Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem że A-4 ma przepakować Edek.Dlatego zacząłem szukać innych Platzow i trafiłem na nie w 1999.

Czekać na model 3 lata , to jak dla mnie za długo.Może wtedy będę miał fazę na statki ,cywile, czy inne reacery.

Napisano

No niestety 144 nie jest zbyt poważnie traktowane przez większość producentów modeli, i wybór jest dosyć skromny, a nowości jak na lekarstwo... A szkoda, bo jak się nie ma dużo miejsca na półkach to złoty środek...

Napisano

Gdzieś czytałem że ma być F8 Crusader.Co prawda to nie Korsarz , ale podobny.No i obecnie w 1999 platz oferuje go w dwupaku za ok 55 zł.Licząc ok 20 za przesyłkę to cena za sztukę jak u nas edkowy Skyhawk.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 14.07.2019 o 18:30, zloty napisał:

Remake modeli dotychczas dostępnych jako F-Toys ale bez farby i z normalnym kalkomaniami. 

Wydają się bardzo fajnie zrobione.

I są. :)  F-105 i F-106 to póki co najlepsze miniatury tych samolotów w skali 1/144. A-26 i F-82 też są niezłe aczkolwiek Invader wydaje się być nieco dokładniejszym niż Twin Mustang. 

Lightning jest taki sobie - lepszy od Revella ale gorszy od żywicznego modelu 144.co.uk. Problem w obu wtryskowych modelach leży w kształcie nosowej części kadłuba.

Pozostałych modeli sygnowanych logo Platz/Flying Colours nie oglądałem na żywo.

Szczególnie interesują mnie F-105 , F106 , i Phantom. Są może dostępne  do nich jakieś oddzielne blaszki?

Jeszcze nie. ? Blaszki do dwóch pierwszych są w planach Shelf Oddity natomiast do Phantoma póki co nie. Wydaje mi się, że F-4 to temat do eksploatacji dla takich producentów jak np. Flyhawk. Bogactwo wersji i malowań Phantoma może stanowić dość poważny komercyjny walor dla takiego producenta. Gdy oglądam modele okrętowe 1/700 lub pancerki 1/72 przygotowane przez Flyhawka to marzą mi się modele lotnicze o takiej jakości w skali 1/144. Posiadana przez nich technologia produkcji powinna w zupełności wystarczyć... 

Dodam za to, że rodzimy Master produkuje mosiężne pitoty m.in. do F-104, F-105, F-106 oraz Lightninga (oraz wielu innych), zaś Brengun wypuścił osłony kabin vacu m.in. do F-106 i Lightninga.

Jak już padła nazwa F-Toys, to warto wspomnieć, że najlepsze obecnie modele MiGa-17, MiGa-29 czy JAS-39 Gripen wypuścił właśnie ten producent. Do MiGa-29 są już dostępne i pitot i osłona kabiny vacu. Blachy są w przygotowaniu. ?  

Pozdrawiam, Marek

• Thanks 2
Napisano
W dniu 18.07.2019 o 16:28, zloty napisał:

Co prawda to nie Korsarz , ale podobny.

Korsarz też jest dostępny ale w żywicy. W przygotowaniu jest już kolejne wydanie - tym razem w kamuflażu SEA - USAF i Greckich Sił Powietrznych.

Pozdrawiam, Marek

• Thanks 2
Napisano

Marek , Skarbnico Wiedzy 144 ,dziękuje ci za tak obszerną odpowiedz.

Dobrze wiedzieć kogo można męczyć o blaszki do 105 , i 106.

Co do Flyhawka to pełna zgoda , szczególnie jeśli popatrzy się np na dysze niektórych samolotów.Te bardziej skomplikowane aż proszą się o blachy , albo właśnie o Flyhawka.

Niestety nie wiemy czy ONI wiedzą że istnieje taka skala ?

Póki co złagodziłem sobie ból istnienia , i zamówiłem A-4 Edka oczywiście wraz z blaszkami.

• Thanks 1
Napisano

Właśnie odebrałem A 4.

Po wstępnych oględzinach uważam że jest to model absolutnie rewelacyjny.Piękne delikatne linie podziału , znakomite detale , super kalkomania. Wypraski są zbliżone do poziomu Flyhawka. Elementy  takie jak koła czy golenie podwozia Chińczycy zrobiliby  pewnie tak samo.

Jeśli inne modele PlatzaF-toysaEdwarda będą na podobnym poziomie to trzeba brać w ciemno.

Spodziewałem się że będzie mały ale że aż tak! 

Dawno nie widziałem tak finezyjnego modeliku.

Napisano (edytowane)

Delikatna korekta - A-4 oraz inne modele wznawiane teraz przez Eduarda to Platz Bego a nie Platz F-Toys (te ostatnie są przygotowywane przez paru różnych projektantów, czyt. mają różny poziom zdetalowania). Platz Bego oraz Sweet to generalnie mówiąc Tamigawa w skali 1:144. Widać zresztą na załączonych przez Ciebie zdjęciach. Gdyby jeszcze np. dzielone wloty powietrza Skyhawka można było wyprodukować jako całość przy użyciu form suwakowych (specjalność Flyhawka) życie stałoby się jeszcze piękniejsze. A teraz wyobraźmy sobie bogactwo wersji F-4, F-16 czy np. Ju 88 w takim wykonaniu... 

Pozdrawiam, Marek

Edytowane przez donalyah00
Napisano

Ja kupiłem swojego Skyhawka od razu z blachami Edka.

Brengun  oferuje z grubsza to samo , więc mało sensowne jest dublowanie tych samych elementów.

Ale zakup jednej z blach to jak najbardziej sensowne posunięcie. Np w modelu nie ma tablicy przyrządów , a na blaszkach i owszem (u edka lepsza ,kolorowana)

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, donalyah00 napisał:

A teraz wyobraźmy sobie bogactwo wersji F-4, F-16 czy np. Ju 88 w takim wykonaniu... 

Pozdrawiam, Marek

W zasadzie przestrzeń to informacja ,więc skoro takie pomysły jak produkcja modeli w 144 przez FH pojawia się coraz częściej , to kto wie może ten przekaz dotrze do Kraju Środka.

Edytowane przez zloty
  • Like 1
  • 1 month later...
Napisano

Gadali o tych modelach Platza, gadali... i nagadali :D

Wrażenia po otwarciu pudełka z najlepszym Phantomem w skali - mocno ambiwalentne, ale to temat na całego in-boxa.

69923961_488116075343206_6462027572438892544_n (2).jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Akurat ten Phanton na foto w necie to kiepsko się prezentuje.

Ten https://www.1999.co.jp/eng/m/image/10410776

wygląda ok.

Ale i tak chyba najlepszy Phantom w skali Tomytec.

Edit

Popatrzyłem na https://www.scalemates.com/products/product.php?id=1073205&p=timeline

i to jest ten sam model.

Wrzuć dobrego inboxa ,zobaczymy co co za gagatek. 

Edytowane przez zloty