Skocz do zawartości

Projekt "Bałałajka" czyli MiG 21, Revell, Zvezda, Kp, Eduard, Modelsvit; 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, abtb napisał:

Nie strasz, nie strasz :haha:

To nie straszenie, tylko taka obiecanka :mrgreen:

Napisano

Pozostało podwiesić vyzbroy (albo i nie :hmmm:)

pbnXiSw.jpg

T882KTF.jpg

VI7bFYZ.jpg

:surfer:

• Like 3
Napisano

Borze.... Zrobił to..... Pytanie czy zrobi TO...

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, abtb napisał:

ekMRUgW.jpg

Masz mój głos!

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, abtb napisał:

Tak tylko informacyjnie :wink:

Czyli da się. No to na bank nie jest model stworzony przez Muzikanta, za mało szpachli :szczerbol:.

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Widzę, że się odrobinkę zakotłowało w warsztacie :mrgreen:

8 godzin temu, Moses napisał:

Zrobił to.

Ostrzegałem, pisałem, więc nie widzę powodów do zaskoczenia :D

8 godzin temu, Moses napisał:

Pytanie czy zrobi TO...

Więcej wiary w człowieka :haha:

7 godzin temu, Grzes napisał:

Masz mój głos!

Nie do końca jestem pewien, czy jesteś świadom tego co piszesz(albo co myślisz :hmmm:) - w polskim malowaniu zrobiłbym tylko w ostateczności z braku innych ciekawych. A na razie, jak wiadomo (o czym byłeś dyskretnie informowany) - Kuba-wyspa jak wulkan gorąca :mrgreen:

7 godzin temu, barszczo napisał:

Czyli da się

No pewnie że się da!

UM to przepak RV, a jeżeli chodzi o F-13 to podejrzenia mam takie same - RV to opracował, ale pewnie padł i teraz robi / wypuszcza wcześniej opracowane modele pod szyldem Kp. Takie biznesowe pójście na skróty i łatwiznę :haha:

Co do samego modelu F-13 to się wypowiem, jak ktoś zada pytanie/pytania, bo na razie chyba wszyscy naoglądali się dziwnych filmów i naczytali wróżenia z fusów w dziale inboxowym :haha:

Edytowane przez abtb
Napisano (edytowane)

Zadaje pytanie

Czy to faktycznie taki szrot tempym gwoździem rzezany?

Edytowane przez Moses
Napisano
28 minut temu, abtb napisał:

Nie do końca jestem pewien, czy jesteś świadom tego co piszesz(albo co myślisz :hmmm:) - w polskim malowaniu zrobiłbym tylko w ostateczności z braku innych ciekawych

Tym razem nawet nie śmiałem pomyśleć, że będziesz robił z szachownicami.

Głos za pójście pod prąd tym co Ty wiesz, a ja rozumiem :mrgreen:

Napisano
12 minut temu, Moses napisał:

Zadaje pytanie

Udzielam odpowiedzi:

Nie, nie jest tragicznie, a nawet napiszę, że jest całkiem całkiem - linie  podziału są proste, delikatne i ostre. Nawet się schodzą na łączeniu połówek kadłuba :mrgreen:. Oczywiście na łączeniach będzie trzeba liznąć czeską piłką w celu ich pogłębienia ale to akurat mankament wielu modeli. Wg mnie kadłub prezentuje się lepiej niż w F-13 Modelsvita. Wnętrze kabiny i przedniej wnęki podwozia  to już wiadomo - bez porównania z ukraińskim wyrobem. Tak jak pisałem gdzieś tam - fotel do wymiany, bo ten "dostarczony" z wypraskami to raczej do wersji PFM/MF i dalej,  ale na pewno nie do F-13. Chyba że to do chińskiego klona jest ale w takim układzie powinny być dwa. A nawet jakby był to i tak lepiej włożyć żywicę  (co z resztą i tak się robi w wielu lepszych modelach). Pocieszające jest też to, że producent nie pokusił się na zrobienie opcji z otwartymi przednimi hamulcami aerodynamicznymi (jak w modelu Revella), dzięki czemu zaoszczędzimy masę czasu i nerwów ze spasowaniem ich dla  wersji zamkniętej. Jak pasuje tylny (jest przygotowany jako otwarty) - się zobaczy w czasie budowy.  Ja do swojego modelu planuję dokupić fotel, koła , pitota i rakiety (te akurat i w Modelsvicie są też raczej do niczego) Usterzenie pionowe jest naprawdę fajne - jakby był to model Eduarda to by wszyscy cmokali z podziwu. Skrzydła - trochę gorzej - pierdylion nitów, miejscami jak się dobrze przyjrzy to widać, że linijka była odrobinkę zużyta. Aczkolwiek nie razi to w oczy. Drobnica jak to drobnica - trochę do ostrugania z nadlewek (podobnie jak w Modelsvicie)

Modelsvit jest być może łatwiejszy w obróbce, bo jest całkowicie pozbawiony nitów (ale też i części klapek inspekcyjnych), ale jak było widać w warsztacie - szpachli i CA też wymaga. Cenowo to wiadomo - Kp to 50% ceny ukraińskiego wyrobu. Ale za  to Ukraińcy dają blachę i maski, a sam model jest dość dobrym odwzorowaniem oryginału (tak dobrym, że niektóre elementy są tak drobne i "wrażliwe"  , że ulegają destrukcji przy wycinaniu z ramek :haha:)

Podsumowując  - model Kp da się zrobić. Z jakim efektem końcowym - to się okaże jak zrobię. A zaczynam powoli robić. Relacji z tego wydarzenia oczywiście nie będzie bo mi się po prostu nie chce :szczerbol:

• Like 1
Napisano

Jeśli nie ma innych planów, to przygarnąłbym kalkomanie do polskiego "2015".

Napisano (edytowane)
16 minut temu, Grzes napisał:

przygarnąłbym kalkomanie do polskiego "2015".

Są twoje!

Żeby nie tworzyć zbytnich kosztów, i żeby było bardziej uroczyście, sugeruję przekazanie ich na Babarybie, w obecności wystawionej do konkursu kolekcji  21-ych :mrgreen:

Dopuszczam też opcję "przekazania pod stołem" w barze sąsiadującym z halą wystawową podczas posilania się chłodną zupą chmielową :haha:

Edytowane przez abtb
  • Haha 1
Napisano
4 minuty temu, abtb napisał:

Są twoje!

:szok: Szybko poszło...

Napisano
3 minuty temu, Grzes napisał:

Szybko poszło...

Nie było kontrpropozycji (w tym finansowych), więc nie było co odwlekać jedynie słusznej decyzji :mrgreen:

Napisano
44 minuty temu, abtb napisał:

. Wnętrze kabiny i przedniej wnęki podwozia  to już wiadomo - bez porównania z ukraińskim wyrobem. 

Bez porównania, w sensie KP słabo?

Napisano
1 minutę temu, Moses napisał:

Bez porównania, w sensie KP słabo?

W sensie Kp, a czy słabo, no na pewno nie tak słabo jak Bilek, ale też nie tak różowo jak Modelsvit. Jest na tym samym poziomie co w widocznym trochę wyżej UM, czy też trochę wcześniej R i MF.

Napisano

Jużu, to zróbze ten warstat, prosimy. Bądź pionierem i przetrzyj ten szlak (a może szlag)

• Confused 1
Napisano
1 minutę temu, Moses napisał:

Jużu, to zróbze ten warstat, prosimy.

Qrcze, jak mi żona przetłumaczy z niemieckiego na polski to wtedy się ustosunkuję do twojego stwierdzenia   (prośby :hmmm:) :haha:

Napisano

Jeżu kolczasty, zrób warsztat.

Napisano
9 minut temu, Moses napisał:

zrób warsztat.

Ale ciśniesz :mrgreen:

Walnij pismo do Prezesa, jak zatwierdzi na najbliższym spotkaniu IPMS-u i pchnie podpisane do mnie,  to warsztat masz jak w banku :haha:

Napisano

Nie no glejty, kwity pisać, nie masz litości dla mnie

Napisano
Godzinę temu, Moses napisał:

prosimy

Ja nie proszę. 

Dla mnie może być od razu galeria  :mrgreen:

Napisano
6 minut temu, Grzes napisał:

Ja nie proszę. 

I ja to rozumiem :super:

Ale skoro na forum wywaliło szambo pt.  "F-13 z Kp" to ktoś tą rozwaloną pokrywę  musi załatać i rozlane g......posprzątać :wink:.

A zatem w ramach ludzkiego odruchu i czynu pionierskiego podejmę się tej czynności. Jednakowoż wskazuję na fakt, iż ponad 40 -to letnie doświadczenie w "zawodzie" i tzw "manual" powinny mi dać praktycznie 100% szansę na wykonanie tego modelu,  to jednak młode forumowe wilki , nawykłe do "klocków Lego" ,  mogą zdecydowanie nie podołać  i paść ofiarą wyrobu Kp.

Aha- suwmiarkowym i posiadaczom jedynie słusznych planów dziękuję - proszę majstra nie wk.....iać,  a oglądaczom zakłócać spokojnego  delektowania się  warsztatem:haha:

57 minut temu, Moses napisał:

Nie no glejty, kwity pisać,

Dobra, to już nie pisz, bo jeszcze ci się długopis wypisze i jakaś bieda z tego wyjdzie :haha:

Ale czuj się odpowiedzialny za zmianę planów,  i uważaj na ulicy na tych co liczyli na szybkie wznowienie mojego warsztatu MiG-ów-29-tych i teraz będą chodzić delikatnie podminowani :mrgreen:

Napisano
49 minut temu, abtb napisał:

Dobra, to już nie pisz, bo jeszcze ci się długopis wypisze i jakaś bieda z tego wyjdzie :haha:

Co się co zrobi?

Tys myślał że bym to odręcznie robił?

• Haha 1