Merten Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Zaczęty w czerwcu 2012 i proszę bardzo - już jest! Perypetie z modelem opisywałem w "warsztacie". Modele Trumpetera, ale z dodanym silnikiem do Stalica z LZModels. Robienie modelu traktora bez odsłoniętego silnika nie ma sensu, bo traci 80% uroku. Do tego pociski do armaty i skrzynki amunicyjne Miniart. Sam model zrobiłem sobie jako detoks przy klejeniu niemieckiej artylerii, tym bardziej, że śmieszny wydaje się ogólny zachwyt dla "niemieckiej myśli technicznej" (którą też lubię!) i "sowieckiego zacofania". Tymczasem Niemcy zbudowali ~6000 ciągników SdKfz 7 i 8, a Sowieci tylko tego S-65 w ciągu 4 lat blisko 38 000. No i to są te różnice w przygootowaniu do wojny. Także armata 122 mm A-19, to jedna z najbardziej udanych konstrukcji II wojny światowej. Niemcy "kapnęli" się, że taki kaliber ma sens dopiero w 1944 roku wprowadzając na uzbrojenie armaty 12,8 cm K81. Na szczęście dla nich Sowieci nie bardzo umieli używać swojej artylerii. No, ale to tylko taka dygresja historyczna... Tak więc, to taki trochę "hołd" dla sowieckiego Boga Wojny. Przyznam, że satysfakcja z klejenia tych modeli chyba jak do tej pory największa. Polecam. 402 on Flickr 388 bon Flickr 394 on Flickr 393 on Flickr 392 on Flickr 390on Flickr 389 on Flickr 391 on Flickr 395 on Flickr 401 on Flickr 398 on Flickr 397 on Flickr 396 on Flickr 400 on Flickr 383 on Flickr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRo95 Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Petarda Staliniec wygląda zjawiskowo Super wybrudzone przestrzennie miedzy gąskami Armata także fajna, lecz troszkę mi się nie podoba ta plandeka, może obwiaź ją jakaś liną, sznurkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Traktor i działo super ,jedyne do czego się można przyczepić to brak kapturów na wylocie i zamku, oraz zamontowany celownik działowy (jest demontowany do transportu ) ale to wszystko pierdoły są. Ogólnie na duży plus. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 30 Marca 2019 Autor Share Napisano 30 Marca 2019 Dzięki za pochwały, a co do uwag, to oczywiście wiem, że celownik nie był montowany na czas transportu, a delikatne elementy (w tym wylot lufy) powinien być zabezpieczony. Plandeka też powinna być jakoś "oplątana" na skrzynkach z amunicją. Jednak to o co mi chodziło w tym przypadku, to pokazanie "splądrowanego" sprzętu porzuconego na drodze odwrotu i szkoda mi było zakrywać ciekawych, bądź co bądź, detali (dioramkę do tego można zobaczyć w "warsztacie"). Zresztą praktycznie wszystko co kleję jest w tej transportowej wersji i... czasem coś chciałbym odsłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Świetnie się to prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi