Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie jak w tytule.

Jak wyglądają wypraski można znaleźć na necie, a mi chodzi o sklejalność, który z tych modeli jest lepiej spasowany, gdzie pójdzie mniej szpachli i papieru ściernego?

Może ktoś kleił te modele? 

A może ktoś słyszał czy Airfix będzie coś puszczał w nowych wypraskach 1/144? Chodzi mi o "pasażery".

Napisano (edytowane)
19 godzin temu, DamianosPL napisał:

Te! Damianos otwórz sobie swój wątek, ja pytam o 1/144 a ty mi tu z 72-ką wyskakujesz :-))) żarty oczywiście, możesz przecież pisać co chcesz i gdzie chcesz.

Znudziły mi się te wszystkie kamo poobwieszane bombami i rakietami, szukam nowego kierunku więc wymyśliłem pasażery no i skala 144 chyba najlepsza bo np. taki A380 w 72-ce to jakoś sobie nie wyobrażam gdzie go postawić(ceny za takiego kolosa też nie mogę wyobrazić sobie).

Co do samych modeli Hellera to mam dobre wspomnienia, ale to było w czasach kiedy była CSH i pojawiły się Matchboxy, Hellery właśnie, Airfixy, Revelle itp. No ale wówczas to po Ziemi jeszcze chodziły tygrysy szablastozębne, mamuty i nie było homo sapiens ?

Edytowane przez jmx62
Napisano
4 godziny temu, jmx62 napisał:

Znudziły mi się te wszystkie kamo poobwieszane bombami i rakietami, szukam nowego kierunku więc wymyśliłem pasażery no i skala 144 chyba najlepsza ...

?

Też przeżyłem  podobny kryzys wiary.Kolorowy świat malowań pasażerów jest przeogromny.W zasadzie bardziej liczy się liberia niż typ.

Oczywiście najlepsze są modele Zvezdy , ale jak chcesz się męczyć to bierz nawet A-Modele.

Concorde to raczej Revell , jest w nim potencjał na dobry model.

ps;ostatnio jednak wracam do bojowych ale w tym razem w 144.

Napisano
3 godziny temu, zloty napisał:

Też przeżyłem  podobny kryzys wiary.Kolorowy świat malowań pasażerów jest przeogromny.W zasadzie bardziej liczy się liberia niż typ.

Oczywiście najlepsze są modele Zvezdy , ale jak chcesz się męczyć to bierz nawet A-Modele.

Concorde to raczej Revell , jest w nim potencjał na dobry model.

ps;ostatnio jednak wracam do bojowych ale w tym razem w 144.

A propos A-Modeli, DH-106 Comet czy może z Airfixa?  Chyba i tu i tu pójdzie wiadro szpachli i dłubania do przyszłej zimy.

Napisano (edytowane)

Nie wiem o co chodzi, ale jak przeglądam ruskie fora to aż dech zapiera, nie twierdzę, że nasza brać modelarska jest do du...ale ruskie naprawdę wymiatają!!!

Edytowane przez jmx62
Napisano

Zvezda - zvezdą, jest naprawdę super, mam Drimlajnera. Jedyna uwaga to to, ze miał zwichrowane usterzenie pionowe, musiałem grzać suszarką do włosów - udało się ale z duszą na ramieniu bo przedobrzyłem w drugą stronę ale po sklejeniu  jest OK. Zastanawiam się nad malowaniem bo w zestawie są kalki do malowania firmowego Boeinga tzw. demo i nie za bardzo mi się to malowanie widzi, wolałbym z jakiegoś przewoźnika, nie koniecznie musi być LOT-owskie. Będę szukał jakiegoś zestawu kalkomanii.

I jeszcze powtórzę moje pytanko z pierwszego wpisu: może ktoś słyszał czy Airfix będzie coś puszczał w nowych wypraskach 1/144? Chodzi oczywiście o "pasażery".

W starych wypraskach mieli trochę ciekawych tematów ale cinko trochę z ich dostępnością no i jakość trochę nie tęga. Mam na myśli:  Boeingi 707, 727, 737, Airbus A-300,   Lockheed L-1011 Tristar, MDD DC-10,   SE-210 Caravelle(chyba te same wypraski co pakuje cały świat łącznie z naszymi ZTS, MisterCraft itd...),  brytyjskie konstrukcje np. H.S. Trident, DH 106 Comet,  BAC  1-11. Tyle znalazłem na necie, pewno było ich dużo więcej. 

Fajowo by było zobaczyć te modele w nowych wypraskach.

Napisano

Jeśli chodzi o nowe modele to zostają nam chyba tylko producenci ze wschodu lub żywice Authentic Airliner. Jest jeszcze  Welsh Models ,trochę  żywica ,trochę  vaku.

o nowych Airfixsach nic nie słyszałem.

Jak masz 787 w wersji 900 , to ja mam na zbyciu kalkomanie Aeromexico  Quetzalcoatl.Bardzo efektowna liberia.

Napisano
11 godzin temu, Spotter napisał:

Nie żebym się czepiał, ale 787 ma wersje -8, -9 i -10. Nowe modele Boeinga nie mają już wersji setnych jak kiedyś. 

Oj tam, oj tam. Wszyscy wiedzą o co chodzi. 

Setka to setka, każdemu na myśl o setce to się gęba  ?

No spoko, oczywiście masz rację, ja tak z rozpędu te setki wymyśliłem. Po prostu w lotnictwie ale wojskowym to siedzę od ponad 40 lat(i zawodowo i hobbystycznie) i już znudziło mi się to, postanowiłem na stare lata coś nowego ogarnąć no i padło na "pasażery" a w tym jestem początkujący i tyle?

Napisano

Nieprawda jmx62 , pierwszy te 9 setek wprowadziłem ?

Ale Spotter wykazał się czujnością kontrrewolucyjną i wyłapał. 

Napisano
W dniu 31.07.2019 o 21:33, zloty napisał:

Nieprawda jmx62 , pierwszy te 9 setek wprowadziłem ?

Ale Spotter wykazał się czujnością kontrrewolucyjną i wyłapał. 

zloty, nie kłóćmy się kto był pierwszy, ty wynalazłeś ja poprawiłem bez sprawdzania 

jakbyśmy się spotkali w realu to chyba nie na jednej setce by się skończyło :toast:

• Like 1
Napisano

Z "Końkorda" ? zrobił się temat nie na temat, no ale ciągnijmy dalej

Chyba jednak są "setki" chociaz w wiki jest jak byk: 

• 787-8 (wersja bazowa, 210-250 pasażerów)
  • 787-9 (wersja przedłużona, 250-290 pasażerów)
  • 787-10 (wersja najdłuższa, 290-330 pasażerów)

image.thumb.png.7790913b42135549e7c9b66bf3f0cd6b.png

Napisano

...albo to irlandzki. "Im" to "masło" ?

https://www.teanglann.ie/en/eid/butter

Ale do rzeczy - jmx62, nie myślałeś czasem o takim modelu jak Piaggio Avanti? Wypraski Amodelu w 72 wyglądają przyzwoicie, samolot piękny i jak najbardziej cywilny, w dodatku używany w Polsce...na pewno jest to oderwanie od codzienności  ?

A jeśli w skali 1/144 - to może sięgnij po GeeBee, DoraWings ostatnio bardzo fajną miniaturę wypuściła :) Co się z Concordem będziesz mordował ?

Napisano
7 godzin temu, LordDisneyland napisał:

chce...albo to irlandzki. "Im" to "masło" ?

https://www.teanglann.ie/en/eid/butter

Ale do rzeczy - jmx62, nie myślałeś czasem o takim modelu jak Piaggio Avanti? Wypraski Amodelu w 72 wyglądają przyzwoicie, samolot piękny i jak najbardziej cywilny, w dodatku używany w Polsce...na pewno jest to oderwanie od codzienności  ?

A jeśli w skali 1/144 - to może sięgnij po GeeBee, DoraWings ostatnio bardzo fajną miniaturę wypuściła :) Co się z Concordem będziesz mordował ?

Avanti śliczny ale nie będzie pasował mi do skali ponieważ wymyśliłem sobie pasażery 1/144 i sportowe cywilne 1/48(takie tam Cessny, Jaki, może "latającego granata" czyli GeeBee).

Co do maluchów w 1/144 to sorki ale mam już za grube paluchy i niestety nie ten wzrok, cóż latka lecą a i choróbska nie oszczędzają a kleić się chce. 

Z dawnych czasów zostało mi trochę siedemdwójek takich typowych vintage i parę 48-mek ale to już inna historia. Np. P-39 z Edka rozdłubałem już z 5 lat temu i leży jak na razie w stanie agonalnym jak na stole chirurgicznym, chcę ją zrobić w malowaniu gen. Połynina ale jeszcze się waham co do prawidłowości malowania np.

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?p=306585

No ale to znowu inny temat.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, jmx62 napisał:

...chcę ją zrobić w malowaniu gen. Połynina ale jeszcze się waham co do prawidłowości malowania np.

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?p=306585

No ale to znowu inny temat.

zrobisz malowanie , które Tobie będzie odpowiadać...ja uważam, że to jest prawidłowe inni ,że ogon był koloru podwozia jeszcze inni że był "oliwkowy". Szczerze? tylko psychole będą po tobie jechać. Jak zrobisz elegancko i wystawisz na konkursie na punkty to  wtedy będzie można się czepiać ze nie ten odcień różowego dałeś

Edytowane przez crustian
Napisano

Wiem, że nie będzie całkiem w temacie ale jeszcze jedno pytanko i proponuję zamknąć wątek. 

Chodzi mi o przydatność kalkomanii z pasażerskich zestawów Zvezdy, tzn czy nadają się bez jakichkolwiek zabiegów chemicznych, czy nie rozpadają się po namoczeniu itp. kłopoty?

Napisano

Robiłem Zvezdovego B767-300 i robota była przyjemna do czasu kalkomanii. Nie wiem, co się z nimi działo, może były wystawione za długo na powietrze, ale nakładanie to była tragedia, rwały się i nie chciały odklejać od papieru po długim moczeniu. Ostatecznie poskładałem je do kupy i jakoś się udało. Najgorsze kalki z jakimi miałem do czynienia, a był to mój 3 model tej firmy i reszta była dobra.