BRAVO112 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: trawienia blach wg zamówienia ? to jest oczywiscie sprawa kosztow ale, czy naprawde nie da sieczegos dopasowac, co juz jest na rynku od lat? Np. to? to czywiscie tylko moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 27 minut temu, BRAVO112 napisał: to jest oczywiscie sprawa kosztow ale, czy naprawde nie da sieczegos dopasowac, co juz jest na rynku od lat? Np. to? to czywiscie tylko moje zdanie... Niby można, ale czemu nie zakładać w rosyjskich i amerykańskich samolotach pasów japońskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 tak, ale mozna rowniez pisac bzdury napisalem nie o pasach, jako calosci ale o klamrach i calej reszcie trojkatna klamra z drutu amerykanska, czy ruska sa takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 14 minut temu, BRAVO112 napisał: tak, ale mozna rowniez pisac bzdury napisalem nie o pasach, jako calosci ale o klamrach i calej reszcie trojkatna klamra z drutu amerykanska, czy ruska sa takie same Możliwe, że tak myślałeś, ale tego nie napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 Zanim zacząłem ten wątek przeanalizowałem to co jest na rynku (i to co było). Obecnie dostępne pasy niemieckie wydają się być o ok. 25% szersze niż te używane w szybowcach. Myślałem również o obcięciu samych klamer i dołożeniu pasów z taśmy maskującej 0,7 mm. Myślałem również o zrobieniu tylko klamer, co tak naprawdę jest podstawą projektu, bo pasy można dorobić z taśmy maskującej, jak poniżej: - po bokach skala mm Same pasy to "pikuś". Ale z analizy wyszło to co pisałem powyżej. Pasy typu poniemieckiego, ale z mniejszą ilością klamer, można użyć na wcześniejszych szybowcach ca. do +/- SZD Czapla i, sporadycznie, poźniejszych. Potem chyba zmieniono lub zaktualizowano normę i stąd inne wzory klamer. Stąd, tak w ogóle, wziął się ten pomysł. Współcześnie produkowane szybowce korzystają z oferty pasów pilota dostępnej na rynku, więc stosowanie pasów poniemieckich mija się z celem. Ale jak już pisałem, jest szybowiec Grunau Baby IIb z pasami współczesnymi, więc "mixy", ale w drugą stronę, się zdarzają. Na temat kosztów nie mam żadnych informacji. Ja sam jestem zainteresowany ilością rzędu 15-20 szt zestawów. Łudzę się, że modelarzy 'szybowcowych' jest tylu, że opłaci się rozpocząć produkcję ? ;-). W ostateczności pozostaje jeszcze ewentualnie trawienie w domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 W dniu 28.01.2023 o 15:40, Wojtek59 napisał: Znalazłem chyba zdjęcie pasów tego rodzaju, sądząc po klamrach (albo coś bardzo podobnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 No dobra. Coś drgnęło. Mam takie coś z podziałem na warstwy. Zapytanie o wykonanie rozesłałem. Koszt - szacunkowo 5-6 złotych/arkusik, ale jak znam życie, może się zmienić. Teraz pytanie zasadnicze - ilu jest chętnych ? Zgłoszenia zbieram do końca tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Jak to będzie blaszka to pewnie z 8-10 sztuk przytulę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 I trochę kalki na SZD-25 Lis (na razie surówka, ale czekam na Wasze zdanie) Z tym szybowcem jest trochę kiepsko, bo znalazłem tylko cztery malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 Tez byłbym zainteresowany pasami- tak do 10 blaszek. I kalkami do Lisa też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Pierwsza blaszka poszła do próbnego trawienia. Proszę o cierpliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Też bym z pięć blaszek zgarnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 W dniu 12.04.2023 o 21:20, Wojtek59 napisał: kalki na SZD-25 Lis (na razie surówka, ale czekam na Wasze zdanie) Trudno coś powiedzieć, bo rysunki wrzuciłeś za małe. 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Pierwsza blaszka poszła do próbnego trawienia. Jak już będą znane koszty, pisz. Też coś chętnie wezmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Proszę większe: Tamte są w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 W dniu 15.04.2023 o 12:37, Wojtek59 napisał: Pierwsza blaszka poszła do próbnego trawienia. Proszę o cierpliwość. będą w innych skalach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 9 godzin temu, imt napisał: będą w innych skalach? A konkretnie - jakie masz na myśi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 np. 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Moja propozycja dotyczy pasów typu SZD, i to póżniejszych typów. Szybowce SZD w skali 1/48 do tej pory robił Ardpol, ale w zestawach pasy były - patrz poniżej Jeśli chodzi o inne szybowce, to nie wiem czy pasy typu SZD będą pasować. Przeskalowanie nie jest problemem, ale w takim przypadku trzeba skorygować ograniczenia wynikające z technologii wykonania (tu, najmniejszy element/wymiar ma 0,2 mm ; ze zmianą skali to ograniczenie pozostanie, ale wymiary elementów wzrosną). Proste przeskalowanie będzie mało efektywne. Ja jestem gotów udostępnić swój projekt każdemu zainteresowanemu. Wykonany jest w Inkscape v. 1.2 , czyli ogólnie dostępnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 fakt zapominałem o pasach dodawanych do modeli Ardpolu. Niemiej chodzi mi po głowie pewien projekt i tam pasów będzie brakowało. Ardpol nie wydal wszystkich szybowców. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 W miarę możliwości służę pomocą. Jakby co to PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 "Na koniec ciężkiego dnia ..." "Odrobinka optymizmu ..." Pierwszy zestaw elementów trawionych: Dla porównania wrzuciłem wiertło 0,2 mm. Niestety, cena może ulec zmianie nawet do 20 pln/zestaw. Na to nie mam wpływu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek8901 Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Jakby ktoś miał na zbyciu... szukam modelów ardpolu np. puchacz albo bocian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 A ciekawe czy ktoś z Forumowiczów wie, pamięta a może nawet ma SZD 8 Jaskółkę z Ruchu? Ona jest chyba w 1/75, nie w 1/72, pochodzi z przełomu lat 1960tych i 70 tych... Tymczasem wspomnę o drugowojennych szybowcach transportowych jak np. DFS-230 lub Me 321 albo Horsa... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Lipca 2023 Share Napisano 2 Lipca 2023 (edytowane) Jeszcze był Hotspur z Froga, Gotha- 242 i Hadrian z Italki. I jeszcze G-11 i A-7 z byłego ZSRR. I jeszcze pewnie sporo innych tylko trzeba by było wygrzebać z pamięci. Edytowane 2 Lipca 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 2 Lipca 2023 Share Napisano 2 Lipca 2023 Hutspura juz daję, pozostałe (i kilka więcej - np. Hadrian) mam ale jeszcze w pudełkach... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi