elcin Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 (edytowane) Witam wszystkich, zamierzam przeprowadzić relację z mojego sklejania DC-3. Model będzie wykonany w całości z "pudełka" (którego brak), lecz pewnie otworze wszelkie możliwe drzwi i uchylę lekko klapy. Model starutki ale trzyma fason revella pewnie. In box: Ramka A: Ramka B: Ramka C: Kalki nr 1. (nie użyję ich bo się boję, że mogą być już trochę za stare i sie rwać) Kalki właściwe - a dokładniej SP-LCD Strona 1 instrukcji Strona 2 Strona 3 Tak będzie wyglądać to malowanie A oto co już zaczęte : fotele i wszelkie drzwi wewnętrzne (i przygotowana do malowania podłoga) Czy ktoś wie jaki kolor ma być w górnej części kadłuba a jaki na dolnej (LOTowskie) bo nie ma tego na kartkach dołączonych do kalek. PS. Przepraszam za jakość fotek ale nie wiele na to poradzę, chyba że wpadnie troche pieniędzy to sobie jakąś porządną cyfrówkę kupie. Pozdrawiam, Marcin Edytowane 25 Czerwca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Linie wklęsłe czy wypukłe? pytam bo jestem ciekaw czy to przepak matchboxa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 mógłbyś zrobić fotkę z bliska,żeby można było ocenić jakość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Linie (chyba, może mi ktoś bardziej wytłumaczyć o co z tym chodzi bo moja wiedza jest na ten temat niepewna) wklęsłe. A ten srebrny to humbrol 90? On jest dość błyszczący. spiton czego fotkę z tą jakością? Sam powiem jakość modelu jest dobra - co do malowania jutro może być jeszcze lepsze.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Z tego co wiem , zestaw Revella jest spowinowacony z Italeri . Co do jakości , to prawda jest taka , że najlepszym zestawem C-47 w 1/72 jest już od dawna niedostępny model ESCI . Dodam jeszcze , że odradzam malowania z kolorem srebrnym - srebrny doskonale podkreśla linie podziału . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 To co proponujesz - jasnoszary? Jak powierzchnia była w barwie metalu to nie ma wyjścia jak ją tak pomalować. Polecam HB Metalcote Polished Aluminium - tak pomalowałem mój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Polecam HB Metalcote Polished Aluminium czyli humbrol 27001? Tak wynika z szukania w googlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Cześć Marcinie! Jeśli byś szukał jakiś zdjęć do malowana lotowskiego dla tego DC-3, a raczej jego licencyjnej odmiany Li-2 w barwy PLL LOT to mogę polecić tą stronkę: http://www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw05/pomniki-cz1.html i pod miejscowością WIERUSZÓW znajdziesz jego pomnik Ewentualnie jak jakby Ci zależało to z racji tego, że mam tam rodzinę i kiedyś napstrykałem mu kilka zdjęć, mógłbym ich poszukać i podesłać Tobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 No to na tych zdjęciach zdecydowanie srebrny matowy (wyblakły:) ) Dzięki bardzo a ja nadal czekam na potwierdzenie zapytania czy to jest H27001 (i może ewentualny zamiennik bo nie wiem czy mi sie uda znaleźć w sklepach tą farbkę) PS. Podłoga pomalowana jutro kończe wnętrze i będzie fotka (a może nawet dwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Tak, tak ten Humbrolek. A samolot w trakcie używania był bardziej błyszczący od tego stojącego od X-lat pod chmurką w Wieruszowie, - byłem i widziałem na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 3 Marca 2008 Autor Share Napisano 3 Marca 2008 Witam ponownie, lekki zastój no ale wiadomo szkoła wróciła. Pasażerowie maja gdzie już siedzieć, piloci mają czym machać podczas lotu. Fotka jest jaka jest no ale wiecej z mojej maszynki chyba nie wycisne :-) : http://img528.imageshack.us/my.php?image=p3030013kg7.jpg tu jest link bo coś nie wychodzi mi wklejnaie fotek (a robie tak jak zwykle). Ściana "od kibla" jest wytarta ale uznajmy to za zamierzony manerw eksploatacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Nareszcie znalazłem czas na wklejenie fotek. Kadłub cały i początkowo zaszpachlowany (czekający na drobne poprawki). Teraz może za tydzień zrobie silniki i podwozie, potem już tylko wszystko do kupy i malowanko. Dwie fotki (patyczek od loda w celu porównania wielkości) : Zdjęcia byłyby już wczoraj i to przy naturalnym świetle(czyt. lepsze) ale się akumulatory ładowały w aparacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barcel Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 moje pytanie - czym szpachlujesz? bo nie wiem czy popularny wśród zbieraczy WH40K green stuff się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 Szpachluje szpachlą modelarską z "wydawnictw" WAMOD z Łodzi, taka była dostępna w sklepie to taką wziąłem. http://wamod.w.interia.pl/putty.htm - tutaj masz opis produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barcel Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 no wiec właśnie takie cuś miałem ale kiepsko działało green stuff to masa dwuskładnikowa i chyba tym będę łatał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Co do szpachli to ja rówież zaczynałem od Wamodu, i przezuciłem się ostatnio na Humbrolkę. Szczerze mówiąc o niebo lepiej. Lepiej się ściara(papierem ściernym) i działa na nią metoda usuwania, lakierem do paznokci (z acetonem), a na Wamodu nie koniecznie. To tylko tyle, moje zdanie. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 20 Marca 2008 Autor Share Napisano 20 Marca 2008 Świętując Wielki Czwartek poczyniłem silniki (i to takie małe co sprawia, że się będą śmigła ruszać). No i jeszcze jeden sukces - ujarzmiłem moją cyfrówkę. Zacząłem robić fotki z "super makro" no i efekty lepsze są. PS. CZy DC-3 miał światła pozycyjne (zielone i czerwone na końcu szkrzydeł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axx1 Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 O jejku, mam taka szpachlówkę (Wamod)i jest tragiczna. A może to ja nie umiem się nia posługiwać? Ma strasznie dużo rozpuszczalnika i "wżera się" w plastik, potem ciężko się obrabia. A może tak ma być? Teraz używam zwykłej uniwersalnej na akrylu i jest dużo lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Wreszcie jakaś Dakota! Co prawda cywilna,ale to zawsze Dakota. Początki są niezłe. Czekam co będzie dalej Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Wreszcie jakiś ruch!!! Co doszpachli mi nie przeszkadza jak trzeba torche bardziej podszlifować. A co do tej "cywilności" Dakoty no to mam okazję zrobić kolejny "polski" model więc robie, chodziaz fantazja na temat karabinów w oknach troche mi narobiła zastanowień A co do modelu w tej chwili suszą się silniki, koła, wszystkie golenie od podwozia i śmigła jak wyschną i domaluje będą fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barcel Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Jezu ale ja cie namieszałem w głowie (nieumyślnie) - DC-3 nie miało wersji gunship tylko C47 Skytrain (jako AC-47 Spooky) i on był uzbrojony w 3x 7.62 Minigun Mylą mi sie te dwa samoloty - są cholernie podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Mylą mi sie te dwa samoloty - są cholernie podobne A mylą ci się na przykład KC 767 i B 767 i słusznie bo C47 to było DC-3 w wykonaniu wojskowym, więc jakbym chciał to bym w każdej chwili mógł dorobić mu to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 PS. CZy DC-3 miał światła pozycyjne (zielone i czerwone na końcu szkrzydeł)? Owszem miał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barcel Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 KC 767 w zyciu na oczy nie widziałem a z KC to tylko KC-135 Co do tematu - zrób wersje Spooky - http://en.wikipedia.org/wiki/AC-47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Możesz zrobić polską, wojskową Dakotę np. Spirit of Ostra Brama, lub Spirit of Lwów ewentualnie jedną z Dakot,które wiozły naszą 1 Polską Samodzielną Brygadę Spadochronową pod Arnhem. Kalkomanie do dwóch pierwszych są ogólnie dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi