JFM Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Wóz d-cy 2 plutonu kompani czołgów 35. batalionu obrony wybrzeża 7. Brygady Obrony Wybrzeża. Lata 90-te. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Pojazd jak zwykle w Twoim wykonaniu,zrobiony świetnie , , jedyne do czego można się przyczepić to te lewitujące gumowe gąsienice , no i te pasy mocujące zbiorniki z paliwem które są w kolorze nadwozia. Brudzenie super .Może uda mi się namówić Cię do używania blaszek fototrawionych , np . uchwytów do narzędzi ,zobaczysz od razu różnicę , ja też nie byłem przekonany do tych blaszek,ale jak zastosowałem je po raz pierwszy do Willisa MB Jeepa , to od tego czasu stosuję je do wszystkich pojazdów jakie buduję, podobnie jak toczone lufy, i żywiczne koła z ugięciem .Mam też do Ciebie takie pytanie skąd masz takie fajne kalki do swoich pojazdów? Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 17 Września 2019 Autor Share Napisano 17 Września 2019 Krytyka gąsienic jak najbardziej słuszna, nie da się z nią polemizować. Natomiast w kwestii mocowania pozwolę sobie zauważyć, że dodatkowe zbiorniki w PT-76 i w TOPAS`ach były mocowane za pomocą metalowych, blaszanych taśm w kolorze pojazdu. To nie były skórzane czy parciane pasy/troki. Szachownice i numery są od TORO-MODEL natomiast kotwice robione na zamówienie w MF-ZONE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 A to nie wiedziałem , ale ja nie widziałem z bliska ani PT 76 ani TOPAS-a(muzeum się nie liczy) tylko UAZ-a 469, Stara 266 , Stara 200 "lodówę" i różnego rodzaju Nysy i jednego Tarpana Honkera .Co do tych robionych na zamówienie to muszę się tam zapytać , bo mam wiele kalek do zrobienia. Pozdrawiam i czekam na więcej . A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 17 Września 2019 Autor Share Napisano 17 Września 2019 Dziękuję. W kwestii kalek można jeszcze spróbować u Pana Bogdana z Art.Decal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 W dniu 17.09.2019 o 20:27, JFM napisał: Szachownice i numery są od TORO-MODEL natomiast kotwice robione na zamówienie w MF-ZONE. Czy te kalkomanie kotwic z zestawu są gorsze że kolega wykorzystał inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 30 Września 2019 Autor Share Napisano 30 Września 2019 (edytowane) W dniu 30.09.2019 o 20:00, Pitt35 napisał: Czy te kalkomanie kotwic z zestawu są gorsze że kolega wykorzystał inne? Nie chodzi o to czy gorsze, a o brak informacji na temat numerów taktycznych z tamtego okresu, tzn. nie wiem, z której jednostki jest ten numer, a tym samym nie mam pewności czy kotwica powinna być niebieska - to jeżeli chodzi o kalki z zestawu Trumpetera. Chociaż muszę przyznać, że wzór kotwicy jest bardzo dobrze odwzorowany, no i mają znak DSS. Natomiast jeśli chodzi o kalki TORO-MODEL to w zestawie 35D15 WP... cz.1 jest pewien błąd merytoryczny. Otóż dla czołgu PT-76 o nr. 8741 dedykują niebieską kotwicę wzoru jaki był używany w latach 60-tych...!?!?! Błąd polega na tym, że nr 8741 miał wóz (czołg) z 11. batalionu czołgów pływających ze Słupska, która to jednostka miała kotwice w kolorze czarnym. Bardzo dobrze widać to na tym zdjęciu: Chodzi mi o to, że nie można wrzucić wszystkiego do jednego worka z jedną etykietą; Niebieskie Berety - Niebieska Kotwica, tak nie było. Proszę zwrócić uwagę, że dowódca pierwszego wozu o nr. 8740 (tak na marginesie to dowódca 3 kompanii w swoim wozie), ma na lewym ramieniu naszytą oznakę rozpoznawczą 11.bczpł - czarną kotwicę. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez JFM Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie zapomniałem, że nie znamy wszystkich numerów przydzielonych w poszczególnych pułkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 30 Września 2019 Autor Share Napisano 30 Września 2019 57 minut temu, Pitt35 napisał: Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie zapomniałem, że nie znamy wszystkich numerów przydzielonych w poszczególnych pułkach. Ależ znamy, ale dopiero od lat 70-ych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Października 2019 Share Napisano 1 Października 2019 Figurka z kapokiem wymiata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi