Jump to content

Nieuport 21e1 - 1/72 - Eduard

ZIO BY NAITT
 Share

Recommended Posts

Jako że stwierdziłem że szmatopłaty jakoś bardziej mi pasują , postanowiłem wziąść takowego na warsztat .

Sam zestaw to samosklejalna układanka Eduarda w wersji Profipack .

298780674.jpg

http://www.eduard.cz/products/card.php?id_product=5666&name=&catalogue_nb=&type=4&pgroup=1&scale=2&product_month=&product_year=&page_start=15

Tutaj napisano wszystko na temat konstrukcji samolotu jak i maszyny której model mam zamiar popełnić .

21e1wsp.jpg

http://www.elknet.pl/historia-lotnictwa/av_hist/index.php?position=0.0.86

Dziś wieczorem zabieram się do roboty ...

PZDR

Czołem

No! Wreszcie jakowyś konkretny aeroplan wziąłeś "na warsztat" . Model Edka w skali 1/72 jest naprawdę ładny. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, ze jest ładniejszy niż ten w 1/48 !

Ale jeśli chcesz zrobić wersję z fotki, czyli polskiego szkolnego, to nie będzie już "samosklejanka"

Po pierwsze, koła muszą być bez szmat, czyli szprychowe. Po drugie, zmodyfikuj osłonę silnika - ta, która jest w zestawie pasuje do wersji Ni-11/16, natomiast nie do 21 (inny obrys - choć Edek nie robi wczesnych wersji, to osłonę żywcem "przerżnęli" z tych właśnie samolotów). Po trzecie wreszcie, Ni-21 produkcji zakładów DUKS posiadały inne boczne panele w przedniej części kadłuba przed silnikiem - a taki właśnie był aparat znany z fotek z Grudziądza (jak i pozostałe polskie Ni-21).

pozdrawiam

ps.: a drugiego z zestawu DualCombo sugeruję wykonać w malowaniu z pudełka - "Bob". To maszyna Borisa Gubera, jednego z "asów" lotnictwa imperialnego. Po wojnie był dowódcą aviasotni lotnictwa UGA w wojnie z Polską .

Dzięki za informację o panelu - umknęło to mojej uwadze .

Wspomniałeś o osłonie silnika - to już zauważyłem , ale czy mógłbyś poratować mnie fotką na której było by dobrze widać jej przednią część

Co do drugiej maszyny , to zgodnie z moją tematyką musi być choć trochę po Polsku .

Póki co zastanawiam się nad którąś z maszyn z I lub II Polskiego Oddziału Lotniczego .

PZDR

No robi się , pomału ale się robi

Problem polega na tym , że po przyjściu z pracy wpadam w błogostan znużenia i tylko się przyglądam wypraskom .

Na chwilę obecną mam zrobioną podłogę wraz z orczykiem i wolantem , oraz naniosłem fakturę sklejki na burty kabiny .

Dzisiaj postaram się zamontować elementy kratownicy kadłuba i skończyć fotel .

PS. Wielkie dzięki za materialy o F-30

PZDR

• 3 weeks later...

Kalki to zestaw nieodżałowanego SP-DECAL , świeć Panie nad ich duszą

Zdjątko szmatopłaciaków postaram się zrobić , resztę sobie odpuszczę ( ponad 120 modeli ... ) .

PZDR

No niestety , SP-DECAL nie jest już z nami od kilku lat

Natomiast wczoraj skończyłem robić powierzchnie drewniane , a dzisiaj przed wyjściem do pracy udało mi się zamontować górny płat .

Przy odrobinie dobrej woli może dam radę zrobić rigging komory płatów .

PZDR

Chciałbym zobaczyć te wszystkie Twoje modele z szachownicami na raz. Np na półce. To musi być widok!!!!!!

Cześć i czołem

Wreszcie mam kompa i po dłuuugim "niebycie w sieci" znowu jestem . Gwoli wyjaśnienie - dotychczasowy mój kompjuter wziął się i spalił )))))))))

A skoro widze Nieuporcika - takie śliczne maleństwo - to jakże mógłbym przejść obok niego obojętnie.

Zatem do rzeczy - jak zwykle u Konrada - rzeczowo i "po polsku" . Fajnie wyglada Nieuport w wydaniu "ciemnozielonym". Może też takowego sobie "strzelę"? Brawo.

I jeszcze tylko dwie sugestie - pomaluj proszę na kolor brązowy te szwy na kadłubie - w oryginale miały takie skórzane nakładki zabezpieczające - stąd ten brązowy kolor. Jeszcze nie jest za późno. A poza tym pewnie Edek wzorem skali 1/48 dołączył kalkomanię, która sie do tego nadaje (na maskowanie w celu pomalowania owego "elementa" aerografem już nieco za późno).

pozdrawiam i czekam na finał

Avi

No niestety , SP-DECAL nie jest już z nami od kilku lat

Że nie wypuszczamy nic nowego to jeszcze nie znaczy, że nie można dostać ze starych nakładów.

Pozdrawiam

A to jeśli tak , to chętnie wydam środki płatnicze na kilka zestawów

Poza tym , Nieuport "mi się skończył" - jutro postaram się dać galerię .

Tymczasem na warsztat zagościł Albatros D.III OAW made by Roden .

PZDR