Melnikov Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 Witam. Czas urlopów się skończył, zaczął się czas modeli. Postawiłem w związku z tym sezon modelarski zacząć od kończenia zaczętych modeli. Strasznie dużo tych "początków" i "kończeń". Najwyższy czas więc na modele. IMG_1622 IMG_1629 IMG_1631 IMG_1633 IMG_1634 IMG_1635 IMG_1636 IMG_1637 IMG_1640 IMG_1644 IMG_1646 IMG_1647 IMG_1648 IMG_1650 IMG_1653 IMG_1655 Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 Ładny mikrus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 7 Października 2018 Share Napisano 7 Października 2018 Nooo, fajny, tego właśnie potwora brakuje w mojej kolekcji francuskich pokrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Października 2018 Autor Share Napisano 8 Października 2018 Nooo, fajny, tego właśnie potwora brakuje w mojej kolekcji francuskich pokrak Polecam tego malucha z Flyhawka. Prosty, ładny i dobrze spasowany model. I do tego w pudełku są dwie sztuki ;-) Po pozytywnych odczuciach podczas robienia tego modelu, nie mogę się doczekać aż będę robił Pz I z tej firmy ;-) Bo też wygląda mega. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 9 Października 2018 Share Napisano 9 Października 2018 Fajny pomysł na podstawkę - w zależności od kierunku patrzenia mamy jakby dwie rożne scenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 9 Października 2018 Autor Share Napisano 9 Października 2018 Fajny pomysł na podstawkę - w zależności od kierunku patrzenia mamy jakby dwie rożne scenki. Dzięki. Chociaż pomysł mało oryginalny, bo sporo modeli z okresu Wielkiej Wojny jest w podobnym stulu usytuowanych. Taki znak rozpoznawczy tamtych czasów. Podejrzewam, że moje kolejne modele z tego okresu będą na bardzo podobnej bazie. Już jeden taki mam zrobiony. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Model fajny. Koncepcja pokazania go (moment przekraczania okopu) - również. Natomiast jest pewnie "strzał" w zakresie konstrukcji zabezpieczenia ściany okopu. Otóż elementy pionowe muszą być zagłębione solidnie poniżej dna okopu. A na fotkach wyglądają jak by się kończyły na poziomie desek poziomych (chyba że źle widzę, w takim wypadku z góry przepraszam). Statyka konstrukcji współpracujących z gruntem, akurat tym na chlebuś (i modele też) zarabiam. Inaczej by to nie miało prawa stać. Tak tytułem ciekawostki - taki system zabezpieczeń nazywany u nas "ścianką berlińską" po angielsku nazywa się "soldier pile wall" - właśnie od zabezpieczeń ścian okopów z okresu I wojny światowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 11 Października 2018 Autor Share Napisano 11 Października 2018 Model fajny. Koncepcja pokazania go (moment przekraczania okopu) - również. Natomiast jest pewnie "strzał" w zakresie konstrukcji zabezpieczenia ściany okopu. Otóż elementy pionowe muszą być zagłębione solidnie poniżej dna okopu. A na fotkach wyglądają jak by się kończyły na poziomie desek poziomych (chyba że źle widzę, w takim wypadku z góry przepraszam). Statyka konstrukcji współpracujących z gruntem, akurat tym na chlebuś (i modele też) zarabiam. Inaczej by to nie miało prawa stać. Tak tytułem ciekawostki - taki system zabezpieczeń nazywany u nas "ścianką berlińską" po angielsku nazywa się "soldier pile wall" - właśnie od zabezpieczeń ścian okopów z okresu I wojny światowej. Dzięki za radę. Przy kolejnym projekcie wezmę to pod uwagę. Wzorowałem się na fotce z neta przedstawiającej model (pewnie w 1:35) przekroju okopu ;-) Twoja wersja zdaje się logiczna. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi