kornik_69 Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Bo Halftrack jest ładnym pojazdem. Kombinacja figurkowa wymaga pracy,ale efekt będzie tego wart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Super się zapowiada, i ta koncepcja będzie ciekawsza. Ja już zacieram ręce na podstawkę To mówisz, że z tego modelu Academy da się zrobić coś na wzór Halftracka? Bo kosztuje niemało jak na swoje walory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 (edytowane) Taka koncepcja też jest fajna. Najważniejsze, że efekt będzie dobry - co jest chyba rzeczą wiadomą patrząc na poprzednie dioramy Czaka45 Edytowane 23 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Ten Tygrys z numerem 101, Czaku, ma późniejszą armatę. Zerknij na lufę, jest dwusegmentowa. Ale tak czy inaczej ten Tygrys jest jednym z moich ulubionych i kibicuję przy budowie. Mam ten czołg w planach (Revell + żywica) i chciałbym przy okazji się czegoś dowiedzieć. Na niektórych czołgach kładziono zimmerit na całej burcie kadłuba a na niektórych nie kładziono go w miejscach gdzie są mocowane osłony górnego biegu gąsienic. Była jakaś prawidłowość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Kombinacja figurkowa wymaga pracy,ale efekt będzie tego wart Mysle ze juz jest niezle, wystarczy odciac czapke ze spodni i tyle. Typek przewozi zaopatrzenie half trackiemi i na chwile zatrzymal sie zobaczyc rozwalonego Tiger II. Dla bezpieczenstwa zalozyl kask. Moze ktos wie w jakiej czesci Jadar Shop mozna takie rzeczy znalesc (kanistry, koce itp.) Ekonomicznie bedzie tez kupic ten zestaw: http://www.jadarhobby.waw.pl/academy-1310-zestaw-pojazdow-p-6261.html To mówisz, że z tego modelu Academy da się zrobić coś na wzór Halftracka? Bo kosztuje niemało jak na swoje walory Mozesz zrobic z tego http://www.jadarhobby.waw.pl/hasegawa-mt06-m3a1-half-track-p-3484.html A serio to chyba sie oplaca. Tutaj masz artykul: http://www.missing-lynx.com/reviews/small/academy13408reviewcs_1.html Pisza ze: Highly recommended for "Small Scalers" or aircraft modelers looking for diorama items Ten Tygrys z numerem 101, Czaku, ma późniejszą armatę. Zerknij na lufę, jest dwusegmentowa. Wielkie dzieki, babola bym strzelil. W sumie dragon to skopal, w zestawie jest lufa dwusegmentowa. I jak widze jednosegmentowa maja tylko te egzemplarze bez oslony podstawy wiezy. A oin daja oslone i lufe jednosegmentowa. Czyli: Byla mozliwosc zrobienia poprawnego modelu. A tak musze wybrac cos z tego: I pytanko o ten element: Mam ten czołg w planach (Revell + żywica) i chciałbym przy okazji się czegoś dowiedzieć. Gdzie mozna zobaczyc ten zestaw, chodzi o zywice. A na pytanie nie odpowiem, poprostu nie wiem. Ale jak cos to moge podac wady modelu Revella. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Czaku - element który pokazujesz to komin powietrzny - był to jeden z elementów initiali KT które nie wystepowały w seryjnej produkcji. Oprócz tego elementu initiale miały 18 zębowe koła napędowe, wczesnego typu, inny rodzaj gąsiennic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Czaku - element który pokazujesz to komin powietrzny - był to jeden z elementów initiali KT które nie wystepowały w seryjnej produkcji. Oprócz tego elementu initiale miały 18 zębowe koła napędowe, wczesnego typu, inny rodzaj gąsiennic. W takim razie co serwuje nam model dragona? Cos takiego istnialo? Chyba musze zmienic lufe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Moze ktos wie w jakiej czesci Jadar Shop mozna takie rzeczy znalesc (kanistry, koce itp.) czak45 a tę stronę przeglądałeś? http://www.jadarhobby.waw.pl/armo-c-9_12_46.html?page=6&sort=2a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Cos takiego istnialo? Tak, choć nie bardzo się to zgadza za datami wprowadzenia poszczególnych modyfikacji. Np. "Anneliese" z Węgier, czy 133 z 503 sPzAbt z Normandii są tego doskonałym przykładem. Najlepiej będzie jak jednak wymienisz lufę na dwuczęściową. Jeszcze uwaga techniczna - większość KT w Normandii nosiła trójbarwny kamuflaż. Ze znanych mi zdjęć tylko initiale z 306 sPzKp (Fkl) przypisanej Panzer Lehr są jedno-, lub dwubarwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Gdzie mozna zobaczyc ten zestaw, chodzi o żywice. Jest to po prostu zimmerit : http://i242.photobucket.com/albums/ff97/marasgvozdika/ATAKParts.jpg Mam nadzieję że do końca wiosny zbuduje swojego Tygrysa... Póki co kibicuję przy Twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Zlosliwiec dzieki, nie widzialem tego, pewnie sie przyda. Jonak dzieki za informacje. Poprzygladalem sie bardziej plansza barwnym i fotka arch. z zeszytu Tiger vol. 2 i poprostu kolorowo,czarno-bialy zawrot glowy. Nie ma reguly np. Pojazd 324 wg. wyd. Militaria: Chyba raczej powinno byc te mniej zebate: Wniosek: Moja zlota mysl " Roznie moglo byc, a bedzie jak bedzie" I to lubie najbardziej. Pomaluje go na 3 kolorki i nadam jakis numer i tyle. Z tygrysa Revella potrzebna mi byla wieza do tego: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=34661&highlight= Z podwozia chcialem zrobic cos takiego: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=34854&highlight= A Jagdtigera zrobilem Dragona z podwoziem od Porscha: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=34260&highlight= Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Zrób 133, będziesz miał spokój: Te czołgi na Twojej fotce raczej nie należą do 503 sPzAbt, a do Panzer Ersatz und Ausbildungs Abteilung 500. Generalnie - dla pojazdów z monoblokową lufą poprawne jest 18 zębowe koło napędowe i gąsienice GG 24/800/300; ale zdarzają się od tej reguły wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Znalazłem coś zastanawiającego na stronie: http://www.worldwar2aces.com/ Although only fifty were produced, it was the Porsche KingTigers that created a reputation when it wreaked the most havoc during the Ardennes offensive Panowie piszą,że to King Tiger'y z wieżą Porsche spowodowały najwięcej strat podczas ardeńskiej ofensywy... Co o tym myślicie? Stronę polecam ze względu na bardzo ciekawą kolekcję zdjęć. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Na pewno błąd - oba sPzAbt (SS 501 i 506) miały na stanie pojazdy z wieżą produkcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 No właśnie i dlatego wydało mi się to dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Z czego zrobic przednia szybe do half tracka? Moze folia po wypraskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 (edytowane) Ja robiłem szybki z przezroczystego celofanu do pakowania kwiatów. W kwiaciarni można takie coś niedrogo dostać. Edytowane 29 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 dzieki kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 30 Marca 2008 Autor Share Napisano 30 Marca 2008 Ciag dalszy. Modele w zasadzie gotowe do malowania. Ale teraz czas zajac sie podstawka. I calkiem ciekawe camo, ale na tym modelu tego nie zrobie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 A jakbyś sie tak udał,po te sztywniejsze koszulki do papierów,do jakiegoś sklepu z art. biurowymi? Są różnych grubości..i nawet plastyczane bywają,przeźroczyste nawet. A cokolwiek,co zapakowano w blistry ? Przecież blistry też bywają cienkie.... Jak sie dolepiało jarzmo do wieży? Ja tych tygrysków zrobiłem kilkanaście, sztuka w sztukę to łączenie krótkawe..hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 30 Marca 2008 Autor Share Napisano 30 Marca 2008 Szyba juz zrobiona. Zrobilem z opakowania po szczoteczkach do zebow. A te koszulki to dobry pomysl, sa takie lepszej jakosci. Jak bedzie okazja to kupie. A jarzmo z wieza? Fakycznie jakos tak malo stabilnie sie laczy, ale narazie sie trzyma Zreszta tak jak ten, tak rowniez tygrys Revella nie sa pozbawione wad. No ale to 1/72 tylko, a przeciez sa jeszcze "gorsze" w tej skali. Jednak brak lopaty to spory babol. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 SWIEZO MALOWANE camo moze jeszcze dzis wieczorem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Jak później pomalujesz gąski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Pedzelkiem i Model Master - Metal Gun. A tam gdzie nie widac nie bede malowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Ufff. Ale sie umeczylem tym malowaniem. Aerograf ciagle sie zacinal, nie chcial malowac. Moze sprobowac olejami moze Humbrole. Ktos wie jaka jest roznica. Bo juz mam dosyc nawet (retader) nic nie daje :( Efekt jak widac. Jutro bedzie braz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi