Skocz do zawartości

[Projekt grupowy] Szybowce

Grzes

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Wojtek59 napisał:

MF-Zone

Mam od nich trochę kalkomanii. Do 1:72 są jak najbardziej ok :super:

DSCN4423.thumb.JPG.76364b8991381a11820541f4d9364686.JPG

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

36 minut temu, Grzes napisał:

Mam od nich trochę kalkomanii. Do 1:72 są jak najbardziej ok :super:

DSCN4423.thumb.JPG.76364b8991381a11820541f4d9364686.JPG

Alfa Viktor - numer rejestracyjny i znaki konkursowe powinny być szare.  I to jeszcze bardziej szare niż wynikałoby z tego zdjęcia

http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/albums/userpics/10002/jantar_std_sp3072_pls_01.jpg

55 minut temu, DobreMzimu napisał:

Alfa Viktor - numer rejestracyjny i znaki konkursowe powinny być szare.  I to jeszcze bardziej szare niż wynikałoby z tego zdjęcia

http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/albums/userpics/10002/jantar_std_sp3072_pls_01.jpg

O widzisz! A właśnie na podstawie tej fotki był robiony projekt.

5 minut temu, Artek82 napisał:

Tak, ta sama.

Ma wylądować na dioramce... a właściwie przelatywać.

• Like 1

4 minuty temu, Grzes napisał:

a właściwie przelatywać

Szkoda że oryginał od ponad dekady zbiera kurz w hangarowym kącie i podobno jest na sprzedaż  :cry: Jedyna nadzieja w Nas, aby zachować te wszystkie nieloty chociaż we wspomnieniach i modelach.

• Like 1

No dobrze.

Ale czy ktoś z Was próbował zrobić po prostu rzetelne zdjęcia tych szybowców ? 

Jeśli zaczniecie zgłębiać temat, to dokumentacja zdjęciowa jest strasznie uboga. A to zdjęcie szybowca z  lewej burty tylko, a to ujęcie "po skosie". Idąc tym tropem to w kabinach istnieją tylko tablice przyrządów. Prawa i lewa burta - z rzadka. A tył (pasy pilotów/ siedzenia; podłoga i sufity ) to już ewenement. Jeśli macie dostęp do takich maszyn to prośba o rzeczywiście sensowne zdjęcia (i to nie tylko szybowców). 

Poszukajcie np. wnętrza szybowca Jastrząb, Dromadera, ale całości. Włącznie z kabiną dla mechanika. Albo Wilgi - bagażnik. Albo jaka 12/ Gawrona.

Konia z rzędem temu, kto ma zdjęcia wnętrz starych szybowców (poza W.Gorgolewskim - nadwornym fotopstrykiem SZD). 

Jak np. mocowano w oryginale pasy pilotów w ABCakach, Wronach, w SG-38 lub Grunau Baby ?

• Like 1

Godzinę temu, Wojtek59 napisał:

No dobrze.

Ale czy ktoś z Was próbował zrobić po prostu rzetelne zdjęcia tych szybowców ? 

Jeśli zaczniecie zgłębiać temat, to dokumentacja zdjęciowa jest strasznie uboga. A to zdjęcie szybowca z  lewej burty tylko, a to ujęcie "po skosie". Idąc tym tropem to w kabinach istnieją tylko tablice przyrządów. Prawa i lewa burta - z rzadka. A tył (pasy pilotów/ siedzenia; podłoga i sufity ) to już ewenement. Jeśli macie dostęp do takich maszyn to prośba o rzeczywiście sensowne zdjęcia (i to nie tylko szybowców). 

Poszukajcie np. wnętrza szybowca Jastrząb, Dromadera, ale całości. Włącznie z kabiną dla mechanika. Albo Wilgi - bagażnik. Albo jaka 12/ Gawrona.

Konia z rzędem temu, kto ma zdjęcia wnętrz starych szybowców (poza W.Gorgolewskim - nadwornym fotopstrykiem SZD). 

Jak np. mocowano w oryginale pasy pilotów w ABCakach, Wronach, w SG-38 lub Grunau Baby ?

Dużo materiałów ma Tomasz Murawski.  Krąży po Polsce i tworzy dokładne dokumentacje fotograficzne.

https://tmdale.prv.pl

Jak się uważnie przyjrzysz, znajdziesz kontakt do autora.  😎

Tu jakiś figlarz wystawił na allegro

https://allegro.pl/oferta/glass-murawski-polskie-szybowce-1945-2011-problemy-rozwoju-15284787970

Edytowane przez DobreMzimu

11 godzin temu, Grzes napisał:

O widzisz! A właśnie na podstawie tej fotki był robiony projekt.

Laminat nie lubi ciepła. Jak popatrzysz na fotografie szybowców laminatowych to nie mają znaków na górnych powierzchniach skrzydeł, a znaki rejestracyjne i konkursowe są najczęściej w różnych odcieniach szarości.  Są wyjątki, np. partia Puchaczy ma znaki w kolorze brązowym.

6 minut temu, DobreMzimu napisał:

Laminat nie lubi ciepła. Jak popatrzysz na fotografie szybowców laminatowych to nie mają znaków na górnych powierzchniach skrzydeł, a znaki rejestracyjne i konkursowe są najczęściej w różnych odcieniach szarości.  Są wyjątki, np. partia Puchaczy ma znaki w kolorze brązowym.

Dzięki :super:

Trza zatem będzie zmienić te kalki do Jantara.

Jaki odcień szarości sugerujesz? Coś jaśniejszego, czy raczej ciemny?  

• Thanks 1

8 minut temu, Grzes napisał:

Dzięki :super:

Trza zatem będzie zmienić te kalki do Jantara.

Jaki odcień szarości sugerujesz? Coś jaśniejszego, czy raczej ciemny?  

Szybowiec nie istnieje od 1993r.  Zdając się na pamięć byłby to mix gunze c11 i c13 . Generalnie średni szary.

http://www.samolotypolskie.pl/uploads/Products/product_2888/SZD-48-3_Jantar_Standard_3_02.jpg

Edytowane przez DobreMzimu

8 minut temu, DobreMzimu napisał:

średni szary

Coś się dobierze bez zbędnego stresu co do odcienia.

Dzięki raz jeszcze za podpowiedź :piwo: 

3 minuty temu, Grzes napisał:

Dłubię klasyka z PRL-u...

image.png.e03e6ea65d3abd6c100b48bef67eae9b.png

Podziwiam twoje samozaparcie .

To nie tyle potworek, co prawdziwy potwór. Najgorszy model z serii polskich szybowców, znacznie odstający jakością od pozostałych.  Kadłub nie jest podobny do niczego. 

Mimo wszystko powodzenia.

Godzinę temu, DobreMzimu napisał:

Dużo materiałów ma Tomasz Murawski.  Krąży po Polsce i tworzy dokładne dokumentacje fotograficzne.

https://tmdale.prv.pl

Jak się uważnie przyjrzysz, znajdziesz kontakt do autora.  😎

Ja mam prawie wszystkie książki T.Murawskiego i dalej podtrzymuje to co powiedziałem powyżej. Jakość zdjęć jest niewystarczająca.

24 minuty temu, Grzes napisał:

Dłubię klasyka z PRL-u...

image.png.e03e6ea65d3abd6c100b48bef67eae9b.png

Piękna rzeźba. 

Ja mam to dopiero w planach. Ale wtedy odbiję sobie kadłub w kauczuku silikonowym, żeby się nie męczyć z resztą.

A tutaj możesz poszukać kalek:

image.thumb.png.bfeba4b3ea615263bb5ee8856064c51f.png

19 godzin temu, DobreMzimu napisał:

Wojtek

Wojtek,

Czy tą firmę znasz? To jest ta druga?

https://copio.pl/kalkomanie-wodne/#

Mam pytanie, czy ktoś sie orientuje, gdzie ś.p. Kay Franz drukował swoje kalki ?

Tego, że je wysyłał do zachodnich sąsiadów, to jestem pewien.

W dniu 28.10.2024 o 11:26, Artek82 napisał:

Na pewno będzie potrzebny jeszcze Bocian, Pirat A, możliwe że Puchatek, ale to jeszcze trochę.

Do Piratów mam jeszcze coś takiego:

image.png.3b993f607251fc4b2e82c6b0ee109af9.png

Puchatek to nie SZD, więc nie myślałem o nim. Zresztą na dostępnych rysunkach brak przekrojów poprzecznych kadłuba, wiec jeśli się pojawi to będzie to coś w stylu "what if" - IMO.

O Bocianie - muszę sprawdzić dostępna dokumentację. Ale to pomysł wart rozważenia.

43 minuty temu, Wojtek59 napisał:

Do Piratów mam jeszcze coś takiego

Do "A" jak najbardziej wersja druga :super:

44 minuty temu, Wojtek59 napisał:

wiec jeśli się pojawi to będzie to coś w stylu "what if"

Nie jestem liczynitem i mnie będzie wystarczał :mrgreen:

• 2 weeks later...