abtb Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Wystawisz go na festiwalu w Jaworznie ? Niestety nie - za daleko 10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Takie modele jak ten chciałbym nagradzać nagrodą Retro & Vintage Trophy. Dziękuję za uznanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Pięknie wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 4 godziny temu, abtb napisał: Niestety nie - za daleko Dziękuję za uznanie Podoba mi się Twoje podejście do tego legendarnego zestawu. Tak wykonane modele chciałbym nagradzać w kategorii Vintage na festiwalach modelarskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 (edytowane) Miałem przyjemność widzieć ten model na festiwalu w Jaworznie. zastanawia mnie czym i w jakiś sposób robiłeś linie podziałowe, które są bardzo delikatne. Czy masz jakiś sposób by linie podziałowe tak ładnie wyglądały ? No i nitowanie. Również to samo pytanie czym objął je robiłeś ? Masz może zdjęcia z relacji z budowy tego modelu i prac nać liniami podziałowymi oraz notowaniem ? Edytowane 27 Września 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: podziałowymi oraz notowaniem ? co rozumiesz przez "notowanie? " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 52 minuty temu, BRAVO112 napisał: co rozumiesz przez "notowanie? Tak to jest jak telefon wie lepiej co chcesz napisać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: co rozumiesz przez "notowanie? " Dobra literówka wskoczyła ma być nitowanie i już jest poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Września 2022 Autor Share Napisano 29 Września 2022 W dniu 27.09.2022 o 12:10, Staryfajter1954 napisał: zastanawia mnie czym i w jakiś sposób robiłeś linie podziałowe, które są bardzo delikatne. Tak wygląda mój zestaw do trasowania linii oraz nitowania: czyli: 1. rysik Trumpetera 2. rysik Olfy zapakowany w rączkę Tamki 3. rysik "igła" do trasowania "wzorów" od szablonów (tu polecam rysik Hasegawy. Drogi ale wart swoich pieniędzy) 4. szablony 5. nitowadło Rb (z tarczami o różnym rozstawie zębów 6. taśma dymo przy której prowadzę rysiki. Aha, jeszcze czeska piłka ale to chyba każdy używa do poprawiania linii. W dniu 27.09.2022 o 12:10, Staryfajter1954 napisał: Masz może zdjęcia z relacji z budowy tego modelu i prac nać liniami podziałowymi oraz notowaniem ? Niestety nie. Model robiłem sobie na boku bez prowadzenia warsztatu i dokumentowania fotograficznego. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 (edytowane) W dniu 29.09.2022 o 22:03, abtb napisał: Tak wygląda mój zestaw do trasowania linii oraz nitowania: czyli: 1. rysik Trumpetera 2. rysik Olfy zapakowany w rączkę Tamki 3. rysik "igła" do trasowania "wzorów" od szablonów (tu polecam rysik Hasegawy. Drogi ale wart swoich pieniędzy) 4. szablony 5. nitowadło Rb (z tarczami o różnym rozstawie zębów 6. taśma dymo przy której prowadzę rysiki. Aha, jeszcze czeska piłka ale to chyba każdy używa do poprawiania linii. Niestety nie. Model robiłem sobie na boku bez prowadzenia warsztatu i dokumentowania fotograficznego. Dzięki za podrzucenie fotki narzędzi jakich używasz do trasowania linii podziałowych. Rysika Trumpwtera używam jedynie do wycinania większych elementów jak luki podwozia a rysika OLFy nie używam w ogóle bo uznałem jego ostrze za bardzo niedokładne i kiepsko się prowadzące. Zdecydowanie wolę używać rysików Border Models i DSPIAE. No ale co by nie powiedzieć to na modelu linie wyszły Ci bardzo ładnie. Smarujesz brzegi linii klejem TAMIYA aby były łagodniejsze i nie miały ostrych krawędzi ? Jak sobie radzisz z krzyżującymi się liniami ? i jeszcze jedno pytanie jak sobie radzisz z nitowaniem ? Jak prowadzisz nitowadło ? Używasz do tego taśmy DYMO czy robisz to prosto z ręki ? Edytowane 1 Października 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remo777 Napisano 22 Kwietnia 2023 Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Szacun za samozaparcie. Jeśli ktoś potrafi kiepski model "przekuć" w takie cudo, to znaczy że naparawdę kocha swoje hobby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) Łoś jak Lenin - wiecznie żywy @Remo777 - wielkie dzięki Edytowane 23 Kwietnia 2023 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi