Skocz do zawartości

Jaguar GR Mk.1 Hasegawa 1/72

rudy0007

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie po prawie półtorarocznej przerwie udało się zakończyć pracę nad modelem. Model już leciwy, co nie zmienia faktu, że przy odrobinie pracy nie wyjdzie z niego fajna miniatura.

Budowa odbyła się w zasadzie bezproblemowo, trochę szpachli, szlifowania, odtwarzania linii podziału. Do "dżaga" dołożyłem chyba maksimum dodatków: żywiczną kabinę, wnęki podwozia i działka, belki od Pavla Models, moim zdaniem średniej jakości, zestaw blach Eduard'a, pitota od Master'a, zestaw uzbrojenia od RES/KIT, drabinkę od P.P. Aeroparts i zbiornik paliwa zapożyczony z zestawu Italeri, od kolegi z giełdy. Można było jeszcze dodać wypuszczone klapy od Wolfpack'a i jeśli dobrze pamiętam metalowe golenie podwozia.

Całość malowana farbami Gunze C.

Wszystko było by ładne i pięknie gdyby nie zestawowe kalkomanie, na których niestety poległem. Co zresztą mocno rzuca się w oczy. Dla osób, które nie raz miały do czynienia z tą dalekowschodnią materią, zapewne lepiej by sobie z tym tematem poradziły. 

Mam nadzieję, że pomimo tej jednej wady model aż tak źle się nie prezentuje.

Miłego oglądania :piwo:

50ccd95ac26651c8gen.jpg

3f83fe287b6e4f6dgen.jpg

0c996919fc27158egen.jpg

52e2a38f99e9775bgen.jpg

949a2a1c857c4083gen.jpg

96b7374903374a44gen.jpg

252ea1381e363757gen.jpg

1b2385f3b495cdf9gen.jpg

80a1ee28773fac2cgen.jpg

27ac38d0c8bbb2d8gen.jpg

• Like 7

Bardzo ładny model, szkoda że kompletnie nieadekwatny zestaw uzbrojenia - i bomby i pociski Magic pasują wyłącznie do francuskich Jaguarów. Brytyjskie typowo używają Sidewinderów i swoich bomb - na przykład BL550. Wyrzutnie rakiet chyba jeszcze od biedy występowały też u brytyjczyków, chociaż też produkcji francuskiej.

Model jest ladny, chociaz troszke traci na zblizeniach, ze wzgledu na kalkomanie.

Kiedys interesowala mnie ta maszyna, w tym malowaniu. Rozbila sie jeszcze w 1986 roku i konfiguracja z pylonami na skrzydle jest malo prawdopodobna, bo te przystosowanie pojawilo sie gdzies ok. 1989? Chyba.

Ale niewykluczone, ze ten Jag sluzyl do testow tych pylonow jeszcze przed katastrofa.

Dzięki Panowie za pozytywny odbiór i zainteresowanie :)

W dniu 21.10.2019 o 20:42, mirage3 napisał:

I co teraz piwo byś chciał ?  :piwo:

Sezon na piwo u mnie się już zakończył wink4 Przyszedł czas na coś bardziej %% :lol:

W dniu 21.10.2019 o 20:50, Solo napisał:

Ja się nie znam, więc mi się podoba. Czyściutko i starannie zrobiony, tak jak lubię. Brakuje trochę jakiegoś szlajania na spodzie, ale i tak ładny jest. :)

Wiem Solo, że lubisz kiedy jest coś brudne, ochlapane, podrapane itd. ale jakoś to wszystko niespecjalnie pasowało mi do tego samolotu. Myślę, że pod tym względem kolejny bardziej przypadnie Ci do gustu.

W dniu 21.10.2019 o 22:05, Mates napisał:

Fajny, podoba mi się. Co z tymi kalkami było nie tak? 

Jak Hasegawowe kalkomanie traktowałem Mark Fitem Tamki, to siadały elegancko.

Wiesz co Mates, może nie tyle z kalkami, co raczej za słabo polakierowałem model. Co nie zmienia faktu, że kalkomanie grube i chyba nie za bardzo reagowały na moje płyty. Przy kolejnej okazji będę już używał tych zamówionych wspólnie z Solo, więc i może efekty będą zdecydowanie lepsze.

W dniu 21.10.2019 o 22:40, erkamo napisał:

Model jest ladny, chociaz troszke traci na zblizeniach, ze wzgledu na kalkomanie.

Erkamo, jak pisałem na wstępie, kalki mi nie poszły, co poniekąd dyskwalifikuje sam model. włożyłem w niego nie mało myślę pracy, dlatego też chciałem go pokazać nie tylko u siebie na półce wink4

W dniu 21.10.2019 o 20:42, Matys napisał:

Bardzo ładny model, szkoda że kompletnie nieadekwatny zestaw uzbrojenia - i bomby i pociski Magic pasują wyłącznie do francuskich Jaguarów. Brytyjskie typowo używają Sidewinderów i swoich bomb - na przykład BL550. Wyrzutnie rakiet chyba jeszcze od biedy występowały też u brytyjczyków, chociaż też produkcji francuskiej.

Matys, nie dociekałem czy opcje podane w instrukcji są prawdziwe czy też nie. Tak mi się ogólnie podobało. W kwestie typowo merytoryczne nie wnikam. Chciałem też, żeby był trochę inny jak cała reszta, czy też znaczna większość u mnie. Sidewinder'ów u mnie na kilogramy :D