Grzes Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja 4 godziny temu, abtb napisał: Nie strasz, nie strasz To nie straszenie, tylko taka obiecanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Pozostało podwiesić vyzbroy (albo i nie ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Maja Autor Share Napisano 8 Maja Tak tylko informacyjnie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja Borze.... Zrobił to..... Pytanie czy zrobi TO... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja 1 godzinę temu, abtb napisał: Masz mój głos! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja 2 godziny temu, abtb napisał: Tak tylko informacyjnie Czyli da się. No to na bank nie jest model stworzony przez Muzikanta, za mało szpachli . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja (edytowane) Widzę, że się odrobinkę zakotłowało w warsztacie 8 godzin temu, Moses napisał: Zrobił to. Ostrzegałem, pisałem, więc nie widzę powodów do zaskoczenia 8 godzin temu, Moses napisał: Pytanie czy zrobi TO... Więcej wiary w człowieka 7 godzin temu, Grzes napisał: Masz mój głos! Nie do końca jestem pewien, czy jesteś świadom tego co piszesz(albo co myślisz ) - w polskim malowaniu zrobiłbym tylko w ostateczności z braku innych ciekawych. A na razie, jak wiadomo (o czym byłeś dyskretnie informowany) - Kuba-wyspa jak wulkan gorąca 7 godzin temu, barszczo napisał: Czyli da się No pewnie że się da! UM to przepak RV, a jeżeli chodzi o F-13 to podejrzenia mam takie same - RV to opracował, ale pewnie padł i teraz robi / wypuszcza wcześniej opracowane modele pod szyldem Kp. Takie biznesowe pójście na skróty i łatwiznę Co do samego modelu F-13 to się wypowiem, jak ktoś zada pytanie/pytania, bo na razie chyba wszyscy naoglądali się dziwnych filmów i naczytali wróżenia z fusów w dziale inboxowym Edytowane 9 Maja przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja (edytowane) Zadaje pytanie Czy to faktycznie taki szrot tempym gwoździem rzezany? Edytowane 9 Maja przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja 28 minut temu, abtb napisał: Nie do końca jestem pewien, czy jesteś świadom tego co piszesz(albo co myślisz ) - w polskim malowaniu zrobiłbym tylko w ostateczności z braku innych ciekawych Tym razem nawet nie śmiałem pomyśleć, że będziesz robił z szachownicami. Głos za pójście pod prąd tym co Ty wiesz, a ja rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 12 minut temu, Moses napisał: Zadaje pytanie Udzielam odpowiedzi: Nie, nie jest tragicznie, a nawet napiszę, że jest całkiem całkiem - linie podziału są proste, delikatne i ostre. Nawet się schodzą na łączeniu połówek kadłuba . Oczywiście na łączeniach będzie trzeba liznąć czeską piłką w celu ich pogłębienia ale to akurat mankament wielu modeli. Wg mnie kadłub prezentuje się lepiej niż w F-13 Modelsvita. Wnętrze kabiny i przedniej wnęki podwozia to już wiadomo - bez porównania z ukraińskim wyrobem. Tak jak pisałem gdzieś tam - fotel do wymiany, bo ten "dostarczony" z wypraskami to raczej do wersji PFM/MF i dalej, ale na pewno nie do F-13. Chyba że to do chińskiego klona jest ale w takim układzie powinny być dwa. A nawet jakby był to i tak lepiej włożyć żywicę (co z resztą i tak się robi w wielu lepszych modelach). Pocieszające jest też to, że producent nie pokusił się na zrobienie opcji z otwartymi przednimi hamulcami aerodynamicznymi (jak w modelu Revella), dzięki czemu zaoszczędzimy masę czasu i nerwów ze spasowaniem ich dla wersji zamkniętej. Jak pasuje tylny (jest przygotowany jako otwarty) - się zobaczy w czasie budowy. Ja do swojego modelu planuję dokupić fotel, koła , pitota i rakiety (te akurat i w Modelsvicie są też raczej do niczego) Usterzenie pionowe jest naprawdę fajne - jakby był to model Eduarda to by wszyscy cmokali z podziwu. Skrzydła - trochę gorzej - pierdylion nitów, miejscami jak się dobrze przyjrzy to widać, że linijka była odrobinkę zużyta. Aczkolwiek nie razi to w oczy. Drobnica jak to drobnica - trochę do ostrugania z nadlewek (podobnie jak w Modelsvicie) Modelsvit jest być może łatwiejszy w obróbce, bo jest całkowicie pozbawiony nitów (ale też i części klapek inspekcyjnych), ale jak było widać w warsztacie - szpachli i CA też wymaga. Cenowo to wiadomo - Kp to 50% ceny ukraińskiego wyrobu. Ale za to Ukraińcy dają blachę i maski, a sam model jest dość dobrym odwzorowaniem oryginału (tak dobrym, że niektóre elementy są tak drobne i "wrażliwe" , że ulegają destrukcji przy wycinaniu z ramek ) Podsumowując - model Kp da się zrobić. Z jakim efektem końcowym - to się okaże jak zrobię. A zaczynam powoli robić. Relacji z tego wydarzenia oczywiście nie będzie bo mi się po prostu nie chce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Jeśli nie ma innych planów, to przygarnąłbym kalkomanie do polskiego "2015". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja (edytowane) 16 minut temu, Grzes napisał: przygarnąłbym kalkomanie do polskiego "2015". Są twoje! Żeby nie tworzyć zbytnich kosztów, i żeby było bardziej uroczyście, sugeruję przekazanie ich na Babarybie, w obecności wystawionej do konkursu kolekcji 21-ych Dopuszczam też opcję "przekazania pod stołem" w barze sąsiadującym z halą wystawową podczas posilania się chłodną zupą chmielową Edytowane 9 Maja przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja 4 minuty temu, abtb napisał: Są twoje! Szybko poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 3 minuty temu, Grzes napisał: Szybko poszło... Nie było kontrpropozycji (w tym finansowych), więc nie było co odwlekać jedynie słusznej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja 44 minuty temu, abtb napisał: . Wnętrze kabiny i przedniej wnęki podwozia to już wiadomo - bez porównania z ukraińskim wyrobem. Bez porównania, w sensie KP słabo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 1 minutę temu, Moses napisał: Bez porównania, w sensie KP słabo? W sensie Kp, a czy słabo, no na pewno nie tak słabo jak Bilek, ale też nie tak różowo jak Modelsvit. Jest na tym samym poziomie co w widocznym trochę wyżej UM, czy też trochę wcześniej R i MF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Jużu, to zróbze ten warstat, prosimy. Bądź pionierem i przetrzyj ten szlak (a może szlag) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 1 minutę temu, Moses napisał: Jużu, to zróbze ten warstat, prosimy. Qrcze, jak mi żona przetłumaczy z niemieckiego na polski to wtedy się ustosunkuję do twojego stwierdzenia (prośby ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Jeżu kolczasty, zrób warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 9 minut temu, Moses napisał: zrób warsztat. Ale ciśniesz Walnij pismo do Prezesa, jak zatwierdzi na najbliższym spotkaniu IPMS-u i pchnie podpisane do mnie, to warsztat masz jak w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Nie no glejty, kwity pisać, nie masz litości dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja Godzinę temu, Moses napisał: prosimy Ja nie proszę. Dla mnie może być od razu galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja 6 minut temu, Grzes napisał: Ja nie proszę. I ja to rozumiem Ale skoro na forum wywaliło szambo pt. "F-13 z Kp" to ktoś tą rozwaloną pokrywę musi załatać i rozlane g......posprzątać . A zatem w ramach ludzkiego odruchu i czynu pionierskiego podejmę się tej czynności. Jednakowoż wskazuję na fakt, iż ponad 40 -to letnie doświadczenie w "zawodzie" i tzw "manual" powinny mi dać praktycznie 100% szansę na wykonanie tego modelu, to jednak młode forumowe wilki , nawykłe do "klocków Lego" , mogą zdecydowanie nie podołać i paść ofiarą wyrobu Kp. Aha- suwmiarkowym i posiadaczom jedynie słusznych planów dziękuję - proszę majstra nie wk.....iać, a oglądaczom zakłócać spokojnego delektowania się warsztatem 57 minut temu, Moses napisał: Nie no glejty, kwity pisać, Dobra, to już nie pisz, bo jeszcze ci się długopis wypisze i jakaś bieda z tego wyjdzie Ale czuj się odpowiedzialny za zmianę planów, i uważaj na ulicy na tych co liczyli na szybkie wznowienie mojego warsztatu MiG-ów-29-tych i teraz będą chodzić delikatnie podminowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Maja Share Napisano 9 Maja 49 minut temu, abtb napisał: Dobra, to już nie pisz, bo jeszcze ci się długopis wypisze i jakaś bieda z tego wyjdzie Co się co zrobi? Tys myślał że bym to odręcznie robił? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja MiG 21F-13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi