mac eyka Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 (edytowane) Witam Powoli kończę Super Constellation z Minicrafta. Zbliżam się do fazy naklejania kalkomanii i zaczynają mi sie nasuwać pytania. Jakie są wasze doświadczenia z kalkami tego producenta. Czy stwarzają problemy przy kładzeniu Podstawowa kalka z oknami i napisem nad ich linią jest dość spora, kilkanaście cm. Zapewne będzie trzeba ją podzielić, myślałem o 3 częściach. No i powstaje kolejne pytanie. Czy kalkę podzielić przecinając po oknach, ułatwiło by to "skalibrowanie" poszczególnych kawałków, łatwiejsze dopasowanie gdy ma się dwie polówki kwadraciku okna. Ale problem może powstać gdy kalka zacznie się marszczyć czy za mocno na siebie zajdzie. Nawet milimetrowe zmiany w szerokości okna będą widziane. Czy są jakieś metody na równe położenie dość długiej linii okien, żeby nie powstała "fala" Edytowane 11 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Ja bym zaryzykował w jednym kawałku. Póki kalka pływa w filmie wodnym masz czas na ustalenie położenia. Przy podziale będziesz miał trudniej ustalić jej równy przebieg. Jak położysz pół stopnia pierwszy kawałek krzywo, to na końcu będzie już duża odchyłka od linii. Nie wiem jak z jakością kalkomanii tego producenta, ale skoro innym się udawało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Września 2018 Share Napisano 10 Września 2018 Ja bardzo rzadko dzielę duże kawałki kalkomanii na części. Niestety Minicrafta nic nie robiłem jeszcze. Ale jak pisze Letalin - inni robili i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 19 Września 2018 Autor Share Napisano 19 Września 2018 No udało się Na jednej stronie próbowałem położyć w całości. Niestety w najwęższych miejscach popękały. Ale jakoś udało się zebrać w całość. Po drugiej stronie zrobiłem to w sposób bardziej kontrolowany i kalkę podzieliłem na 3 części. Całość kładłem z dużą ilością wody i mocno namoczone. Po modelu przesuwałem mokrym wacikiem do uszu. Pozwoliłem samoistnie wyschnąć. Teraz mam w planach płyn Sol aby kalka wniknęła w strukturę modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Września 2018 Share Napisano 19 Września 2018 No i ślicznie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Września 2018 Share Napisano 19 Września 2018 Dla mnie dobrym sposobem operowania na dużych kalkach okazały się rękawiczki. Ułatwiają one przesuwanie i ustawianie elementów kalkomanii na swoje miejsce. Rękawiczki poprawiają przyczepność, a dodatkowo eliminują ryzyko zostawienia odcisków palców na lakierze. Ładnie Ci poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi