Wojtek59 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października To są normalne wydruki komercyjne - 1200 dpi każdy, z różnym ustawieniem CMYK. Maksymalnie oferują 2400 dpi, ale nie drążyłem tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października (edytowane) 4 godziny temu, Wojtek59 napisał: MF-Zone Mam od nich trochę kalkomanii. Do 1:72 są jak najbardziej ok Edytowane 28 Października przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 36 minut temu, Grzes napisał: Mam od nich trochę kalkomanii. Do 1:72 są jak najbardziej ok Alfa Viktor - numer rejestracyjny i znaki konkursowe powinny być szare. I to jeszcze bardziej szare niż wynikałoby z tego zdjęcia http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/albums/userpics/10002/jantar_std_sp3072_pls_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października 55 minut temu, DobreMzimu napisał: Alfa Viktor - numer rejestracyjny i znaki konkursowe powinny być szare. I to jeszcze bardziej szare niż wynikałoby z tego zdjęcia http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/albums/userpics/10002/jantar_std_sp3072_pls_01.jpg O widzisz! A właśnie na podstawie tej fotki był robiony projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 11 godzin temu, Grzes napisał: Mam od nich trochę kalkomanii Ooo, bydgoska Mucha SP-3628 - Aeroklub Bydgoski PZL SZD-22 Mucha at Bydgoszcz - Szwederowo | Photo ID 57226 | Airplane-Pictures.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października 5 minut temu, Artek82 napisał: Ooo, bydgoska Mucha SP-3628 - Aeroklub Bydgoski PZL SZD-22 Mucha at Bydgoszcz - Szwederowo | Photo ID 57226 | Airplane-Pictures.net Tak, ta sama. Ma wylądować na dioramce... a właściwie przelatywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 4 minuty temu, Grzes napisał: a właściwie przelatywać Szkoda że oryginał od ponad dekady zbiera kurz w hangarowym kącie i podobno jest na sprzedaż Jedyna nadzieja w Nas, aby zachować te wszystkie nieloty chociaż we wspomnieniach i modelach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października No dobrze. Ale czy ktoś z Was próbował zrobić po prostu rzetelne zdjęcia tych szybowców ? Jeśli zaczniecie zgłębiać temat, to dokumentacja zdjęciowa jest strasznie uboga. A to zdjęcie szybowca z lewej burty tylko, a to ujęcie "po skosie". Idąc tym tropem to w kabinach istnieją tylko tablice przyrządów. Prawa i lewa burta - z rzadka. A tył (pasy pilotów/ siedzenia; podłoga i sufity ) to już ewenement. Jeśli macie dostęp do takich maszyn to prośba o rzeczywiście sensowne zdjęcia (i to nie tylko szybowców). Poszukajcie np. wnętrza szybowca Jastrząb, Dromadera, ale całości. Włącznie z kabiną dla mechanika. Albo Wilgi - bagażnik. Albo jaka 12/ Gawrona. Konia z rzędem temu, kto ma zdjęcia wnętrz starych szybowców (poza W.Gorgolewskim - nadwornym fotopstrykiem SZD). Jak np. mocowano w oryginale pasy pilotów w ABCakach, Wronach, w SG-38 lub Grunau Baby ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października (edytowane) Godzinę temu, Wojtek59 napisał: No dobrze. Ale czy ktoś z Was próbował zrobić po prostu rzetelne zdjęcia tych szybowców ? Jeśli zaczniecie zgłębiać temat, to dokumentacja zdjęciowa jest strasznie uboga. A to zdjęcie szybowca z lewej burty tylko, a to ujęcie "po skosie". Idąc tym tropem to w kabinach istnieją tylko tablice przyrządów. Prawa i lewa burta - z rzadka. A tył (pasy pilotów/ siedzenia; podłoga i sufity ) to już ewenement. Jeśli macie dostęp do takich maszyn to prośba o rzeczywiście sensowne zdjęcia (i to nie tylko szybowców). Poszukajcie np. wnętrza szybowca Jastrząb, Dromadera, ale całości. Włącznie z kabiną dla mechanika. Albo Wilgi - bagażnik. Albo jaka 12/ Gawrona. Konia z rzędem temu, kto ma zdjęcia wnętrz starych szybowców (poza W.Gorgolewskim - nadwornym fotopstrykiem SZD). Jak np. mocowano w oryginale pasy pilotów w ABCakach, Wronach, w SG-38 lub Grunau Baby ? Dużo materiałów ma Tomasz Murawski. Krąży po Polsce i tworzy dokładne dokumentacje fotograficzne. https://tmdale.prv.pl Jak się uważnie przyjrzysz, znajdziesz kontakt do autora. Tu jakiś figlarz wystawił na allegro https://allegro.pl/oferta/glass-murawski-polskie-szybowce-1945-2011-problemy-rozwoju-15284787970 Edytowane 29 Października przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 11 godzin temu, Grzes napisał: O widzisz! A właśnie na podstawie tej fotki był robiony projekt. Laminat nie lubi ciepła. Jak popatrzysz na fotografie szybowców laminatowych to nie mają znaków na górnych powierzchniach skrzydeł, a znaki rejestracyjne i konkursowe są najczęściej w różnych odcieniach szarości. Są wyjątki, np. partia Puchaczy ma znaki w kolorze brązowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października 6 minut temu, DobreMzimu napisał: Laminat nie lubi ciepła. Jak popatrzysz na fotografie szybowców laminatowych to nie mają znaków na górnych powierzchniach skrzydeł, a znaki rejestracyjne i konkursowe są najczęściej w różnych odcieniach szarości. Są wyjątki, np. partia Puchaczy ma znaki w kolorze brązowym. Dzięki Trza zatem będzie zmienić te kalki do Jantara. Jaki odcień szarości sugerujesz? Coś jaśniejszego, czy raczej ciemny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października (edytowane) 8 minut temu, Grzes napisał: Dzięki Trza zatem będzie zmienić te kalki do Jantara. Jaki odcień szarości sugerujesz? Coś jaśniejszego, czy raczej ciemny? Szybowiec nie istnieje od 1993r. Zdając się na pamięć byłby to mix gunze c11 i c13 . Generalnie średni szary. http://www.samolotypolskie.pl/uploads/Products/product_2888/SZD-48-3_Jantar_Standard_3_02.jpg Edytowane 29 Października przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października 8 minut temu, DobreMzimu napisał: średni szary Coś się dobierze bez zbędnego stresu co do odcienia. Dzięki raz jeszcze za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 8 minut temu, Grzes napisał: Coś się dobierze bez zbędnego stresu co do odcienia. Dzięki raz jeszcze za podpowiedź Skąd będziesz miał model standarda w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października Dłubię klasyka z PRL-u... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 3 minuty temu, Grzes napisał: Dłubię klasyka z PRL-u... Podziwiam twoje samozaparcie . To nie tyle potworek, co prawdziwy potwór. Najgorszy model z serii polskich szybowców, znacznie odstający jakością od pozostałych. Kadłub nie jest podobny do niczego. Mimo wszystko powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Godzinę temu, DobreMzimu napisał: Dużo materiałów ma Tomasz Murawski. Krąży po Polsce i tworzy dokładne dokumentacje fotograficzne. https://tmdale.prv.pl Jak się uważnie przyjrzysz, znajdziesz kontakt do autora. Ja mam prawie wszystkie książki T.Murawskiego i dalej podtrzymuje to co powiedziałem powyżej. Jakość zdjęć jest niewystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 24 minuty temu, Grzes napisał: Dłubię klasyka z PRL-u... Piękna rzeźba. Ja mam to dopiero w planach. Ale wtedy odbiję sobie kadłub w kauczuku silikonowym, żeby się nie męczyć z resztą. A tutaj możesz poszukać kalek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 19 godzin temu, DobreMzimu napisał: Wojtek Wojtek, Czy tą firmę znasz? To jest ta druga? https://copio.pl/kalkomanie-wodne/# Mam pytanie, czy ktoś sie orientuje, gdzie ś.p. Kay Franz drukował swoje kalki ? Tego, że je wysyłał do zachodnich sąsiadów, to jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października W dniu 28.10.2024 o 11:26, Artek82 napisał: Na pewno będzie potrzebny jeszcze Bocian, Pirat A, możliwe że Puchatek, ale to jeszcze trochę. Do Piratów mam jeszcze coś takiego: Puchatek to nie SZD, więc nie myślałem o nim. Zresztą na dostępnych rysunkach brak przekrojów poprzecznych kadłuba, wiec jeśli się pojawi to będzie to coś w stylu "what if" - IMO. O Bocianie - muszę sprawdzić dostępna dokumentację. Ale to pomysł wart rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października 43 minuty temu, Wojtek59 napisał: Do Piratów mam jeszcze coś takiego Do "A" jak najbardziej wersja druga 44 minuty temu, Wojtek59 napisał: wiec jeśli się pojawi to będzie to coś w stylu "what if" Nie jestem liczynitem i mnie będzie wystarczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano wczoraj o 21:59 Share Napisano wczoraj o 21:59 Pomnikowy Pirat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu 6 godzin temu, kopernik napisał: Pomnikowy Pirat. Długo nie postał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi