Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyszedł czas, że i ja zrobiłem sobie Spitfirea, model przedstawia egzemplarz an którym latał Tadeusz Schiele.

Model wykonałem praktycznie prosto z pudła. Z pod mojej ręki wyszło nitowanie płatowca, dorobione pasy i poducha na oparciu fotela, blaszana osłona na zbiorniku paliwa przed kabiną i lusterko wsteczne. Oryginalne zestawowe lusterko postanowiło sobie polatać i już nie powróciło:D

Z dodatków wykorzystałem żywiczne wydechy i kalki Techmodu. Z kalek wykorzystałem tylko godło, numer boczny i napisy eksploatacyjne, reszta czyli kokardy i litery kodowe są polakierowane od własnoręcznie robionych szablonów.

Dodam jeszcze, że model by nie powstał gdyby nie uprzejmość i hojność kolegów z "Grupy modelarskiej Nowy Targ", dzięki Panowie.

Zdjęcie poglądowe 

9qGOxgx.jpg

Rp4VvvP.jpg

tLF9b3z.jpg

foRopoa.jpg

cmrfqnq.jpg

fg8swh3.jpg

QBhjyQ1.jpg

LfON53J.jpg

d1MCJaS.jpg

MLCEgL5.jpg

VD9GTlB.jpg

2LqX9sL.jpg

fqSfRh2.jpg

qyo2NEd.jpg

K2Lydlh.jpg

VDo4orH.jpg

FOOsCD7.jpg

E3w28gx.jpg

Op5mTCy.jpg

• Like 3
Napisano

No co tu dużo mówić,  Świetny ?.

W dniu 21.05.2019 o 19:56, rymulus napisał:

Przyszedł czas, że i ja zrobiłem sobie Spitfirea, model przedstawia egzemplarz an którym latał Tadeusz Schiele.

Dodam jeszcze, że model by nie powstał gdyby nie uprzejmość i hojność kolegów z "Grupy modelarskiej Nowy Targ", dzięki Panowie.

Należy dodać że ów  nagroda była dołączona jako "Nojpiykniyjsy Polowac im.kpt.pil.Tadeusza Schiele " za najładniejszy myśliwiec  z szachownicą w I Podhalańskim Festiwalu Modelarskim Ciupaga 2019 .

https://sites.google.com/view/grupamodelarskanowytarg/wydarzenia/i-podhalański-festiwal-modelarski-ciupaga-2019

Jak wiadomo jest to nasz góral z pod samiuskich Tater , ktory latał na Angielskim i nie tylko niebem. 

Oczywiście mam nadzieję bo zobaczyć w Nowy Targu w przyszlym roku ??.

• Thanks 1
Napisano

Piękny model Spitfire'a Tadeusza Schiele !! Brawo. Czytałeś jakieś jego książki ??

Napisano
19 godzin temu, spiton napisał:

Piękny model Spitfire'a Tadeusza Schiele !! Brawo. Czytałeś jakieś jego książki ??

Dzięki,

a książki jeszcze nie czytałem ale noszę się z zamiarem jej zakupienia.