Melnikov Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 Witam. Czas urlopów się skończył, zaczął się czas modeli. Postawiłem w związku z tym sezon modelarski zacząć od kończenia zaczętych modeli. Strasznie dużo tych "początków" i "kończeń". Najwyższy czas więc na modele. IMG_1622 IMG_1629 IMG_1631 IMG_1633 IMG_1634 IMG_1635 IMG_1636 IMG_1637 IMG_1640 IMG_1644 IMG_1646 IMG_1647 IMG_1648 IMG_1650 IMG_1653 IMG_1655 Pozdrawiam Mel Cytuj
Szydercza Gała Napisano 7 Października 2018 Napisano 7 Października 2018 Nooo, fajny, tego właśnie potwora brakuje w mojej kolekcji francuskich pokrak Cytuj
Melnikov Napisano 8 Października 2018 Autor Napisano 8 Października 2018 Nooo, fajny, tego właśnie potwora brakuje w mojej kolekcji francuskich pokrak Polecam tego malucha z Flyhawka. Prosty, ładny i dobrze spasowany model. I do tego w pudełku są dwie sztuki ;-) Po pozytywnych odczuciach podczas robienia tego modelu, nie mogę się doczekać aż będę robił Pz I z tej firmy ;-) Bo też wygląda mega. Pozdrawiam Mel Cytuj
persyMG Napisano 9 Października 2018 Napisano 9 Października 2018 Fajny pomysł na podstawkę - w zależności od kierunku patrzenia mamy jakby dwie rożne scenki. Cytuj
Melnikov Napisano 9 Października 2018 Autor Napisano 9 Października 2018 Fajny pomysł na podstawkę - w zależności od kierunku patrzenia mamy jakby dwie rożne scenki. Dzięki. Chociaż pomysł mało oryginalny, bo sporo modeli z okresu Wielkiej Wojny jest w podobnym stulu usytuowanych. Taki znak rozpoznawczy tamtych czasów. Podejrzewam, że moje kolejne modele z tego okresu będą na bardzo podobnej bazie. Już jeden taki mam zrobiony. Pozdrawiam Mel Cytuj
Michal_G Napisano 10 Października 2018 Napisano 10 Października 2018 Model fajny. Koncepcja pokazania go (moment przekraczania okopu) - również. Natomiast jest pewnie "strzał" w zakresie konstrukcji zabezpieczenia ściany okopu. Otóż elementy pionowe muszą być zagłębione solidnie poniżej dna okopu. A na fotkach wyglądają jak by się kończyły na poziomie desek poziomych (chyba że źle widzę, w takim wypadku z góry przepraszam). Statyka konstrukcji współpracujących z gruntem, akurat tym na chlebuś (i modele też) zarabiam. Inaczej by to nie miało prawa stać. Tak tytułem ciekawostki - taki system zabezpieczeń nazywany u nas "ścianką berlińską" po angielsku nazywa się "soldier pile wall" - właśnie od zabezpieczeń ścian okopów z okresu I wojny światowej. Cytuj
Melnikov Napisano 11 Października 2018 Autor Napisano 11 Października 2018 Model fajny. Koncepcja pokazania go (moment przekraczania okopu) - również. Natomiast jest pewnie "strzał" w zakresie konstrukcji zabezpieczenia ściany okopu. Otóż elementy pionowe muszą być zagłębione solidnie poniżej dna okopu. A na fotkach wyglądają jak by się kończyły na poziomie desek poziomych (chyba że źle widzę, w takim wypadku z góry przepraszam). Statyka konstrukcji współpracujących z gruntem, akurat tym na chlebuś (i modele też) zarabiam. Inaczej by to nie miało prawa stać. Tak tytułem ciekawostki - taki system zabezpieczeń nazywany u nas "ścianką berlińską" po angielsku nazywa się "soldier pile wall" - właśnie od zabezpieczeń ścian okopów z okresu I wojny światowej. Dzięki za radę. Przy kolejnym projekcie wezmę to pod uwagę. Wzorowałem się na fotce z neta przedstawiającej model (pewnie w 1:35) przekroju okopu ;-) Twoja wersja zdaje się logiczna. Pozdrawiam Mel Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi