dziuba Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 hej, wyskoczył mi temat i będę musiał zrobić makietę budynku (same ściany). Mój wybór padł na płyty polistyrenowe grubości 1.5mm, na łączeniach kątowniki w kształcie "L" i wzmocnienia z polistyrenu wewnątrz ścian. Pytanie moje brzmi czym najlepiej ciąć polistyren tej grubości? Mój nożyk ak-4 potrzebuje 2-3 cięć co daje mi nieładną krawędz na długości do 40cm. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek dodatkowe rady a propos takiego zagadnienia również chętnie wysłucham :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Cześć Kup sobie spienione pcv dużo łatwiej się tnie niż Hips, np ten budynek cały z tego zrobiony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 dzięki za odpowiedz, pcvka niestety odpada, jest zbyt chropowata a ja potrzebuję jak najbardziej gładkiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Ploter tnący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Na takich długościach, wydaje mi się że jedynie jakiś engraver, rylec, przejechać kilka razy i przełamać. Łatwo się łamie, wystarczy małe nacięcie. Nie wiem jak inaczej... Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Mariucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 A musisz ciąć koniecznie takie grube płyty? Nie lepiej pociąć to co trzeba w polistyrenie np. 0,25 mm, który potniesz łatwiej, a potem to nakleić tylko na grubszy polistyren i efekt prawdopodobnie będzie identyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) żeby nakleić to na grubszy polistyren muszę również pociąć i ten grubszy, czy się mylę? Ogólnie będzie to makieta domu w skali 1:50, dwa poziomy, podstawka z cienkiej betonowej płytki, całość złożona z 3 części nakładanych na siebie, konieczność transportu. Z tego powodu musi być wytrzymałe i nie może się odkształcać. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez dziuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Ale możesz np. wyciąć z grubszego całą ścianę, a imitacje cegieł czy tam muru zrobić z cienkiego i nakleić. Chodzi o to że gruby polistyren nie jest trudno pociąć na większe kawałki, ale cięcie drobnych, równych elementów to już jest ostra jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Kwietnia 2019 43 minuty temu, dziuba napisał: dzięki za odpowiedz, pcvka niestety odpada, jest zbyt chropowata a ja potrzebuję jak najbardziej gładkiej powierzchni. Używałem spienione pcv i jakoś nie kojarzę by było chropowate. W sam raz na ściany budynku. A ściany domu są gładkie jak szkło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 To nie ma być replika tylko makieta. Gołe ściany z białym podkładem. Ściany bez drzwi, bez okien, bez żadnej faktury czy imitacji materiału. Tylko otwory na okna i drzwi porobione, nawet dach płaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 No to wycinasz konstrukcję z pcv i oklejasz cienkim, dociętym do potrzeb polistyrenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Tu masz film gdzie autor robi też fragment ściany budynku i to nie z polistyrenu w dużej części, tylko z materiałów bardzo łatwych w obróbce. Może to jest jakiś trop. https://www.youtube.com/watch?v=y_QGLICMbUY Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 42 minuty temu, dziuba napisał: Z tego powodu musi być wytrzymałe i nie może się odkształcać. Gwarantuję Ci, że na długościach 20, czy jak piszesz 40cm, hips 1,5mm będzie się odkształcał, o ile nie będzie naklejony na coś sztywniejszego. Spienione pcv jest najlepszą opcją, a chropowate jest tylko w przekroju, na wierzchu ma gładką powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzięki. Ten motyw z pcv jako konstrukcja i oklejenie hipsem przypadł mi do gustu. Czy możecie mi powiedzieć coś o tym pcv? Chodzi mi konkretnie o to czy się nie kruszy/łamie przy krojeniu, jak z jego wytrzymałością na nacisk (ściana 50cm będzie miała w skali 1cm, po odjęciu 2x2mm grubości pcv zostaje 6mm pustki) - wystarczy parę "wręg"? Czym to majlepiej kleić? edit:// @Mariuchana zdjęciach widzę, że powierzchnia jest lekko chropowata, odbiega gładkością od hipsu więc chcąc to użyć jako materiał końćowy musiałbym całość szpachlować i szlifować a to trochę za dużo roboty przy takim rozmiarze Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez dziuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Kwietnia 2019 @solo czytaj ze zrozumieniem, makieta domu : 0,25mm a potem naklejać... @dziuba pcv jest gładki a z jednej strony ma nawet folię zabezpieczającą, tnie się bardzo łatwo zwykłym exelem czy olfą. u mnie jest chropowaty bo ma strukturę tynku, tu masz " golasa" przed fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Spienione PCV tnie się bardzo dobrze po prostu nożykiem. Kleić można np CA. Nie wiem jakie oglądasz zdjęcia, być może pcv różnych producentów mają różną powierzchnię. Czy np taka rzeczywiście Twoim zdaniem wymaga szpachlowania?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Greif napisał: @solo czytaj ze zrozumieniem, makieta domu : 0,25mm a potem naklejać... Ale konkretnie to o co chodzi? Przecież autor wątku napisał wyraźnie: Godzinę temu, dziuba napisał: Ten motyw z pcv jako konstrukcja i oklejenie hipsem przypadł mi do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Kwietnia 2019 @Soloa wycinałęś coś po 2 razy tak samo dokładnie z "ręki" i robiłeś coś od podstaw czy tylko znowu teoretyzujesz? Bo powtarzalność wycinania np okien najpierw w jednym a potem w drugim jest upierdliwe jak nie masz doświadczenia to tylko męczarnia, a tak jak pokazuje Mariucha w PCV łatwo i przyjemnie, nie wymaga żadnej dalszej pracy. Na model budynku w 1:50 jak najbardziej. Edit po zdjęciu foli idealny mat, gładki ja pupcia niemowlaka ciężko nawet fote zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Teraz, Greif napisał: a tak jak pokazuje Mariucha w PCV łatwo i przyjemnie No przecież ja napisałem autorowi żeby ciął w PCV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Solo napisał: No to wycinasz konstrukcję z pcv i oklejasz cienkim, dociętym do potrzeb polistyrenem. idź posklejać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi