Jump to content

Kalkomannie w pasażerach

mac eyka
 Share

Recommended Posts

Witam

Powoli kończę Super Constellation z Minicrafta.

a310606a711075b7.jpg

Zbliżam się do fazy naklejania kalkomanii i zaczynają mi sie nasuwać pytania.

Jakie są wasze doświadczenia z kalkami tego producenta. Czy stwarzają problemy przy kładzeniu

Podstawowa kalka z oknami i napisem nad ich linią jest dość spora, kilkanaście cm.

Zapewne będzie trzeba ją podzielić, myślałem o 3 częściach.

No i powstaje kolejne pytanie.

Czy kalkę podzielić przecinając po oknach, ułatwiło by to "skalibrowanie" poszczególnych kawałków, łatwiejsze dopasowanie gdy ma się dwie polówki kwadraciku okna. Ale problem może powstać gdy kalka zacznie się marszczyć czy za mocno na siebie zajdzie. Nawet milimetrowe zmiany w szerokości okna będą widziane.

Czy są jakieś metody na równe położenie dość długiej linii okien, żeby nie powstała "fala"

Edited by Guest

Ja bym zaryzykował w jednym kawałku. Póki kalka pływa w filmie wodnym masz czas na ustalenie położenia. Przy podziale będziesz miał trudniej ustalić jej równy przebieg. Jak położysz pół stopnia pierwszy kawałek krzywo, to na końcu będzie już duża odchyłka od linii. Nie wiem jak z jakością kalkomanii tego producenta, ale skoro innym się udawało?

• 2 weeks later...

No udało się

41940080_2064407996932347_2780793583865692160_n.jpg?_nc_cat=0&oh=6b08a355cae5e21782fba4e4b77979b5&oe=5C27F790

Na jednej stronie próbowałem położyć w całości. Niestety w najwęższych miejscach popękały. Ale jakoś udało się zebrać w całość. Po drugiej stronie zrobiłem to w sposób bardziej kontrolowany i kalkę podzieliłem na 3 części.

Całość kładłem z dużą ilością wody i mocno namoczone. Po modelu przesuwałem mokrym wacikiem do uszu.

Pozwoliłem samoistnie wyschnąć. Teraz mam w planach płyn Sol aby kalka wniknęła w strukturę modelu

Dla mnie dobrym sposobem operowania na dużych kalkach okazały się rękawiczki. Ułatwiają one przesuwanie i ustawianie elementów kalkomanii na swoje miejsce. Rękawiczki poprawiają przyczepność, a dodatkowo eliminują ryzyko zostawienia odcisków palców na lakierze.

Ładnie Ci poszło