KRL Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Temat dla mnie absolutnie niestandardowy. Krótko mówiąc prezentuję poniżej model który nie miał prawa pojawić się na moim warsztacie. Po pierwsze nie jest to moja tematyka i skala po drugie zwyczajnie i delikatnie mówiąc nie jestem fanem tego samoltu. Nie wiedzieć czemu na wystawach modelarskich jeżeli pojawiają się jakieś nagrody to w klasie modeli współczesnych nagrodą jest Spitfire lub Foka. Właśnie w taki sposób wszedłem w posiadanie kilku modeli których w zasadzie nie miałem sklejać. Jednak pewnego dnia naszło mnie i podczas posiedzenia piątkowo-niedzielnego złożyłem dwa takie modele - Spitfire i Mustanga. Tu dodam że ten drugi zdecydowanie bardziej trafia sylwetką w mój gust. Spitfire Mk. IX od Hasegawy skala 1:48 model w mojej opinii nie składa się idealnie w porównaniu do Mustanga Tamki dodatkowo miałem WIELKIE problemy z kalkami po włożeniu do wody rozpadały się jak szyba hartowana co widać na lewej burcie po braku "MK" dorobię maski i domaluję w późniejszym terminie. Resztę kalek potraktowałem cienka warstwą lakieru bezbarwnego i po walkach umieściłem na modelu. Ok, tyle w kwestii wprowadzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Warto od czasu do czasu wyjść poza swoją strefę komfortu. Spit, jak Spit - robiłem ten model w wydaniu Revella wiele lat temu i o ile pamiętam, problemów nie sprawił, a kalkomanie Revell daje bardzo przyzwoite. W Twoim wydaniu model robi dobre wrażenie, jak zwykle efektowne malowanie, choć jakoś jakby czuje się, że nie miałeś do niego serca. Może dla porównania spróbuj Spitfire Mk.IX z Eduarda? I gdzie się podziały zdjęcia spodu? Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Jak dla mnie prezentujesz lakierniczy poziom mistrzowski. Z tym że nie w tym modelu. Dziwnie trochę wyglądają te wypłowienia, zwłaszcza na zielonym. Mam wrażenie że odpuściłeś lakierniczą arię i zszedłeś do poziomu hmm..disco polo . Oczywiście nie chcę abyś poczuł się urażony takimi uwagami, tym bardziej że mógłbym co najwyżej czyścić Twój aerograf Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Marcin K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Ladny choc jak wyzej malarsko poszedles wedlug schematy wspolczesnych samolotow [przebarwienia]. Odcienie no coz zielen wyglada ok aczkolwieh szary to wedlug mnie calkowicie chybiony odcien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) 21 minut temu, kzugaj napisał: Ladny choc jak wyzej malarsko poszedles wedlug schematy wspolczesnych samolotow [przebarwienia]. Odcienie no coz zielen wyglada ok aczkolwieh szary to wedlug mnie calkowicie chybiony odcien. Modele, jak napisałem otrzymałem w ramach narody wraz z zestawem odpowiednich farb Tamiya (zgodnych z opisem w instrukcji) i takich użyłem. Kompletnie nie wiem czy są one zgodne czy nie z rzeczywistością ale jak rozumiem nie bardzo. Dodatkowo zdjęcia przełklamuja kolor szary na zdjęciach wyszedł zdecydowanie bardziej niebieski niż jest w rzeczywistości. Temat dla mnie egzotyczny więc nawet nie próbowałem prowadzić poszukiwań zgodności kolorystycznej ze stanem faktycznym. Wraz z modelem otrzymałem zestaw farb XF-80, 81,82 Edytowane 12 Grudnia 2018 przez KRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 Bardzo ładny spit !! I Polski !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi