Krysztek92 Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Witam Zakupiłem ostatnio używany sprzęt made in china. Z kompresorem jest problem ze działa całkowicie normalnie do 3 barów, potem zaczyna pracować nie pompując do butli. Po osiągnięciu 3 bar i wyłączeniu go ręcznie i ponownym włączeniu czuć ze ma ciężko pracować. Może miał ktoś podobny problem i poradził sobie wymiana części czy kompresor już kompletny szmelc? Z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Najwyraźniej masz gdzieś przeciek. Sprawdziłbym podłączenie wężyka, sam wężyk i korek do odwadniania zbiornika. Generalnie, wszystkie złącza gdzie może uciekać powietrze. Jak to nie zadziała, to pozostaje zdjąć głowicę i zobaczyć w jakim stanie jest zawór zwrotny i uszczelki tłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysztek92 Napisano 28 Września 2019 Autor Share Napisano 28 Września 2019 Szczelność jest sprawdzona, wydaje mi się że uchodzi przez tłok. Rozebrałem głowice i pojawiała się rdzawa maź. Myślę że wina leży po stronie kompresora. Zastanawia mnie tylko czemu od pracuje z normalną prędkością do tych 3 barow, potem pracuje nie pompując powietrza, a jak się wyłączy i włączy to ma problem z ruszeniem. Czy to nie jest też wina uzwojenia? Chodzi mi czy warto wymieniać tłok i cylinder, a problem może również leżeć w uzwojeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Jeśli czujesz się na siłach to może wykorzystaj cały osprzęt i wymień sprężarkę na agregat z lodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 W dniu 28.09.2019 o 09:52, Krysztek92 napisał: Szczelność jest sprawdzona, wydaje mi się że uchodzi przez tłok. Rozebrałem głowice i pojawiała się rdzawa maź. Myślę że wina leży po stronie kompresora. Zastanawia mnie tylko czemu od pracuje z normalną prędkością do tych 3 barow, potem pracuje nie pompując powietrza, a jak się wyłączy i włączy to ma problem z ruszeniem. Czy to nie jest też wina uzwojenia? Chodzi mi czy warto wymieniać tłok i cylinder, a problem może również leżeć w uzwojeniu? Raczej niemożliwe. Przypuszczam, że jest tam zwykły silnik jednofazowy, komutatorowy. Albo działa, albo nie. Wyczyść cylinder i tłok, zmień uszczelkę na tłoku albo nasmaruj jakimś smarem silikonowym. Jeśli tam jest zbyt duże tarcie, to silnik po napompowaniu do 3 bar musi przeważyć zarówno to ciśnienie jak i tarcie, więc ma pod górę. A przy ruszaniu to tarcie jest jeszcze większe, więc czasem może w ogóle nie móc wystartować na ciśnieniu. W każdym razie, najpiere wyczyść i przesmaruj. Jeśli dalej będą problemy, to wtedy rozważ zakup nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysztek92 Napisano 30 Września 2019 Autor Share Napisano 30 Września 2019 Myślałem może żeby rozwiązac ten problem tymczasowo zaworem zwrotnym przed butal i do niego wkręci orginalny persostat. Czy zda to egzami? Myślę jak nic się z tym kompresorkiem nie da.zrobic to podmienie go na sprężarkę z lodówki. Tylko jakby ktoś mi mógł powiedzieć co bym potrzebował żeby zrobić taki upgrade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Października 2019 Share Napisano 1 Października 2019 Potrzebowałbyś sprężarkę, trochę czasu i fantazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysztek92 Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 Kompresorek rozebrałem wyczyściłem, blaszkę na tłoczku przykręciłem odwrotnie, oraz śrubokrętem rozszerzyłem uszczelkę tłoczka. Pompuje normalnie do 4 barów i przy 3 nie ma problemu wystartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 Mam podobny problem. Przy ponownym pompowaniu (zejście do poziomu 3 barów) kompresor zaczyna się trząść zamiast prawidłowo działać. Startuje dopiero w chwili gdy upuszczę ze zbiorniczka nieco powietrza. Myślałem iż to wina wadliwego czujnika powietrza... Co dokładnie trzeba rozebrać? Nigdy tego nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysztek92 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Share Napisano 17 Listopada 2019 Prawdopodobnie ciśnienie z butli dostaje się do przedziału cylinder-tłok. Rozkręć pokrywę od cylindra i dokładnie przeczyść silikonowa uszczelkę, być może dostał się jakiś syf. Wyczyść jeszcze czujnik ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 Niestety... pękł tłok. Z mojej winy. Nie mogę znaleźć nowej części aby go zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi