Jump to content

Mig 29

Topper Harley
 Share

Recommended Posts

Witam .

Ostatnio zakupiłem kalki "MiG-29 100th Anniversary of Polish Air Force" firmy Model Maker http://www.modelmaker.com.pl/D48124-MiG-29-100th-Anniversary-of-Polish-Air-Force/1449/. Chciałbym sklecić Mig- a 29 (bazą będzie Italeri) w tym malowaniu i tu nasuwa się pytanie : Jakie barwy ma ten konkretny egzemplarz?? Czy są to barwy polskich F-16 . Z tego co wyczytałem Mig 29 o numerze bocznym 4120 ma odmienny kamo od innych. Może ktoś coś wie??

3 godziny temu, Topper Harley napisał:

Jakie barwy ma ten konkretny egzemplarz?

Tak to te same barwy jakie mają F-16 a także Su. Ciemniejszy Fs36270 , jaśniejszy FS36375. W jakiej skali to Italeri ? Tu parę zdjęć :

https://malbork.naszemiasto.pl/malbork-mig-29-z-pilsudskim-jedyny-taki-wojskowy-samolot-w/ar/c1-4968064

pozdrawiam Hello

5 godzin temu, Topper Harley napisał:

Chciałbym sklecić Mig- a 29 (bazą będzie Italeri)

Pewny jesteś?!

Zalecałbym Trumpetera. W Italce dziób wymaga sporej porcji samozaparcia. Dysze wylotowe też nie porywają. Pominę szczątkowe wnętrze bo to też bolączka trampka.

Ja jestem zawiedziony zestawem.

6 godzin temu, Topper Harley napisał:

Z tego co wyczytałem Mig 29 o numerze bocznym 4120 ma odmienny kamo od innych.

Bo każdy MiG ma inne malowanie, zatem każdy jest odmienny od innych.

W dniu 12.09.2019 o 15:15, Topper Harley napisał:

Witam .

Ostatnio zakupiłem kalki "MiG-29 100th Anniversary of Polish Air Force" firmy Model Maker http://www.modelmaker.com.pl/D48124-MiG-29-100th-Anniversary-of-Polish-Air-Force/1449/. Chciałbym sklecić Mig- a 29 (bazą będzie Italeri) w tym malowaniu i tu nasuwa się pytanie : Jakie barwy ma ten konkretny egzemplarz?? Czy są to barwy polskich F-16 . Z tego co wyczytałem Mig 29 o numerze bocznym 4120 ma odmienny kamo od innych. Może ktoś coś wie??

Dokładna lista kolorów jakimi malowane są obecnie MiGi-29:

FS-36375 - kolor bazowy, nanoszony na cały płatowiec

FS-36270 - kolor plam kamuflażu

FS-37038 - kolor pasa przeciwodblaskowego przed wiatrochronem

FS-36118 - kolor numerów burtowych i części napisów eksploatacyjnych (np. ostrzeżenia przy dyfuzorach wlotowych, oznaczenie miejsca zawieszenia drabinki)

FS-31350 i FS-35052 - kolory pozostałych napisów eksploatacyjnych

• 3 months later...
1 godzinę temu, Topper Harley napisał:

Witam ponownie.

Kontynuując temat mam 2 nowe pytania: Co trzeba zmienić w bryle modelu by upodobnić go do polskiej wersji (wstawiłem zestaw żywiczny z poprawionym nosem oraz zamkniętymi żaluzjami), po 2 jaki kolor mają luki podwoziowe??

Topper Harley

Jeśli masz robić maszynę z Malborka to musisz dodać anteny TACAN pod prawą gondolą silnika oraz na garbie za kabiną, za anteną mieczową radiostacji, światła antykolizyjne pod lewą gondolą silnika oraz na kadlubie a także antenę odbiornika GPS za fotelem pilota...

Edited by Tazman79