4slonie Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Witam, galeria specjalnie dla Xmena, bo groził rózgą. Bardzo porządny kolega odstąpił kalki, co trochę uratowało model. Jest to mój 9 model, ale pierwsza galeria. Sam samolot bardzo fajny do składania, problem tylko z montażem tablicy przyrządów, reszta wg mnie ok. Pierwszy model Academy, pierwsze kalki tej firmy, popsuło mi to efekt końcowy i sporo nerwów. Nie byłem przygotowany na tak słabe kalki. Malowanie Czego się nauczyłem przy modelu i z czego jestem zadowolony: - praca z blaszkami fototrawionymi, - osłona owiewki przy malowaniu, - jak zrobić kręcące się śmigło, - jak naciągnąć antenę, (rozciągnąłem ramkę nad świecą, potem przyciąłem kawałek powstałej nitki ok 5 mm dłuższy niż potrzeba, wkleiłem i naciągnąłem przytrzymując nitkę nad parą wodną z czajnika) Co chciałbym jeszcze poprawić nad czym muszę popracować: - malowanie - pracuję nad tym i jest poprawa (koła już poprawiłem) - kładzenie lakieru błyszczącego pod kalki w wash - do tej pory sidolux, problem z przyklejaniem się brudu, próbowałem lakiery błyszczące XP 9 i X-22, w obu problem z połyskiem i kładzeniem, - ślady eksploatacji - tutaj liczę na Waszą opinię i pomoc, - jakość zdjęć. Co zrobiłem źle: - kładzenie kalek Academy, o ile można to zrobić dobrze, - pasy inwazyjne są za blisko skrzydeł, (były malowanie aerografem). - z lewej strony musiałem zdzierać kalkomanię i farbę, nie udało mi się tego poprawić, bardzo źle wygląda. Zapraszam do komentowania i oglądania. Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Jak to? Gdzie jest szachownica?! Rozważam podjęcie głodówki w ramach protestu przeciwko jej pominięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 1 Lutego 2019 Autor Share Napisano 1 Lutego 2019 Szachownicy nie ma i nie będzie, wina kalek. Chciałem malować ręcznie, ale za dużo czasu mi to zajmie, wole skupić się na kolejnym modelu i poprawić to co mi nie wychodzi. Przykro mi Greatgonzo, innym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 10 godzin temu, 4slonie napisał: Witam, galeria specjalnie dla Xmena, bo groził rózgą. Bardzo porządny kolega odstąpił kalki, co trochę uratowało model. Jak to przeczytałem to się .Bardzo dobrze że jest galeria.Nie będzie .Mogłem to pomogłem.Jest nad czym popracować ale wygląda fajnie .Co do szachownicy przyjmijmy że mechanicy jeszcze nie namalowali .Czekam na następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Nie da się. Nie byłoby białego paska na nosie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 greatgonzo to niech będzie że jest w trakcie malowania .Dobrze wiemy jakie były kalki Academy.Dobrze że kolega dobrnął do końca z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 11 godzin temu, Xmen napisał: Jest nad czym popracować ale wygląda fajnie . Czekam na następne. Możesz rozwinąć nad czym mam popracować? Na pewno muszę uskutecznić wygładzanie powierzchni i kładzenie lakieru błyszczącego pod kalki i wash. Teraz jest to moim priorytetem. Jednocześnie też pracuję nad efektami eksploatacji takimi jak zacieki, zabrudzenia i obicia ale tu jest gorzej. Masz jeszcze jakieś uwagi? Następny będzie w lutym i będzie to F-4 również z Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 Nic złego nie miałem na myśli.Tak zabrzmiało jak bym się mądrzył a sam niewiele umiem.Bo model wyszedł fajny tylko na zdjęciu trzecim od dołu widać nad kalkami duże nierówności.Sam wiesz co trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 Brakuje światła do lądowania..... chyba było w zestawie jeśli dobrze pamiętam. To puste miejsce po nim trochę kłuje w oczy 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 5 Lutego 2019 Autor Share Napisano 5 Lutego 2019 W dniu 2.02.2019 o 12:00, zegeye napisał: Brakuje światła do lądowania..... chyba było w zestawie jeśli dobrze pamiętam. To puste miejsce po nim trochę kłuje w oczy 8-) Zgadza się, dzięki za uwagę. Szukam ramki z tym światłem, jak do niedzieli nie znajdę będę dorabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 W dniu 2.02.2019 o 12:00, zegeye napisał: To puste miejsce po nim trochę kłuje w oczy 8-) Dziura po lusterku już Cię nie kłuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Dziura mniejsza to i kłucie słabsze 8-) Ale nie chciałem sugerować uzupełniania jej lusterkiem z zestawu bo ono chyba dość spore jest jak pamiętam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 10 Lutego 2019 Autor Share Napisano 10 Lutego 2019 Na zdjęciach może tego nie widać, ale brakuje też celownika. Wszystko poprawie w najbliższym czasie i jak znajdę części. Celownik na szczęście mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi