JFM Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 Wóz d-cy 2 plutonu kompani czołgów 35. batalionu obrony wybrzeża 7. Brygady Obrony Wybrzeża. Lata 90-te. 2 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 Pojazd jak zwykle w Twoim wykonaniu,zrobiony świetnie , , jedyne do czego można się przyczepić to te lewitujące gumowe gąsienice , no i te pasy mocujące zbiorniki z paliwem które są w kolorze nadwozia. Brudzenie super .Może uda mi się namówić Cię do używania blaszek fototrawionych , np . uchwytów do narzędzi ,zobaczysz od razu różnicę , ja też nie byłem przekonany do tych blaszek,ale jak zastosowałem je po raz pierwszy do Willisa MB Jeepa , to od tego czasu stosuję je do wszystkich pojazdów jakie buduję, podobnie jak toczone lufy, i żywiczne koła z ugięciem .Mam też do Ciebie takie pytanie skąd masz takie fajne kalki do swoich pojazdów? Pozdr. A. 1 Cytuj
JFM Napisano 17 Września 2019 Autor Napisano 17 Września 2019 Krytyka gąsienic jak najbardziej słuszna, nie da się z nią polemizować. Natomiast w kwestii mocowania pozwolę sobie zauważyć, że dodatkowe zbiorniki w PT-76 i w TOPAS`ach były mocowane za pomocą metalowych, blaszanych taśm w kolorze pojazdu. To nie były skórzane czy parciane pasy/troki. Szachownice i numery są od TORO-MODEL natomiast kotwice robione na zamówienie w MF-ZONE. 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 A to nie wiedziałem , ale ja nie widziałem z bliska ani PT 76 ani TOPAS-a(muzeum się nie liczy) tylko UAZ-a 469, Stara 266 , Stara 200 "lodówę" i różnego rodzaju Nysy i jednego Tarpana Honkera .Co do tych robionych na zamówienie to muszę się tam zapytać , bo mam wiele kalek do zrobienia. Pozdrawiam i czekam na więcej . A. Cytuj
JFM Napisano 17 Września 2019 Autor Napisano 17 Września 2019 Dziękuję. W kwestii kalek można jeszcze spróbować u Pana Bogdana z Art.Decal. Cytuj
Pitt35 Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 W dniu 17.09.2019 o 20:27, JFM napisał: Szachownice i numery są od TORO-MODEL natomiast kotwice robione na zamówienie w MF-ZONE. Czy te kalkomanie kotwic z zestawu są gorsze że kolega wykorzystał inne? Cytuj
JFM Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 (edytowane) W dniu 30.09.2019 o 20:00, Pitt35 napisał: Czy te kalkomanie kotwic z zestawu są gorsze że kolega wykorzystał inne? Nie chodzi o to czy gorsze, a o brak informacji na temat numerów taktycznych z tamtego okresu, tzn. nie wiem, z której jednostki jest ten numer, a tym samym nie mam pewności czy kotwica powinna być niebieska - to jeżeli chodzi o kalki z zestawu Trumpetera. Chociaż muszę przyznać, że wzór kotwicy jest bardzo dobrze odwzorowany, no i mają znak DSS. Natomiast jeśli chodzi o kalki TORO-MODEL to w zestawie 35D15 WP... cz.1 jest pewien błąd merytoryczny. Otóż dla czołgu PT-76 o nr. 8741 dedykują niebieską kotwicę wzoru jaki był używany w latach 60-tych...!?!?! Błąd polega na tym, że nr 8741 miał wóz (czołg) z 11. batalionu czołgów pływających ze Słupska, która to jednostka miała kotwice w kolorze czarnym. Bardzo dobrze widać to na tym zdjęciu: Chodzi mi o to, że nie można wrzucić wszystkiego do jednego worka z jedną etykietą; Niebieskie Berety - Niebieska Kotwica, tak nie było. Proszę zwrócić uwagę, że dowódca pierwszego wozu o nr. 8740 (tak na marginesie to dowódca 3 kompanii w swoim wozie), ma na lewym ramieniu naszytą oznakę rozpoznawczą 11.bczpł - czarną kotwicę. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez JFM Literówka Cytuj
Pitt35 Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie zapomniałem, że nie znamy wszystkich numerów przydzielonych w poszczególnych pułkach. Cytuj
JFM Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 57 minut temu, Pitt35 napisał: Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie zapomniałem, że nie znamy wszystkich numerów przydzielonych w poszczególnych pułkach. Ależ znamy, ale dopiero od lat 70-ych. Cytuj
push-up78 Napisano 1 Października 2019 Napisano 1 Października 2019 Figurka z kapokiem wymiata. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi