Skocz do zawartości

F-14D Super Tomcat, Revell, 1:72

burzatg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono Modelarskie tym modelem.

Miałem wcześniej zacząć, to może bym uniknął kilku wpadek z tym modelem.

To mój drugi po długiej przerwie. Do sedna.

Miało być tak:

1814619375_F-14Dgra.jpg.3a75c1de66b394949c0265d384f8283f.jpg

Wyszło:

461052275_F-14Model1.thumb.jpg.a05edecb98d3464822aa5c6d6350db63.jpg703856498_F-14Model2.thumb.jpg.096f55c6d5f57e8184b6e9a2e600f8f8.jpg

Co o tym sądzicie?

Zostawić, czy jakoś to zmyć, mówię tylko o górnej powierzchni, bo tam nie ma kalek.

Nikt nic?

Myślałem co by to potraktować Wamodem, ponownie pomalować i potem potraktować to tylko łoszem. Ewentualnie pobawić się jeszcze farbami dla plastyków. Tu pojawia się od razu pytanie. Widziałem na jakimś tutorialu fajnie rozjaśnienia tymi farbami. Wydawało się jakby tych farb nie rozcieńczał. Ale jednak trzeba by je potraktować White Spiritem?

Chciałbym wrócić do tego etapu bez większych szkód

2009903585_F-14Model4.thumb.jpg.0c6f971509dcfebd038765eaaa506808.jpg

2035754441_F-14Model5.thumb.jpg.7dc4a1bdb6c6e437aa25000da89bd6ad.jpg

Jeszcze jedno pytanie.

Gdy wstawiam zdjęcia to mi je automatycznie obraca niekoniecznie tak jak chcę.

Wstawiam bezpośrednio z plików na dysku.

Jest na to jakaś rada?

Tak, miałem na myśli te farby. Do "łosza" to je rozcieńczałem jak zasada nakazuje. Potem poszedł akryl bezbarwny mat, a następnie pomazałem to olejami dla plastyków. Trzeba będzie górę potraktować Wamodem i od nowa zabawę. Mam nadzieję, ze  obędzie się bez ofiar ...Ech  ?

• Like 1

Hej. Moim zdaniem, powinieneś skończyć ten model takim jakim jest. Z własnego doświadczenia wiem, że malowanie i następnie mazanie, "bo się nie podoba", "czy nie tak miało być", to prosta droga do tego, by model wylądował w szafie nieukończony. Mam tak ze swoim F-14, który "robię" już 3 lata. Kończ samolot i zaczynaj nowy projekt. Wcale nie jest tak źle, jak na drugi model po przerwie, jest dobrze. :)

Na jaki lakier kładłeś wash?

Kaptan_Kurt dzięki za słowa otuchy. Wash kładziony na błyszczący, potem matt i na koniec pomazane olejami. Może na razie spróbuje potraktować górę White Spiritem by zmyć te nieszczęsne oleje , a potem się zobaczy. Do finału blisko, a tu taki babol. No ale jadę dalej.

No i tak właśnie zrób , ominąć przeszkodę i naprzód . Jak rozkminisz temat to go naprawisz w mgnieniu oka , albo dwóch . Nie napisałeś jakimi farbami najpierw malowales ?

I więcej światła do zdjęć , dużo więcej .

Pozdrawiam Hello

Ok koledzy, dzięki za odzew. Malowany akrylami Pectra z pędzla. Aerografu jeszcze się nie dorobiłem ale wszystko w swoim czasie. Tymczasem chwyciłem ponownie zajawkę, no i ciut więcej czasu wieczorami ?

Co do zdjęć to zdecydowanie do poprawy

W międzyczasie powstaje uzbrojenie w konfiguracji 4 x Phoenix i 2 x Sidewinder.

Prace nad czarnymi paskami kalki na pocisku trwały 1 godzinę. Zostało ich jeszcze 3 + 2 gratis. Macie na to jakiś patent?

Na zdjęciu widoczny też zintegrowany zasobnik celowniczy. Zaszpachlowany, przeszlifowany, pomalowany. Trzeba jeszcze popracować w nim nad półkolistą osłoną.

IMG_20181129_183310.thumb.jpg.592f42bf6d7f2645f7fc6212503ad098.jpg

• 4 months later...