Seb Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Jeden z moich Tygrysów miał dostać zestawowe gąsienice Dragona DS, ale ostatecznie gąski trafiły do szafy. Wczoraj przy okazji porządków wpadły w moje ręce i ... ... dosłownie rozpadły mi się w rękach, tak jakbym je zamoczył w ciekłym azocie DS-y leżały jakiś rok, a pomalowane były najpierw podkładem Gunze w sprayu, a potem akrylami AK i na koniec potraktowane washem do gąsienic Miga. Z dwa moje Tygrysy mają DS-y, ale wolę ich nie dotykać, ciekawe czy same z czasem skruszeją To taka ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Miałem to samo przy modelu pantery, mimo że model był kupiony nowy ze sklepu jak również w przypadku opon do sd.kfz 7. Generalnie DS to zło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 6 minut temu, gustlik napisał: Miałem to samo przy modelu pantery, mimo że model był kupiony nowy ze sklepu jak również w przypadku opon do sd.kfz 7. Generalnie DS to zło. Przedtem nie słyszałem, żeby ktoś miał taki problem. Ciekawe, czy to efekt "współpracy" z jakąś chemią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Nie sądze bo opony i gąsienice były nowe, niemaziane żadną chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) 16 minut temu, gustlik napisał: Nie sądze bo opony i gąsienice były nowe, niemaziane żadną chemią. Chcesz "powiedzieć", że wyciągnąłeś z kartonu nowiutkie DS-y i ci się rozpadły ? Coś chyba nie halo. Posiadam w szafie z 4 pary niemalowanych kompletów DS-ów, niektóre leżą ponad 6-7 lat i nic się z nimi złego nie dzieje. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Dokładnie tak o ile przy panterze mogło to być wywołane leżakowaniem to w przypadku sd.kfz 7/2 z działkiem flak 43 były całkowicie nowe, model zakupiony w sklepie. Zresztą czytałem wiele podobnych relacji na stronie dragona na fb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Regularnie pracuję z DS-ami i nie miałem jeszcze zonka, zarówno z "dziewiczymi" jak i pomalowanymi na bodajże 3 modelach... Też mam wrażenie to to kwestia jakiejś chemii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 8 minut temu, Stojkovic napisał: Regularnie pracuję z DS-ami i nie miałem jeszcze zonka, zarówno z "dziewiczymi" jak i pomalowanymi na bodajże 3 modelach... A idź pomacaj jakieś na modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Zrobionych już nie molestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Wszelkiego rodzaju washe oparte na rozcieńczalnikach do emalii, farb olejnych niszczą takie gąsienice ale i nie tylko te. Gumiaki jakie daje Tamiya też potrafią się pod ich wpływem rozleźć. Zresztą te washe jak i filtry kruszą też podstawowe plastiki modeli. Nieraz różne elementy modelu pękały mi po filtrach lub washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Coś w tym jest, bo kiedyś pękła mi wieża z M3 Grant i to już po malowaniu i olejach. W dodatku plastik zrobił się bardzo kruchy, a wcześniej na pewno taki nie był. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 Godzinę temu, Baldigozz napisał: Wszelkiego rodzaju washe oparte na rozcieńczalnikach do emalii, farb olejnych niszczą takie gąsienice ale i nie tylko te. Gumiaki jakie daje Tamiya też potrafią się pod ich wpływem rozleźć. Zresztą te washe jak i filtry kruszą też podstawowe plastiki modeli. Nieraz różne elementy modelu pękały mi po filtrach lub washu. O, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Ja używam regularnie na pomalowane podkładem gęsi DS prócz akrylowego koloru washa od AK na bazie emalii i nic nie strzela - ale nie macałem ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi