kopernik Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Polatać nie dali, pociągnąć kazali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października Autor Share Napisano 24 Października O! znowu coś do mojej dłubaniny. Właśnie maluję figurki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Nawiązując do kalek, które zrobiłem, mam pytanie odnośnie kolorów szybowców SZD. Czy ma ktoś z Was ma sprawdzone informacje na temat malowań : - IS Komar 49 - ostatnio odrestaurowanego w MLP - IS - 4 Jastrząb - SZD-16 Gil - SZD - 22 Mucha Std. - SZD - 24 Foka 4 - SZD-25 Lis - SZD - 32 Foka 5 - SZD-35 Bekas Każda informacja odnośnie malowań będzie wartościowa. Odnośnie kalkomanii - mam bodajże po 2,3 szt. nadmiarowych kalek dla Pirata; Lisa; Gila, ale jednak widać miejscami raster. Z tym, że cena jest tak symboliczna, że przekracza koszty wysyłki. Dla miejscowych - do przekazania od ręki Dodatkowo - pasy SZD z blaszek nie umarły. Planowane wznowienie pod koniec listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października (edytowane) 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Nawiązując do kalek, które zrobiłem, mam pytanie odnośnie kolorów szybowców SZD. Czy ma ktoś z Was ma sprawdzone informacje na temat malowań : - IS Komar 49 - ostatnio odrestaurowanego w MLP - IS - 4 Jastrząb - SZD-16 Gil - SZD - 22 Mucha Std. - SZD - 24 Foka 4 - SZD-25 Lis - SZD - 32 Foka 5 - SZD-35 Bekas Każda informacja odnośnie malowań będzie wartościowa. Odnośnie kalkomanii - mam bodajże po 2,3 szt. nadmiarowych kalek dla Pirata; Lisa; Gila, ale jednak widać miejscami raster. Z tym, że cena jest tak symboliczna, że przekracza koszty wysyłki. Dla miejscowych - do przekazania od ręki Dodatkowo - pasy SZD z blaszek nie umarły. Planowane wznowienie pod koniec listopada. Temat rzeka IS 4 Jastrząb https://www.google.com/search?q=is-4+jastrząb&client=opera&sca_esv=917ccb7aa9f65c9d&udm=2&biw=1678&bih=924&ei=3m4eZ-j-JZfawPAPqN-q8Aw&oq=IS+jastrząb&gs_lp=EgNpbWciDElTIGphc3RyesSFYioCCAAyBhAAGAgYHkj8ClAAWABwAXgAkAEAmAEAoAEAqgEAuAEByAEAmAIBoAIGmAMAiAYBkgcBMaAHAA&sclient=img Na PW wisiał egzemplarz cały pomarańczowo rudy z brązowymi krawędziami natarcia. Bekas - najłatwiej, bo tylko dwa egzemplarze, na Bezmiechowej biały z niebieskimi akcentami https://bezpieczenstwo.dlapilota.pl/sites/bezpieczenstwo.dlapilota.pl/files/2007_459_A_PKBWL.pdf W Gliwicach żółty z czerwonymi akcentami https://dlapilota.pl/sites/default/files/styles/article_cover/public/dlapilota/images/SZD-35_Bekas.jpeg?itok=k-6cQg2j Wcześniejszy okres https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/SZD-35_Bekas.png http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/index.php?cat=15 Mucha std Kiedyś rude z białymi akcentami, później wiele różnych malowań https://www.google.com/search?q=SZD+Mucha+std&client=opera&sca_esv=917ccb7aa9f65c9d&udm=2&biw=1678&bih=924&ei=9W0eZ6H9LJGPxc8PuK_YUA&ved=0ahUKEwjhy-uKga-JAxWRR_EDHbgXFgoQ4dUDCBA&uact=5&oq=SZD+Mucha+std&gs_lp=EgNpbWciDVNaRCBNdWNoYSBzdGRI9ClQAFidJ3AAeACQAQCYAXWgAfYGqgEEMTEuMbgBA8gBAPgBAZgCC6AChgfCAgoQABiABBhDGIoFwgIFEAAYgATCAgYQABgKGB7CAgQQABgewgIGEAAYCBgemAMAkgcEMTAuMaAHqyY&sclient=img Prototyp z mistrzostw świata w 1958 - srebrny(?) http://richard.ferriere.free.fr/mucha/standard/mucha_0.jpg Foka B, C, 4 podobnie jak Mucha std https://www.google.com/search?q=szd+24+foka&client=opera&sca_esv=917ccb7aa9f65c9d&udm=2&biw=1678&bih=924&ei=424eZ7XWCMnOwPAPzou74AQ&ved=0ahUKEwj104X8ga-JAxVJJxAIHc7FDkwQ4dUDCBA&uact=5&oq=szd+24+foka&gs_lp=EgNpbWciC3N6ZCAyNCBmb2thMgUQABiABDIEEAAYHjIGEAAYCBgeSLUaUABY9hhwAHgAkAEAmAF3oAH2BaoBBDEwLjG4AQPIAQD4AQGYAgugAr0GwgIKEAAYgAQYQxiKBcICCBAAGIAEGLEDwgILEAAYgAQYsQMYgwHCAg4QABiABBixAxiDARiKBcICBxAAGIAEGArCAg0QABiABBixAxiDARgKmAMAkgcEMTAuMaAH9yQ&sclient=img Lis W Polsce chyba tylko biało niebieski https://www.google.com/search?q=szd+25+lis&client=opera&sca_esv=917ccb7aa9f65c9d&udm=2&biw=1678&bih=924&ei=k28eZ6H-FrLGwPAPx8Dv2Ak&ved=0ahUKEwjhk4rQgq-JAxUyIxAIHUfgG5sQ4dUDCBA&uact=5&oq=szd+25+lis&gs_lp=EgNpbWciCnN6ZCAyNSBsaXMyBBAAGB5I6Q5QzAZYwg1wAXgAkAEAmAFIoAHHAqoBATW4AQPIAQD4AQGYAgagAt4CwgIFEAAYgATCAgYQABgIGB6YAwCIBgGSBwE2oAe6Aw&sclient=img Foka 5 Na początku białe z niebieskim pasem i cienkim paskiem grantowym, później wiele wariantów Cztery egzemplarze startujące w 1979r w mistrzostwach Europy kl Club były jednolicie żólte z czerwonymi czubami Później https://www.google.com/search?q=szd+32+foka+5+&client=opera&sca_esv=917ccb7aa9f65c9d&udm=2&biw=1678&bih=924&ei=mHIeZ_XxK6aywPAPtLDhmAw&ved=0ahUKEwj1nevAha-JAxUmGRAIHTRYGMMQ4dUDCBA&uact=5&oq=szd+32+foka+5+&gs_lp=EgNpbWciDnN6ZCAzMiBmb2thIDUgMgYQABgKGB5IkgdQtwVYtwVwAXgAkAEAmAFEoAFEqgEBMbgBA8gBAPgBAZgCAaACTpgDAIgGAZIHATGgB2U&sclient=img Reasumując musisz określić jaki okres cię interesuje. Edytowane 27 Października przez DobreMzimu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: Pirata; Lisa; Gila Z chęcią zakupię po komplecie. Pirata C właśnie dłubam 5 godzin temu, Wojtek59 napisał: ale jednak widać miejscami raster. Nic nie szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Który z poniższych kolorów będzie odpowiedni dla Lisa ? A może żaden . Na pierwszy ogień do druku poszedł taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 29 minut temu, Wojtek59 napisał: Który z poniższych kolorów będzie odpowiedni dla Lisa ? Myślę że prawy... tak porównując zdjęcia i kolorowankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października (edytowane) W czasach, kiedy był używany przez SZD na górze numer wygląda jak biały http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=2 Prototyp miał na początku inna płozę ogonową http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/albums/userpics/10002/lis_sp1621_klpl_01.jpg Edytowane 28 Października przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października No to Lis pójdzie do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 10 godzin temu, Artek82 napisał: Z chęcią zakupię po komplecie. Pirata C właśnie dłubam Czy opublikujesz jakiś 'warstat' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 22 minuty temu, DobreMzimu napisał: Czy opublikujesz jakiś 'warstat' ? Z warsztatami to u mnie ciężki temat. Publikowałem jak dotąd dwa. Jeden z Antkiem, którego ciągłem przez 4 lata, a drugi to konkursowy z F-84 bodaj z 2013 roku i do dziś leży nie ukończony Najszybciej to galerię z jakimiś zajawkami z etapu budowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 1 minutę temu, Artek82 napisał: Z warsztatami to u mnie ciężki temat. Publikowałem jak dotąd dwa. Jeden z Antkiem, którego ciągłem przez 4 lata, a drugi to konkursowy z F-84 bodaj z 2013 roku i do dziś leży nie ukończony Najszybciej to galerię z jakimiś zajawkami z etapu budowy. ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Zrobiłem kilka projektów kalek: - IS Komar 49 - do modelu L&M Resin Kits - SZD-15 Sroka - np. od Vieh_san -SZD-16 Gil - SZD-24 Foka 4 -SZD-25 Lis - przeróbka z Gila - SZD-30 C Pirat C - Art of Trans - SZD-36 Cobra - 15 - scratch - SZD-39 Cobra 17 - scratch - SZD-40 Halny - konwersja Puchacza z Constanza Kit - SZD-43 Orion - scratch - MDM Fox - AIRICH Resin Teraz można: a/ - kopać b/ - co poprawić, ale z konkretami c/ kto chętny, bo trochę miejsca na arkuszu zostało. Konkrety to - arkusz A5 z marginesem 3 mm wokół strony to koszt około 75 pln (z białym drukiem i poddrukiem) P.S. Mucha 100 i -ter oraz Std oraz Foka 5 w planach. Jak ktoś ma propozycje, ale poparte dokumentacją, to mogę rozpatrzyć kooperację . Ufff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 15 minut temu, Wojtek59 napisał: a/ - kopać nie ma za co i nie zamierzam 15 minut temu, Wojtek59 napisał: b/ - co poprawić, ale z konkretami na moje oko jest bardzo okej 16 minut temu, Wojtek59 napisał: c/ kto chętny, bo trochę miejsca na arkuszu zostało. Jam jest na: 22 minuty temu, Wojtek59 napisał: Jak ktoś ma propozycje, ale poparte dokumentacją, to mogę rozpatrzyć kooperację . Bardzo miło. Jeśli coś, kiedyś to będę pamiętać. Na pewno będzie potrzebny jeszcze Bocian, Pirat A, możliwe że Puchatek, ale to jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 25 minut temu, Wojtek59 napisał: Konkrety to - arkusz A5 z marginesem 3 mm wokół strony to koszt około 75 pln A nie przyszło Ci na myśl sprawdzić, jak wyjdą kalkomanie drukowane na papierze do kalek? Ja robiłem próby (na drukarce atramentowej) i efekty mnie zadowalają. Szczególnie, jak potrzeba tylko czarnych elementów. Ale kolorowe też wychodzą nie najgorzej. Problem jest jedynie, gdy potrzeba białych wypełnień. Ale też nie zawsze. Np logo SZD w wielu wypadkach może mieć przeźroczystość w miejscu białego, bo i tak będzie kładzione na białą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 18 minut temu, HKK napisał: A nie przyszło Ci na myśl sprawdzić, jak wyjdą kalkomanie drukowane na papierze do kalek? Ja robiłem próby (na drukarce atramentowej) i efekty mnie zadowalają. Szczególnie, jak potrzeba tylko czarnych elementów. Ale kolorowe też wychodzą nie najgorzej. Problem jest jedynie, gdy potrzeba białych wypełnień. Ale też nie zawsze. Np logo SZD w wielu wypadkach może mieć przeźroczystość w miejscu białego, bo i tak będzie kładzione na białą powierzchnię. Ale ja już mam wydruki próbne. Z dwóch różnych drukarni. To co przedstawiłem powyżej mnie zadowala .-To wydruki z MF-Zone, z tym, że tu nie ma czystego białego, tylko 10% zaczernienia. Wiem, że są osoby o wysokich wymaganiach (np, raster w ogóle niewidoczny), ale jakoś nie znalazłem jeszcze 'drukarni' spełniające ich wymogi. Ale spróbuję podesłać zdjęcia, po powrocie do domu (z obu drukarni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 5 minut temu, Wojtek59 napisał: Ale ja już mam wydruki próbne. Z dwóch różnych drukarni. Ja wiem, że można zlecić. Chodzi mi o koszt. 75 PLN za arkusz A5 to dość drogo jeśli potrzebujemy jednostkowych wydruków głównie w czerni. Koszt arkusza kalek A4 do drukarki atramentowej, to poniżej 5 PLN. Przy czym arkusza można używać wielokrotnie, po odcięciu zadrukowanego fragmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Godzinę temu, HKK napisał: A nie przyszło Ci na myśl sprawdzić, jak wyjdą kalkomanie drukowane na papierze do kalek? Ja robiłem próby (na drukarce atramentowej) i efekty mnie zadowalają. Ależ przyszło. Kilka lat temu. Do tej pory to się plącze po domu. Ja robiłem próby na drukarce laserowej i atramentowej i efekty mnie nie zadowoliły, dlatego zdecydowałem się na zlecenie. Z MF-Zone jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października (edytowane) Mnie efekt póki co zadowala. Może kwestia drukarki lub gatunku kalek. Już pokazywałem w tym wątku. Projekt tablicy do Foki-5 w 1/48. Czyli rozmiar ok 6x6 mm Szczegółowość znacznie przesadzona, ale chciałem zobaczyć co wyjdzie. Niesymetryczna, bo taka jest niestety w zestawie Ardpol-a Z atramentowej wyszło tak (zdjęcie wydrukowanej kalki obiektywem makro): A na modelu tak: Edytowane 28 Października przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Zdaniem pewnych osób całkowicie nie umiem w modele. Jednak na szczęście to sędziowie wskazują kto umie, a kto nie umie. Kiedyś tu go pokazywałem. Za ból kości ogonowej niektórych nie odpowiadam. I jak kogoś coś dziwi to powiem tyle dawniej traktowałem ludzi z uprzejmością, a teraz z wzajemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Jak obiecałem: - ten z prawej - MF-Zone; ten z lewej - 'inny' - ten z góry - MF-Zone; ten z dołu - 'inny'. Różnice widać na paskach i napisie Gil. Na czarnej rejestracji rozbieżności zanikają. Moim zdaniem - widać różnicę. Aha. O kosztach nie dyskutuję, bo to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Wojtek Wojtek, Czy tą firmę znasz? To jest ta druga? https://copio.pl/kalkomanie-wodne/# 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 12 minut temu, DobreMzimu napisał: Wojtek Wojtek, Czy tą firmę znasz? To jest ta druga? https://copio.pl/kalkomanie-wodne/# Priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Zdjęcia niewiele pokazują, bo różnice widać przy większych rozdzielczościach, a większego zdjęcia nie potrafię wkleić. Tak próbując podsumować, to obie firmy są dobre, ale w innych kryteriach. Jedna w wierności kolorów, druga w rozdzielczości. Oczywiście można kombinować jak to połączyć, ale pytanie, czy trzeba i czy warto. Zwłaszcza, że nie wiadomo jakie rzeczywiście kolory były w realu. Jest jeszcze, przynamniej, jedna firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: Jak obiecałem: - ten z prawej - MF-Zone; ten z lewej - 'inny' - ten z góry - MF-Zone; ten z dołu - 'inny'. Różnice widać na paskach i napisie Gil. Na czarnej rejestracji rozbieżności zanikają. Moim zdaniem - widać różnicę. Aha. O kosztach nie dyskutuję, bo to nie ma sensu. To są ich maksymalne możliwości, czy tylko wydruki testowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi