skwarciu21 Napisano 5 Listopada 2018 Share Napisano 5 Listopada 2018 Kolejny warsztat tym razem mam nadzieję, który w najbliższej przyszłości zostanie ukończony, deadline ustawiam sobie na 24.12.2018, bo z czym jak nie z świętami kojarzy się ciężarówka Coca Coli Model wykonam prosto z pudła z minimalnymi zmianami bardziej kolorystycznymi, bez dużych przeróbek lub wcale jeśli po drodzę czegoś nie wymyślę. Model spodobał mi się bardzo gdy zobaczyłem jego zapowiedź w necie po jakimś czasie widząc, że cwane AMT wydało również naczepę do niego w tych samych barwach musiałem ulec pokusie(której notabene szukam, niestety nigdzie w Polsce nie jest jeszcze dostępna). Wahałem się czy warsztat na forum w obecnym stanie to dobry pomysł, gdyż model posiada już sklejoną i pomalowaną ramę, kabinę i wnętrze na ukończeniu ale może ktoś wychwyci jakieś błędy lub doradzi w czymś by efekt końcowy był taki jaki oczekuje. Silnik jak i rama nie dostały okablowania, bo miało być prosto z pudła jak i ciężko było znaleźć mi jakieś w miarę dokładne zdjęcia. Pudełko: Więc lecimy na początek rama I tu już po lakierze dojdzie jeszcze delikatny wash: Silnik i jego osprzęt w trakcie obróbki: Wnętrze, wzór "pościeli to mój pomysł użyłem do tego kalek z zestawu, aby nie było tak nudno w wnętrzu: I oczywiście karoseria również już po bezbarwnym i po nałożeniu kalkomanii i przymiarka Tak na koniec dodam jak na AMT model składa mi się bardzo przyjemnie i bez zbędnych nerwów przy spasowaniu, zbyt nadmiernych śladów po wypychaczach czy szwów. Karoseria wymagała niewielkiego nakładu pracy przed malowaniem co aż mnie zdziwiło choć jednego babloa na dachu nie zauważyłem ale już trudno, aż tak bardzo nie rzuca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 24 Listopada 2018 Autor Share Napisano 24 Listopada 2018 Ciąg dalszy monologu a szkoda chętnie opinii tych dobrach jak i złych bym posłuchał. Wnętrze uważam za skończone, dojdzie jeszcze pewnie jakieś czasopismo, ale to już na sam koniec podczas składania wszystkiego w całość. Wiem, że tylna ściana powinna być zamontowana za fotelami kierowcy, ale szkoda zakrywać łóżko przez co pomniejszyło by się kabinę, która i tak będzie mało widoczna przez szyby. Sory, za takie warsztatowe ujęcia ale staram się robić wszystko na bieżąco dokumentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 No,no . Pościel zajefajna. Mam kompletne podwozie 352-ki. Kabiny nie ma. Tak mnie obuł delikwent na alle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Ja na pewno przy takiej przestrzeni w kaninie pokusił bym się o brudzenie i jakies małe duperelki w stylu packi papierosów i takich małych smaczków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Fajnie to wygląda. Bardzo podoba mi się struktura foteli. To Twoje dzieło, czy takie były w zestawie? Popieram pomysł Stojkovica by coś dorzucić do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Listopada 2018 Super Moderator Share Napisano 24 Listopada 2018 Ja znowu nie mogę się przekonać, do białego koloru w kabinie. Wygląda to, jak by to miała być kabina "Stara Papamobile". Koniecznie musisz zrobić delikatny wash, a będzie lepiej. A i te domalowane czarne włączniki co kolwiek to jest. Albo je popraw i namalij prosto od stępionej wykałaczki, albo zamaluj bo słabo wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2018 Dzięki za komentarze Do kabiny oczywiście dorzucę jakieś rzeczy typy gazety czy paczki papierosów ale to już na sam koniec, co do foteli to seryjnie posiadały taką fakturę. Włączniki również jeszcze dopracuje za żywo, aż tak to się w oczy nie rzuca. Tymczasem prawie skończyłem silnik, prawie, bo resztę elementów dojdzie gdy już silnik będzie siedzieć w ramie, brudzenie zamierzam jeszcze delikatnie poprawić. Jeśli posiada ktoś zdjęcia takiego silnika lub jego nazwę byłbym wdzięczny za wrzucenie tutaj, bo bez okablowania jednak tak łyso wygląda trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Grudnia 2018 Share Napisano 7 Grudnia 2018 Silnik bardzo przypomina mi te które są w moich strażakach, choć osprzęt usytuowany trochę inaczej. Według informacji od kolegi Mark666 jest to Detroit Diesel 6-I 71. Jednak po takim wpisie na google ukazały się dziesiątki różnych silników. Podobnych znalazłem tylko 2 zdjęcia. Może Ty będziesz miał więcej szczęścia, bo z tych zdjęć niewiele wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Grudnia 2018 Share Napisano 7 Grudnia 2018 Te katalogowe kolory silników i skrzyń biegów dotyczą barw fabrycznych ----- Cumins -czerwony, Caterpilar-- żółty, Detroit Diesel-- zielony. To tylko podstawy bo : trzeba brać pod uwagę roczniki i serie. To jest raczej trudne do wyśledzenia. I teraz taka rzecz : motor kiedyś musi mieć jakiś remont, jak go po nim pomalują to tylko sami Yankesi wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 31 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2018 W instrukcji podane, że Peterbilt malował swoje silniki na biało fabrycznie i tak zrobiłem, z okablowania zrezygnowałem jednak może coś dodam jak będzie mnie to bardzo razić, choć wątpie Przy następnym 352 bardziej do detali silnika się przyłoże. Miał być gotowy na 24.12 lecz nie wypaliło, choć nie wiele brakło dodałem gazetki do wnętrza i minimalnie je poprawiłem. Model jest w 98% skończony brakuje jedynie detali takich jak lusterek które wykonam chyba od podstaw bo seryjne są grube i brzydkie. Mała fotoleracja z prac następne zdjęcia już w galerii Udało się go skończyć w tym roku no prawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 8 Stycznia 2019 Share Napisano 8 Stycznia 2019 Nie jeżdzij po farbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi