -> tutaj masz blaszkowy deflektor -> http://www.voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=PE35446 A i reszta blaszki się przyda do późnego M4A1 Ewentualnie na stronie DEF Model znajdź zestaw nr DM35028 - "IDF M51 Initial Type Conversion set (for Tamiya 1/35)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Znalazłem w zestawie Abera, ten deflektor będzie poprawny? http://www.aber.net.pl/upload/pdf/In35_250.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi