ZIO BY NAITT Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Jako że stwierdziłem że szmatopłaty jakoś bardziej mi pasują , postanowiłem wziąść takowego na warsztat . Sam zestaw to samosklejalna układanka Eduarda w wersji Profipack . http://www.eduard.cz/products/card.php?id_product=5666&name=&catalogue_nb=&type=4&pgroup=1&scale=2&product_month=&product_year=&page_start=15 Tutaj napisano wszystko na temat konstrukcji samolotu jak i maszyny której model mam zamiar popełnić . http://www.elknet.pl/historia-lotnictwa/av_hist/index.php?position=0.0.86 Dziś wieczorem zabieram się do roboty ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Czołem No! Wreszcie jakowyś konkretny aeroplan wziąłeś "na warsztat" . Model Edka w skali 1/72 jest naprawdę ładny. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, ze jest ładniejszy niż ten w 1/48 ! Ale jeśli chcesz zrobić wersję z fotki, czyli polskiego szkolnego, to nie będzie już "samosklejanka" Po pierwsze, koła muszą być bez szmat, czyli szprychowe. Po drugie, zmodyfikuj osłonę silnika - ta, która jest w zestawie pasuje do wersji Ni-11/16, natomiast nie do 21 (inny obrys - choć Edek nie robi wczesnych wersji, to osłonę żywcem "przerżnęli" z tych właśnie samolotów). Po trzecie wreszcie, Ni-21 produkcji zakładów DUKS posiadały inne boczne panele w przedniej części kadłuba przed silnikiem - a taki właśnie był aparat znany z fotek z Grudziądza (jak i pozostałe polskie Ni-21). pozdrawiam ps.: a drugiego z zestawu DualCombo sugeruję wykonać w malowaniu z pudełka - "Bob". To maszyna Borisa Gubera, jednego z "asów" lotnictwa imperialnego. Po wojnie był dowódcą aviasotni lotnictwa UGA w wojnie z Polską . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Dzięki za informację o panelu - umknęło to mojej uwadze . Wspomniałeś o osłonie silnika - to już zauważyłem , ale czy mógłbyś poratować mnie fotką na której było by dobrze widać jej przednią część Co do drugiej maszyny , to zgodnie z moją tematyką musi być choć trochę po Polsku . Póki co zastanawiam się nad którąś z maszyn z I lub II Polskiego Oddziału Lotniczego . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 OK, jutro jak wrócę do domu, to podeślę Ci kilka fotek rosyjskich i sowieckich Ni-21 na priva pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 No i gdzie ten Nieuport? Czekamy, czekamy ;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 No robi się , pomału ale się robi Problem polega na tym , że po przyjściu z pracy wpadam w błogostan znużenia i tylko się przyglądam wypraskom . Na chwilę obecną mam zrobioną podłogę wraz z orczykiem i wolantem , oraz naniosłem fakturę sklejki na burty kabiny . Dzisiaj postaram się zamontować elementy kratownicy kadłuba i skończyć fotel . PS. Wielkie dzięki za materialy o F-30 PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Co by nie było że nic nie robię ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Zio, model dość ładnie zacząłeś, ale Ty wiesz na zdjęcia czego ja czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Super ZIO BY NAITT Prosba jest taka mala... bo obserwuje Twoje prace i qrcze moze wrzucisz jakas zbiorcza fotke wszystkich samiolotow razem ? Ciekaw jestem ile tego zbudowales. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Heh , wszystkie szmatopłaty , czy po prostu wszystkie modele , bo to duuuża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam! Fajnie to na razie wygląda, strasznie jestem ciekaw efektu końcowego. Te polskie kalki to jakiś osobny zestaw np. Kagero? Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Heh , wszystkie szmatopłaty , czy po prostu wszystkie modele , bo to duuuża różnica - tak i tak. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Kalki to zestaw nieodżałowanego SP-DECAL , świeć Panie nad ich duszą Zdjątko szmatopłaciaków postaram się zrobić , resztę sobie odpuszczę ( ponad 120 modeli ... ) . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Rany, to SPDecal padło??? Dawno? Oj, trzeba mi będzie do kalek od SPAD-ów z większym szacunkiem podchodzić. Ładnie ci ten Nieuport idzie...i szybko ;) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 No niestety , SP-DECAL nie jest już z nami od kilku lat Natomiast wczoraj skończyłem robić powierzchnie drewniane , a dzisiaj przed wyjściem do pracy udało mi się zamontować górny płat . Przy odrobinie dobrej woli może dam radę zrobić rigging komory płatów . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 PRZED wyjściem do pracy? No istny stachanowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Stachanowiec powiadasz , a ktoś kiedyś jeszcze napisał że mam tempo jak Zatopek PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Chciałbym zobaczyć te wszystkie Twoje modele z szachownicami na raz. Np na półce. To musi być widok!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Czy mi się wydaje, czy szachownica na lewym skrzydle leży trochę skośnie (inaczej w porównaniu do prawego skrzydła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Na obu skrzydłach są skośne - nałożyłem je równolegle do żeber płata , być może jedna minimalnie mi "uciekła" - sprawdzę. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Cześć i czołem Wreszcie mam kompa i po dłuuugim "niebycie w sieci" znowu jestem . Gwoli wyjaśnienie - dotychczasowy mój kompjuter wziął się i spalił ))))))))) A skoro widze Nieuporcika - takie śliczne maleństwo - to jakże mógłbym przejść obok niego obojętnie. Zatem do rzeczy - jak zwykle u Konrada - rzeczowo i "po polsku" . Fajnie wyglada Nieuport w wydaniu "ciemnozielonym". Może też takowego sobie "strzelę"? Brawo. I jeszcze tylko dwie sugestie - pomaluj proszę na kolor brązowy te szwy na kadłubie - w oryginale miały takie skórzane nakładki zabezpieczające - stąd ten brązowy kolor. Jeszcze nie jest za późno. A poza tym pewnie Edek wzorem skali 1/48 dołączył kalkomanię, która sie do tego nadaje (na maskowanie w celu pomalowania owego "elementa" aerografem już nieco za późno). pozdrawiam i czekam na finał Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 No niestety , SP-DECAL nie jest już z nami od kilku lat Że nie wypuszczamy nic nowego to jeszcze nie znaczy, że nie można dostać ze starych nakładów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 A to jeśli tak , to chętnie wydam środki płatnicze na kilka zestawów Poza tym , Nieuport "mi się skończył" - jutro postaram się dać galerię . Tymczasem na warsztat zagościł Albatros D.III OAW made by Roden . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi