Jump to content

PZL 50 Jastrząb - Ardpol 1/72

mig
 Share

Recommended Posts

17 godzin temu, Hello napisał:

Za bardzo nie widać na zdjęciach modelu . Gdyby nie żywica sam bym pewnie zakupił. Kalkomanie były przewidziane w zestawie ? 

Pozdrawiam Hello

W zestawie nie ma kalek. W tym przypadku tej żywicy nie musisz się bać, składa się na prawdę dobrze. Najwięcej uwagi trzeba poświęcić przy oddzielaniu goleni podwozia od kostek wlewowych. 

W życiu nie kleiłem żywicy , chociaż mam w niektórych zestawach . Nawet nie wiem czy jest jakiś specjalny , modelarski klej . Z naciskiem specjalny . Do tej pory jak miałem stycznosc z "kropelką" lub czymś podobnym prawie mdlałem od zapachu (smrodu). No i to piłowanie . Mam wrażenie , że żywica jest niewdzięcznym materiałem dla mnie .

Chociaż wkrótce będę musiał się przełamać , zbieram wszystko do polskich samolotów i bez żywicy nie da rady .

Jastrząb nie miał kalek (brak) czy taki ma być bez oznaczeń ?

Pozdrawiam Hello

W dniu 9.12.2018 o 21:27, Hello napisał:

W życiu nie kleiłem żywicy , chociaż mam w niektórych zestawach . Nawet nie wiem czy jest jakiś specjalny , modelarski klej . Z naciskiem specjalny . Do tej pory jak miałem stycznosc z "kropelką" lub czymś podobnym prawie mdlałem od zapachu (smrodu). No i to piłowanie . Mam wrażenie , że żywica jest niewdzięcznym materiałem dla mnie .

Chociaż wkrótce będę musiał się przełamać , zbieram wszystko do polskich samolotów i bez żywicy nie da rady .

Jastrząb nie miał kalek (brak) czy taki ma być bez oznaczeń ?

Pozdrawiam Hello

Taki ma być, bez oznaczeń. Nie ma specjalnego kleju do żywic, ja kleiłem Poxipolem większe elementy. Cyjanoakryle też będą potrzebne.

!!!111 one one

Na pewno dasz radę zrobić lepsze zdjęcia. To nie jest takie trudne, wiem po sobie - też się musiałem nauczyć. 

Jednak mimo to... Jastrząb z Ardpolu to zestaw zbyt ciekawy, żeby nic o nim nie napisać. Mam go w składziku, a że w sieci można obejrzeć ledwie kilka ukończonych sztuk, to zapytam: z tych zdjęć można się domyślić, że jest problem z ruchomą osłoną kabiny, siedzi zbyt nisko. To wina zestawu, czy za dużo odciąłeś? Wiatrochron wygląda - chyba - OK (pod względem montażowym, nie malowania).

Edited by Hubert Kendziorek

Dziękuję za pozytywne oceny. Nie spodziewałem się. Perfekcyjnie to on nie jest ani złożony, ani pomalowany zwłaszcza oszklenie.

Co do oszklenia, w zestawie są dwie osłony vacu. Tłoczone w całości. Oszklenie na 99% to ja spartoliłem. Dla mnie oszklenia vacu to zło konieczne, wolę wtryskowe.  Wyszedł brak doświadczenia z vacu, ale w PWS--33 Wyżeł, którego też kleiłem szklarnia wygląda jeszcze gorzej.

Co do zdjęć to postaram się nad nimi popracować, żeby były lepsze. Chociaż będzie ciężko bo nie mam aparatu i zdjęcia robię starym telefonem Sony Ericsson J105i.

37 minut temu, mig napisał:

Chociaż będzie ciężko bo nie mam aparatu i zdjęcia robię starym telefonem Sony Ericsson J105i.

Lekko zatem być nie może, sam telefon jest zupełnie OK, ale aparaty fotograficzne wtedy nie były jeszcze główną opcją telefonu (2009).
Chociaż z drugiej strony, 2 Mpx - mogło być gorzej. Gdyby tak pokombinować z ostrością, więcej światła. Kto wie.

22 godziny temu, Hubert Kendziorek napisał:

Lekko zatem być nie może, sam telefon jest zupełnie OK, ale aparaty fotograficzne wtedy nie były jeszcze główną opcją telefonu (2009).
Chociaż z drugiej strony, 2 Mpx - mogło być gorzej. Gdyby tak pokombinować z ostrością, więcej światła. Kto wie.

Zdjęcia robione przy świetle dziennym, a z tym ostatnio jest spory problem. Pokombinuje trochę z ustawieniami może będą zdjęcia lepsze.